Zelenski ABD'ye gidiyor... Destek azalıyor, ilişkiler canlanabilecek mi?

Zelenski ABD'ye gidiyor... Destek azalıyor, ilişkiler canlanabilecek mi?
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski zor durumda. Rusya ile devam eden savaşta, Batı'nın desteğinin azalması üzerine ilişkileri yeniden canlandırmak istiyor. Zelenski bu nedenle Washington’a gidiyor.

Zelenski’nin bu haftaki ABD ziyareti, Rusya’nın 2022 yılının Şubat ayında başlattığı işgalden sonraki ikinci ziyareti olacak. Zelenski’nin Salı günkü Washington ziyaretinde Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile da görüşmesi bekleniyor.

AB liderleri bir araya gelecek

Bu hafta Perşembe günü Brüksel'de biraraya gelecek olan AB liderleri ise Kiev'e 50 milyar Euro ekonomik destek verilmesini, Ukrayna ordusuna 20 milyar Euro daha tahsis edilmesini ve üyelik müzakerelerinin başlatılması önerilerini tartışacak.

Rusya ile savaşında Batı'nın mali yardımına bel bağlayan Kiev'e ABD'nin vereceği destek konusunda şüpheler artarken, Avrupa'dan yeni mali yardım sağlanması kritik önem taşıyor.

Ayrıca Zelenskiy dün, Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin gelişmekte olan ülkeler arasında destek bulmaya çalıştığı Latin Amerika'ya yaptığı ilk resmi ziyarette yemin törenine katıldı. Göreve başladıktan sonra Ukraynalı mevkidaşını başkanlık sarayında karşılayan Milei, Zelenskiy ile uzun uzun kucaklaştı ve sohbet etti. Zelenskiy törende ayrıca Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile "samimi" bir görüşme yaptığını söyledi.

Görüşmenin ardından çektiği video ile açıklama yapan Zelenskiy, “Olabildiğince açık sözlüydü ve tabii ki Avrupa meselelerimizle ilgiliydi” dedi.

Macaristan Ukrayna'nın Ab üyesi olmasını istemiyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e desteğiyle bilinen Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı çıkmanın yanı sıra, bu ülkeye daha fazla maddi yapılmasına da itiraz ediyor.

Macaristan Başbakanı Orban’ın AB içinde Ukrayna ile ilgili itirazı yeni değil. Macaristan Rusya'ya yönelik yaptırımları hafifletirken, Ukrayna'ya 2023 yılında 18 milyar Euro verilmesini öngören bir anlaşmayı veto etmişti.

Kiev ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkan Orban, Ukrayna'nın ülkedeki Macar azınlığa yönelik muamelesinden şikayet etmişti. Orban “Ukrayna'nın çok yozlaşmış olduğunu ve AB'ye katılmaya hazır olmadığını” savunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya