Zelenski: Rusya büyük bir felaket hazırlığında

Zelenski: Rusya büyük bir felaket hazırlığında
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın güneyinde büyük bir felakete hazırlandığını söyledi. Zelenski, Rusya'nın barajlara saldırarak büyük bir göç dalgasını tetiklemeyi amaçladığını ifade etti.

Avrupa Konseyi'ne hitaben bir video mesaj gönderen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya tarafından ilhak edilen bölgeler arasında yer alan Herson'da kilit barajları hedef almayı planladığını ve böylelikle büyük bir göç dalgası yaratmayı hedeflediğini söyledi.

Rusya'nın ülkesinin güneyinde büyük bit felakete hazırlandığını söyleyen Zelenski, Rus güçlerinin güneydeki Herson bölgesinde yer alan Dnipro nehri üzerindeki kritik bir barajı ve yakınındaki bir hidroelektrik santralini mayınladığını da belirtti. Zelenski, öte yandan Avrupa Konseyi'ne gönderdiği video mesajında, "Rus teröristlerin Kakhovka hidroelektrik santralinin baraj ve ünitelerine mayın döşediğine dair elimizde bilgiler var" dedi.

'80'DEN FAZLA YERLEŞİM YERİ SU ALTINDA KALACAK'

Rusya'nın sözkonusu barajları hedef alması halinde bölgede 80'den fazla yerleşim yerinin sular altında kalacağını ifade eden Ukrayna Devlet Başkanı, "Eğer Rus teröristler bu barajı havaya uçurursa, aralarında Herson'un da bulunduğu 80'den fazla yerleşim yeri sular altında kalacak. Yüz binlerce insan mağdur olabilir. Güney Ukrayna'nın büyük bir bölümüne su temini imkansız hale gelebilir. Rus teröristlerin bu saldırısı, Zaporijya nükleer santralini soğutma için kullanılan suyu devredışı bırakabilir" ifadelerini kullandı.

Zaporijya Nükleer Santrali'ne su temini için Kakhovka rezervuarının kullandığı ifade ediliyor.

'GÖÇ DALGASI PLANLANIYOR'

Rusya'nın enerji kaynaklarını Avrupa'ya karşı bir silah olarak kullandığı söylemini yineleyen Zelenski, Rusya'nın hedefleri arasında bir göç dalgası oluşturmak olduğunu da sözlerine ekledi. Zelenski, "Rusya aynı zamanda Ukraynalıların AB ülkelerine yeni bir göç dalgasını da kışkırtıyor. Rusya'nın enerji tesislerimize yönelik terörü, sonbahar, kış aylarında Ukrayna'da mümkün olduğunca çok elektrik ve ısı sorunu yaratmayı hedefliyor. Moskova, mümkün olduğunca çok Ukraynalının ülkesini terk etmesini sağlamayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Rus seyir füzeleri ve İran yapımı dronlarla gerçekleştirilen saldırıların 3'ten fazla enerji altyapısını yok ettiğini vurgulayan Ukrayna Devlet Başkanı, "Bu nedenle, ne yazık ki, istikrarı korumanıza yardımcı olmak için artık elektrik ihraç edemiyoruz" dedi.

RUSYA: SAÇMALIK

Kakhovka idari bölgesinin Rusya tarafından atanan sorumlusu Vladimir Leontiev, Rus devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın baraja saldırmasının hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Leontiev, "Rusya'nın şimdi barajı yıkmasının ne anlamı var? Resmi bir bakış açısından bile bu saçmalık. Bu kesinlikle saçmalık" diye konuştu.

TASS'da yer alan habere göre Leontiev, "Her şeyden önce, bundan kimin fayda sağladığını düşünmeniz gerekir. Barajı, hidroelektrik santralini yok etmek, lojistiği bozmak, korku ve panik yaratmak, Kuzey Kırım Kanalı üzerinden Kırım topraklarına su sağlama olasılığını durdurmak yalnızca Ukrayna'nın yararınadır" ifadelerini kullandı.

Dünya