Zelenski'nin 5 yıllık görev süresi bitti, şimdi ne olacak?

Zelenski'nin 5 yıllık görev süresi bitti, şimdi ne olacak?
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin 5 yıllık görev süresi doldu. Cumhurbaşkanlığı dönemi sona erse de ülkede uygulanan sıkıyönetim nedeniyle seçim yapılmayacak ve Zelenski görevini sürdürecek.

Ukrayna lideri Zelenski, görevdeki beş yıllık süre içinde popüler bir televizyon dizisinde cumhurbaşkanı karakterini canlandıran bir oyuncudan, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük savaşın içinde yer alan bir ülkenin liderine dönüştü. BBC Türkçe'deki makaleye göre Zelenski'nin beş yıllık görev süresinin sona ermesiyle birlikte, bazıları onun bir lider olarak meşruiyetini sorgulamaya başladı

Ukrayna parlamentosu seçimlerinin Ekim 2023'te, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise Mart 2024'te yapılması gerekiyordu.

Ancak Şubat 2022'de sıkıyönetim ilan edilmesiyle Ukrayna'da cumhurbaşkanlığı, parlamento ve yerel seçimlerin yapılması yasaklandı. Sıkıyönetimin yakın zamanda kaldırılacağına dair hiçbir işaret yok. Anketler, birçok Ukraynalının devam eden bir savaş sırasında seçimlerin yapılmasını istemediğini gösteriyor.

Ukraynalı milletvekili Yaroslav Zheleznyak daha önce BBC'ye verdiği demeçte, "Bir Ukrayna vatandaşı olarak, Başkomutanımın [Zelenski'nin] zamanının bir dakikasını bile savaşın ve Ukrayna'ya uluslararası desteğin yerine seçimleri ve seçimleri nasıl kazanacağını düşünerek geçirmesini istemiyorum" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya