Zelenskiy gıda krizini önlemek istiyor

Zelenskiy gıda krizini önlemek istiyor
Rusya'nın, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı tek taraflı askıya almasıyla yeni bir gıda krizi riski doğdu. Bu krizi önlemeye çalışan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinde Karadeniz'den tahıl sevkiyatıyla ilgili anlaşma ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında Karadeniz'den tahıl sevkiyatına ilişkin imzalanan ve süresi dolan anlaşma değerlendirildi.

Alman Tagesschau kanalının haberine göre, Zelenskiy, cuma akşamı, "Birlikte küresel bir gıda krizini önlemeliyiz" diyerek Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, "Tahıl koridorunun açılması mutlak önceliğe sahip" dedi.

Bir yıl önce Rusya ve Ukrayna ile Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda imzalanan anlaşma sayesinde Kiev, Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatına devam edebildi. Ancak Ukrayna Savaşı, 18 Temmuz itibarıyla 'Tahıl Koridoru Anlaşması Savaşı'na döndü. Rusya, süresi dolan Tahıl Koridoru Anlaşması'nı tek taraflı askıya aldığını duyurdu, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya tepki gösterdi.

Anlaşmanın Pazartesi günü Rusya tarafından feshedilmesinin ardından yeni bir kriz çıkmıştı. Zelenskiy, "Rusya'nın eylemleri nedeniyle dünya yeniden bir gıda krizinin eşiğinde" dedi: "Afrika ve Asya'daki birçok ülkede toplam 400 milyon insan açlık tehlikesi altında."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i tahıl anlaşmasını sürdürmeye ikna edebileceğine olan güvenini dile getirdi. (Kısa Dalga)

Dünya