Zelenskiy ile Ukrayna ordusu arasında kriz: 'Bana soran olmadı'

Zelenskiy ile Ukrayna ordusu arasında kriz: 'Bana soran olmadı'
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ordu arasında gerilim patlak verdi. Zelenskiy, askerlere kendisine sorulmadan seyahat kısıtlaması getirilmesine kamuoyu önünde tepki gösterdi.

Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ordu arasında kriz çıktı. Zelenskiy, askeri personele hareket kısıtlaması getiren genelkurmay kararını eleştirerek kendisine danışılmadığını söyledi.

Kriz, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın dün açıkladığı karar nedeniyle çıktı. Söz konusu kararla, acemi birlik mensuplarının, yedek askerlerin ve askeri hizmetini yapanların bulundukları bölgeleri terk etmesine kısıtlama getirildi. Buna göre, bu kişilerin yer değiştirmek için yerel yetkililerden izin alması gerekecek.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valery Zaluzhny de Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili vatandaşlar, acemiler ve askeri hizmet yapabilecek durumda olanlar! Sizlere hatırlatmak isterim ki savaş devam ediyor. Ülkenizin size ihtiyacı var" dedi.

Zelenskiy ise ulusa sesleniş konuşmasında, seyahat özgürlüğü kısıtlamasının kendisine sorulmadan getirildiğini ve "çok fazla tartışma yarattığını" söyledi. Zelenskiy, "Bu kararla ilgili farklı değerlendirmeler yapıldığını görüyorum. Bu konuda yanlış anlaşılma ve hatta toplum içinde öfke var" dedi. Zelenskiy, "Halka bunu halledeceğime dair söz veriyorum. Ve Genelkurmay'dan da, gelecekte bu tür kararları bensiz almamalarını rica ediyorum” dedi.

Zelenskiy'nin orduyu bu şekilde eleştirmesi, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden beri Ukrayna yönetiminin kamuoyu önünde yaşadığı nadir anlaşmazlıklardan biri oldu. (Kısa Dalga)

Dünya