Zelenskiy'den Türkiye'deki görüşmeler için iki şart

Zelenskiy'den Türkiye'deki görüşmeler için iki şart
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye'deki müzakerelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olduğunu söyledi. Zelenskiy, Rusya'nın Mariupol'deki askerleri öldürmesi veya Kırım'ın komşusu olan güney bölgelerinde bağımsızlık referandumu düzenlemesi halinde görüşmelerden çekileceklerini açıkladı.

Ukrayna'daki savaş ikinci ayını doldururken, Kiev ile Moskova arasındaki barış görüşmeleri çıkmaza girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise dün gece yaptığı konuşmada, Rusya'nın Mariupol'deki son askerleri öldürmesi veya ülkenin güneyinde işgal ettiği yerlerde bağımsızlık referandumu düzenlemesi halinde masadan çekileceklerini söyledi.

Zelenskiy, Moskova'yla somut görüşmeler yapmak istediklerini ama Türkiye'de yeni müzakere yapılıp yapılmayacağını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olduğunu belirtti. Zelenskiy, eğer Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ın güneybatısında bulunan ve şu an işgal altında Herson ve Zaporijya'da bağımsızlık referandumu düzenlenmesi, liman kenti Mariupol'de de bir çelik fabrikasına çekilen askerlerin öldürülmesi halinde müzakerelerden çekileceklerini açıkladı.

'KESİNLİKLE YANLIŞ BİR ADIM OLUR'

Ukrayna Devlet Başkanı, "Eğer Mariupol'de halkımız öldürülürse, eğer sözde cumhuriyetlerde sözde referandumlar düzenlenirse, Ukrayna herhangi bir müzakere sürecinden çekilecektir" dedi. Zelenskiy, "Böyle bir durumun, meseleye diplomatik çözüm bulunmasına yardım edeceğine inanmıyorum. Savaşı uzatacaktır. Bu, kesinlikle Rusya tarafından atılmış yanlış bir adım olacaktır" diye konuştu.

ZELENSKİY: ABD DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANLARI KİEV'E GELECEK

Zelenskiy konuşmasında kendilerine daha fazla silah gönderilmesini isterken, ABD'nin garantör ülkelerden biri olmasını istediklerini de belirtti. Ukrayna lideri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in pazar günü Kiev'i ziyaret edeceğini de açıkladı. ABD'den henüz bir doğrulama gelmedi. Gerçekleşmesi halinde, ABD hükümeti yetkilileri Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'yı ilk kez ziyareti etmiş olacak.

BM GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, hafta içindeki Kiev ve Moskova ziyaretlerinden önce Türkiye'ye geleceği açıklandı. Guterres, 25 Nisan'da (yarın) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşecek. (Kısa Dalga)

Dünya