Zelenskiy'nin 'soykırım'la suçladığı Rusya: Neden üç gün sonra ortaya çıktı?

Zelenskiy'nin 'soykırım'la suçladığı Rusya: Neden üç gün sonra ortaya çıktı?
Rusya'nın Ukrayna ile Türkiye'de yapılan müzakerelerin ardından çekildiği Buça kentinde sokaklarda cesetlerin bulunmasının ardından Batı'dan 'soykırım' tepkisi yükseliyor. Rusya ise katliam iddiasını reddederek, kentten çekilmeden üç gün sonra ortaya çıkan görüntülerin provokasyon olduğunu savundu.

Rusya'nın çekilmesi sonrasında Buça'dan gelen görüntülerde sokaklarda onlarca ceset ve yanmış Rus tankları görülürken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Moskova'yı soykırımla suçladı. Amerikan televizyonu CBS'e konuşan Zelenskiy, 'Rusya'nın soykırım yapıp yapmadığı' yönündeki soruya "Evet, bu bir soykırım. Bir ulusun tamamen yok edilmesi. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız, 100'den fazla halktan oluşuyoruz. Bu yaşananlar, tüm bu halkların yok edilmesi" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BAŞSAVCILIĞI: 400 CESET TESPİT EDİLDİ

Zelenskiy, Rusya ordunun işlediği iddia edilen savaş suçlarının araştırılıp cezalandırılacağını belirterek, uluslararası uzmanların yanı sıra savcı ve hakimlerden oluşan bir ekibin kurulduğunu söyledi. Ukrayna Başsavcılığı ise Rusya ordusunun geçtiğimiz günlerde Kiev yakınında çekildiği kentlerde 400 cesedin tespit edildiğini açıkladı.

İNGİLTERE VE ALMANYA: SAVAŞ SUÇU

Rusya'nın çekilmesinden üç gün sonra gazetecilerin bölgeye girmesiyle ortaya çıkan görüntülere Batı'dan da tepki yağıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüntüleri gördüğünde 'karnına bir yumruk indirilmiş gibi hissettiğini' söylerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson 'Putin ve ordusunun Ukrayna'da savaş suçu işlediğini' sabundu. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck de yaşananların 'korkunç bir savaş suçu' olduğu ifadelerini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise görüntüleri 'dayanılamaz' bulduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Buça'daki sivil ölümlerin 'kabul edilemez' olduğunu söyledi; ölümleri “Avrupa'da sivillere karşı on yıllardır görülmeyen bir vahşet" olarak niteledi.

RUSYA ÇEKİLMENİN TARİHİNE VE BEYAZ BANTLARA DİKKAT ÇEKİYOR

Bununla birlikte, Rusya tarafı suçlamaları kesin bir dille reddederek 'provokasyon' tepkisi gösterdi. Rusya yanlısı kaynaklar da, cesetlerin birçoğunun ellerinin, Rusya destekçilerinin kullandığı beyaz bantlarla bağlandığına dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüntüler 'yeni bir provokasyon' ve 'sahte görüntüler' olarak nitelendi. Bakanlık, Rusya'nın kenti kontrol ettiği dönemde sivillerin serbestçe dolaşabildiğini, cep telefonlarını kullanabildiğini, kuzey yönüne doğru tahliyelerin engellenmediğini ve 452 ton insani yardım dağıtıldığını belirtti.

'BUÇA BELEDİYE BAŞKANI ÇEKİLME SONRASI CESETLERDEN SÖZ ETMEDİ'

Kentin güneyinin bu dönemde Ukrayna askerleri tarafından top atışına tutulduğu aktarılırken, "Şunu vurgulamak isteriz ki, Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'de yüz yüze yapılan müzakerelerin ardından bütün Rus birlikleri 30 Mart'ta Buça'dan tamamen çekildi. Dahası Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk, 31 Mart tarihli video mesajında kentte hiçbir Rus askerinin kalmadığını teyit etti ama yerel halkın elleri bağlı halde sokaklarda vurulduğundan söz etmedi" denildi.

'BATI MEDYASI İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR MİZANSEN'

Bakanlık, "Dolayısıyla Buça'daki sözde 'suç kanıtları'nın ancak dördüncü günde, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin subayları ve Ukrayna televizyonunun temsilcilerinin kente gelmesinden sonra ortaya çıkması şaşırtıcı değil" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı, cesetlerin dördüncü günde yeni öldürülmüş gibi göründüğünü de savunarak, görüntüleri 'Kiev rejiminin Batı medyası için hazırladığı yeni bir mizansen' olarak niteledi.

ZAHAROVA: EMRİ AB VE NATO VERDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da ölü sivillerin görüntülerinin Rusya'yı suçlamak için ABD ve NATO tarafından tezgahlandığını savundu. Rusya devlet televizyonunda konuşan Zaharova, "Bu provokasyonun ustaları kimler? Tabii ki ABD ve NATO" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya