Zelyut: Dolar kıtlığı başlıyor, görülmemiş bir çöküş izliyoruz

Zelyut: Dolar kıtlığı başlıyor, görülmemiş bir çöküş izliyoruz
Merkez Bankası'nın cari açık verilerinin Türkiye'nin adım adım dolar kıtlığına girdiğini gösterdiğini belirten Evren Devrim Zelyut, "Her başlıkta büyük bir zafiyet, çözülme, çöküş izliyoruz" dedi.

Ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası ve Maliye'nin verilerine dikkat çekerek, bütçe açığının geleceği tehlikeye atacak şeklide kapatılmaya çalışıldığını anlattı.

Zelyut, Yeniçağ'daki 'Dolar kıtlığı başlıyor!' başlıklı yazısında, "Türkiye tarihinde görülmemiş bir şekilde ekonomide her başlıkta büyük bir zafiyet, çözülme, çöküş izliyoruz. Cari açık artıyor, kur yukarı gidiyor, işsizlik düşmüyor, enflasyon yükseliyor, bütçe korkunç büyüklükte açıklar veriyor, bu açıklar geleceği tehlikeye atacak ölçüsüz borçlar ve zamlarla kapatılmaya çalışılıyor…" dedi.

Zelyut, şunları yazdı:

"Dün Türkiye'nin adım adım dolar kıtlığına girdiğini gösteren çok önemli veriler açıklandı. Bunlardan ilki Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası cari açığa ilişkin verileri yayımladı. Bakın rapor neler söylüyor:

"Cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2.229 milyon ABD doları artarak 5.554 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 24.223 milyon ABD doları olmuştur."

"Ne oldu o muhteşem ihracat rakamları? Nerede? Patladı diyordunuz, o zaman neden dış ticarette eksi veriyoruz. Yukarıda yer alan, 12 aylık açık olan -24 milyar dolar yerinde kalsa iyi… O rakam daha da bozulacak çünkü ürettikçe ithal eden sisteme ek olarak enerji maliyetleri de yerinde durmuyor."

Ekonomi