Zeytinde 'kara' yıl: 'Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın'

Zeytinde 'kara' yıl: 'Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın'
Zeytinde rekolte düştü. Zeytin üreticileri kredi borçları nedeniyle endişeli. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Akbuğa, “Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın” dedi.

İklim krizi, zeytini de vurdu. Türkiye’nin en önemli zeytin merkezlerinden Manisa Akhisar’da ‘zeytin afeti’ yaşanıyor. Dallarda zeytin yerine sadece yapraklarıyla karşı karşıya kalan zeytin üreticileri, kara kara bu yıl ne yapacaklarını düşünüyor.

Milliyet'ten Gürkan Akgüneş'in haberine göre ilçede geçen yıl 400 bin tona ulaşan rekoltenin, bu yıl en fazla 50 bin tonda kalacağı belirtiliyor.

Doğal afet

Akhisar, zeytinin merkezlerinden biri. Özellikle sofralık yeşil zeytinin yüzde 70’i, Manisa’nın Akhisar ilçesinden ülkeye dağılıyor. Ovalar, dağlar, bahçeler hemen her yer, zeytin ağaçlarıyla kaplı. Mahallelerin çoğunda temel geçim kaynağı zeytin.

Zeytinle çocuklarını evlendiren, zeytinle evlerini onaran, hayır yemekleri düzenleyen Akhisarlılar, bu yıl adeta ‘zeytin afeti’yle karşı karşıya. Tarlalarda her zamanki gibi nisanda çiçek açan zeytinler, bu yıl meyveye dönememiş. Kimi bu durumu; popülasyonu artan güveye bağlıyor, kimi de hava koşullarında yaşanan anormal değişimlere. Tabii her ikisi de, küresel iklim değişikliğinden kaynaklı.

Rekolte düştü

Aslında bölgede zeytin, geçen yıl fazlasıyla yüz güldürmüş. Beklenenin çok üzerinde bir rekolteyle karşılaşmış çiftçiler. Bu yıl ise birçok ağaçta tek bir zeytin dahi yok. 20-30 yıllık ağaçlar adeta hasat sonrasını andırıyor. Kriz sonrası geçen yılki rekoltenin yüzde 10’u beklenen ilçede, yetkililerin bu afete el uzatması isteniyor.

Medar Mahallesi’nde yüzlerce zeytin ağacı bulunan çiftçilerden Mehmet Hulusi Arabacı, Nisan ayındaki çiçeklenmeden sonra ağaçta tohurların oluştuğunu ve zeytin gözlerini gördüklerini ancak Mayıs ayındaki yağmurlar ve ardından gelen ani sıcak artışından sonra ağaçlarda meyvenin oluşmadığını anlattı.

Zeytinciliğin yoğun olarak yapıldığı diğer bölgelerde de rekoltede ciddi kayıplar beklendiğini duyuran Akhisar Ziraat Odası Ahmet Akbuğa, “Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse şaşırmasın. Tarihte böyle bir durum görülmedi. Depolardaki zeytinler de günü kurtarmaya yetmez” diye konuşuyor.

Bu yıl birçok ağaçta tek bir zeytin dahi yok. 20-30 yıllık ağaçlar adeta hasat sonrasını andırıyor. Kriz sonrası geçen yılki rekoltenin yüzde 10’u beklenen ilçede, yetkililerin bu afete el uzatması isteniyor.

İklim değişikliği kaynaklı etkenler

Manisa İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri “Manisa genelinde rekolte kaybı bekliyoruz. Nisan ayında -6’yı görmemiz ve kesintisiz bahar yağışları gibi iklim değişikliği kaynaklı etkenler verimi düşürdü bu yıl, ağaçlar sağlıklı ama zeytin yok” diyor. Bölgedeki zeytinyağı üreticileri İzmir ve Balıkesir’de de rekolte kaybı olduğunu belirtiyor. (Kısa Dalga)

Gündem