Zeytinyağı fiyatları arttı böyle oldu: Balıkesir'de zeytin ağaçlarını komando koruyacak

Zeytinyağı fiyatları arttı böyle oldu: Balıkesir'de zeytin ağaçlarını komando koruyacak
Zeytinyağı ve zeytin fiyatlarındaki artış, “ağaçtan zeytin hırsızlığını” yaygınlaştırınca zeytine komando koruması geldi.

Balıkesir Valiliği, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarındaki artışla yaygınlaşan “zeytin hırsızlığı” için komando koruması getirdi. Zeytinlikler ve zeytinyağı fabrikaları kameralar ve dronlarla da gözetlenip gerekirse anlık fotoğraflar alınacak.

Türkiye’nin zeytin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Balıkesir’de sektörün bileşenleriyle bir araya gelen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak başkanlığındaki heyet, Türkiye'de zeytinyağı fabrikaları ile ilgili ilk kez alınan bir karara imza attı. Üreticilerin en büyük taleplerinden biri olan kayıt dışı zeytinin fabrikalara girişinin engellenmesi konusunda, kameralarla denetim kararı alındı.

Yaşanan hırsızlıkların ise üreticiyi olumsuz etkilediğini, bu yönde çok sayıda yakınma, talep, şikayet aldıklarını ifade eden Vali Şıldak bu konuda güvenlik değerlendirme toplantısı yapıldığını ve bir dizi karar alındığını söyledi. Vali Şıldak alınan kararları şöyle anlattı:

KOMANDOLU VE DRONLU ÖNLEM

“Jandarma komando birliklerimizin bile görev yapacağı bu güvenlik tedbirlerin son derece etkili olacağını düşünüyorum. Özellikle jandarma sorumluluk bölgemizdeki kamera sayımızı artırıyoruz. Hareketli ve sabit kamera unsurları ve yine fotokapan olarak tabir ettiğimiz tespit cihazlarıyla, İHA'larla, dronlarla bu tedbirleri havadan, yerden görüntülemek suretiyle de kayıt altına alacağız. Arazilerde sivil araçlarla, farklı zamanlarda devriyeler görev yapacak. Fabrikalarda zeytin alım noktalarında da kayıt tutulacak, görüntü kaydı alınacak. Üreticiler aynı zamanda ziraat odalarından aldığı çiftçi belgesini ibraz edecek. Kamera kaydıyla da ürün satışları kontrol altına alınmış olacak. Bütün bunlardaki amaç; kontrol dışı ve kayıt dışı alım, satımları engellemek. Aynı zamanda olayın vergi denetimi boyutu ile caydırıcılık kazanmasını da önemsiyoruz." (DHA)

Gündem