Zimbabwe'de enflasyon önlemi: Altından madeni para basılacak

Zimbabwe'de enflasyon önlemi: Altından madeni para basılacak
Zimbabwe'de yüzde 192'ye yükselen enflasyona karşı altından madeni para basma kararı alındı.

Yıllık enflasyonun yüzde 192'ye yükseldiği ve yerel para biriminin dolar karşısında değer kaybettiği Zimbabwe'de, enflasyonla mücadele için altından madeni para basma kararı alındı. Zimbabwe Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, kontrolden çıkan enflasyonu yatıştırma amacıyla bu yönde karar aldıklarını açıkladı.

Mangudya, altın paraların 25 Temmuz'dan itibaren yerel para birimi, Amerikan doları ve diğer yabancı para birimleriyle, uluslararası altın fiyatına ve üretim maliyetine dayalı bir fiyattan alınabileceğini söyledi. Victoria Şelaleleri'ne atıfla 'Mosi-oa-tunya' adı verilen altın madeni paraların, nakde dönüştürülebileceği, yerel ve uluslararası çapta alınıp satılabileceği belirtildi. Bir ons altın içerecek olan madeni paralar, Fidelity Altın Rafinerisi, Aurex mücevher firması ve yerel bankalar tarafından satılacak.

Altın, yatırımcılar tarafından dünya çapında enflasyona ve savaş riskine karşı korunmak için kullanılıyor.

Zimbabwe'de enflasyon tedbirleri çerçevesinde geçen hafta politika faizi yüzde 80'den yüzde 200'e çıkarılmış ve Amerikan dolarının beş yıllığına yerel para birimi haline getirilmesi yönünde planlar açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya