Zincir marketlerden sonra giyime de fiyat sabitleme geliyor

Zincir marketlerden sonra giyime de fiyat sabitleme geliyor
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “Marketlerdeki etiket sabitlemeyi önümüzdeki süreçte bizim sektörümüzde de göreceğiz” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un zincir market yöneticilerini çağırıp uyarmasından peş peşe fiyat sabitleme açıklamaları gelmişti. Aynı durum şimdi hazır giyimde de yaşanacak. Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre enflasyona bağlı olarak düşen alım gücü ve artan maliyetler, temel ihtiyaçları zaruri olmaktan çıkarıp lükse dönüştürürken, fiyat etiketlerinin yüzde 100-120 oranında arttığı hazır giyimde talep daralması yaşanıyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, “Son zamanlarda zincir marketlerde yaşanan etiket sabitlemeyi önümüzdeki süreçte bizim sektörümüzde de göreceğiz. Özellikle de perakende tarafında” dedi.

2023’te adet bazında yurtdışı pazarda yüzde 20, iç piyasada da yüzde 30’larda daralma yaşanacağını öngören Kaya, talep olmayınca üretim yapılmayacağını, etiket sabitleme ile stokların eritileceğini belirtti.

Hazır giyim sektörünün bugün karsızlıkla çalıştığını ve bunun sürdürülebilir olmadığını söyleyen TGSD Başkanı Kaya, şöyle devam etti: “Bunun önüne geçebilmenin bir yolu işletme sermayesi ve işletmelere can suyu vermek. Kısa vadeli değil uzun vadeli finansman ihtiyacımız var. Bugün dövizin geldiği nokta da tatmin edici değil. Eğer döviz yüzde 15 daha yukarılarda olsaydı bir nebze rahatlamış olurduk. İhracatçı olarak özel kur talebimiz var.”

Ekonomi