BP'den "petrole dönüş" kararı: Yenilenebilir enerji hedefinden vazgeçti
Kısa Dalga - BP yenilenebilir enerji yatırımlarını azaltacağını ve bunun yerine petrol ve gaz üretimini arttırmaya odaklanacağını açıkladı.
Enerji devi şirketin CEO'su Murray Auchincloss, kârının ve hisse fiyatının rakiplerinden çok daha düşük olmasından memnun olmayan bazı yatırımcıların baskısı üzerine strateji değişikliğine gittiklerini ve şirketin hissedarları için getirileri artırmaya odaklanmak üzere stratejisini “temelden sıfırladığını” söyledi.
Buna göre BP, petrol ve gaz yatırımlarını yaklaşık yüzde 20 artırarak yılda 10 milyar dolara çıkaracak. Daha önce planlanan yenilenebilir enerji fonlarını ise 5 milyar dolardan fazla azaltacak.
Auchincloss, şirketin yenilenebilir enerjiye geçiş için çalışan işletmelere yatırım konusunda “çok seçici” olacağını ve finansmanı yılda 1,5 milyar ila 2 milyar dolar arasında azaltacağını da sözlerine ekledi.
Trump’ın etkisi
Bu hamle, rakipleri Shell ve Norveçli Equinor'un da yeşil enerjiye yatırım planlarını küçülttüğü ve ABD Başkanı Donald Trump'ın “sondaj bebeğim sondaj” yorumlarının fosil yakıtlara yatırımı teşvik ettiği bir dönemde geldi.
Hisse fiyatı düştü
Beş yıl önce BP, 2030 yılına kadar petrol ve gaz üretimini yüzde 40 oranında azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı önemli ölçüde arttırmak için büyük petrol şirketleri arasında en iddialı hedeflerden bazılarını belirlemişti.
Şirket 2023 yılında bu petrol ve gaz azaltma hedefini yüzde 25'e düşürdü.
Bazı hissedarlar ve çevreci gruplar daha önce fosil yakıt üretimindeki olası bir artışa ilişkin endişelerini dile getirmişlerdi.
BP'nin hisse fiyatı yeni karar açıklamadan önce yükselişteydi ancak kısa bir süre sonra yüzde 2 düştü.
“Bilim değişmedi”
B&Q'nun sahibi Kingfisher ve Barclays bankası gibi şirketlerde birçok üst düzey görevde bulunmuş olan Sir Ian Cheshire, “Bu tür bir kararın 10 yıl sonra doğru görünüp görünmeyeceğini merak ediyorum” dedi ve ekledi:
“İklim değişikliği sorunu ortadan kalkmadı, bilim değişmedi.”
Fosil yakıtlar ve iklim krizi
Paris Anlaşması hedeflerini karşılamak ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırabilmek için, ülkelerin kolektif bir şekilde on yıl içinde fosil yakıt üretimini (kömür- yüzde 11, petrol- yüzde 4, doğalgaz-yüzde 3) küresel ölçekte yıllık yüzde 6 azaltması gerekiyor.
Ancak, uluslararası birçok rapora göre, ülkelerin hiçbiri, Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu bir yol izlemiyor. Nitekim şirketler de öyle.
Raporlar, dünyadaki toplam fosil yakıt üretimi küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gereken seviyeye yakın olmadığını da ortaya koyuyor. Suudi Arabistan, Rusya ve ABD gibi önde gelen ihracatçıların üretimi daha da hızlı bir şekilde azaltması gerek. Ancak bunun yerine ülkeler, fosil yakıt üretiminde yıllık yüzde 2'lik bir artışa doğru ilerliyor.
Fosil yakıtların yoğun şekilde sürdüğü gelecek senaryosu, önümüzdeki 20 yıl içerisinde sıcaklıkların 1 ila 1,5°C artabileceğini gösteriyor. Bu durum, Paris Anlaşması’nda belirlenen sıcaklık artışı sınırlandırmasının 2050 yılından çok önce aşılması anlamına geliyor.
Biyoçeşitlilik Konferansı: Doğa finansmanı nasıl sağlanacak?
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.