İngiltere'de Başbakan, eşine bağışlanan giysileri beyan etmemekle suçlanıyor

İngiltere'de Başbakan, eşine bağışlanan giysileri beyan etmemekle suçlanıyor
Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lord Waheed Alli'nin eşi Victoria Starmer için bağışladığı kıyafetleri beyan etmemekle suçlanıyor.

Kısa Dalga - Britanya'nın İşçi Partili Başbakanı Keir Starmer'ın İşçi Partisi bağışçısı Lord Waheed Alli tarafından eşi Victoria Starmer için alınan kıyafetleri beyan etmediği belirtiliyor.

Sunday Times'ın haberine göre, bağışlar aynı zamanda Victoria Starmer için genel seçimlerden önce ve sonra yapılan kişisel alışveriş ve tadilat masraflarını da kapsıyordu.

Başbakanın Salı günü, hangi kalemlerin açıklanması gerektiğine dair yeni bir tavsiye aldıktan sonra geç bir beyanda bulunmak üzere parlamento yetkililerine başvurduğu bildirildi.

BBC'de yer alan habere göre, Başbakanlık sözcüsü, Starmer'ın kurallara uyduğuna inandığını, o zamandan beri başka kalemleri de beyan ettiğini söyledi.

Britanya'da milletvekillerinin hediye ve bağışları, aldıktan sonraki 28 gün içinde beyan etmeleri gerekiyor.

Dışişleri Bakanı: Siyasi bağışlara bel bağlıyorsunuz

Dışişleri Bakanı David Lammy konunun “şeffaflıkla ilgili bir mesele olmadığını” ve Starmer'ın kurallara uymaya çalıştığını söyledi.

BBC'nin Sunday with Laura Kuenssberg programına konuşan Dışişleri Bakanı David Lammy, Başbakan'ın Lord Alli'den aldığı fonları beyan ettiğini, daha sonra eşine giden bu fonlardan bazılarının ayrıntılarını kontrol etmek üzere parlamento komiserine gittiğini belirterek şöyle devam etti:

“Gerçek şu ki, eğer sonuncu başbakan gibi bir milyarder değilseniz ve muhalefetteyseniz, ülkeyi temsil etme umuduyla da, başbakan olduğunuzda da siyasi bağışlara bel bağlıyorsunuz."

Bir Başbakanlık yetkilisi de göreve gelirken yetkililerden tavsiye aldıklarını belirterek "Uygun davrandığımıza inanıyorduk, ancak bu ay yapılan daha ileri sorgulamaların ardından başka eşyalar da beyan ettik” dedi.

Downing Street güvenlik kartı

Lord Alli daha önce de Başbakan Keir için kıyafet ve gözlük satın almıştı.

Son olarak Başbakan, Lord Alli'nin kendisine birkaç hafta boyunca kalacak yer sağladığını ve bunun 20.000 Sterlin'den fazla değerde olduğunu beyan etmişti.

Ağustos ayında Lord Alli'ye, hükümette resmi bir görevi olmamasına rağmen geçici bir Downing Street güvenlik kartı verildiği ortaya çıkmıştı.

Muhafazakâr Parti, başbakanın “parlamento kurallarını açıkça ciddi bir şekilde ihlal ettiği” gerekçesiyle “kapsamlı bir soruşturmaya” tabi tutulması çağrısında bulundu.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya