New York Belediye Başkanı'na 'Türkiye'yle bağlantılı rüşvet' suçlaması

New York Belediye Başkanı'na 'Türkiye'yle bağlantılı rüşvet' suçlaması
New York Belediye Başkanı Eric Adams'a Türkiye'yle bağlantılı rüşvet ve yasadışı kampanya bağışı dahil toplam 5 suçlama yöneltildi.

Kısa Dalga - New York Belediye Başkanı Eric Adams, uzun soluklu bir soruşturmanın ardından Perşembe günü açıklanan 57 sayfalık federal iddianameye göre, rüşvet almak ve yabancı uyruklu bir kişiden yasadışı olarak kampanya katkısı istemekle suçlandı.

VOA'nın haberine göre; Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya bulunuyor.

Savcılar, Adams'ın zengin yabancı iş adamlarından ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen bir Türk hükümet yetkilisinden lüks seyahatler dahil menfaatler istediğini ve bunları kabul ettiğini kaydetti.

İddianamede, Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanyası için Türk kaynaklardan gelen kampanya katkılarını ABD vatandaşları üzerinden aktararak gizlediği belirtildi. Bu fonlar Adams'ın 10 milyon dolarlık ek kamu finansmanına hak kazanmasını sağladı.

"Ücretsiz ve indirimli lüks seyahat avantajları" iddiası

İddianamede Eric Adams'ın bir Türk yetkiliden ücretsiz ve yüksek indirimli lüks seyahat avantajları dahil rüşvet “talep ettiği ve istediği” de kaydedildi.

Sözkonusu Türk yetkilinin Manhattan'da Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu Türkevi'nin inşasıyla ilgili olarak Adams'tan yardım istediği belirtiliyor.

İddianameye göre, 2021 yılında Adams, diplomatın talebi üzerine hareket ederek, Türkiye'nin yeni konsolosluğunun yangın denetiminden geçemeyecek olmasına rağmen açılmasına izin vermesi için bir itfaiye yetkilisine baskı yaptı.

İddianameye göre Adams, Brooklyn Bölge Başkanı olduğu dönemde kendisi ve arkadaşları için Türkiye'nin ulusal havayolu şirketi Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklamanın yanı sıra bir araba ve şoför, tekne turu, deniz kenarındaki bir otelde Türk hamamı ve lüks restoranlarda yemek gibi diğer olanakları kabul etti.

Yine iddianameye göre Adams ayrıca İstanbul'daki St. Regis otelinde lüks bir süitte iki gece kalmak için gerçek maliyet olan 7000 doların çok altında, 600 dolar ödedi.

İddianamede ayrıca 2019 yılında, olası bir Türkiye seyahatini planlamak üzere mesajlaşırken, o dönemde Brooklyn Bölge Başkanı olan Adams'ın bir çalışanının, “Güvende olmak için lütfen bana gönderdiğin tüm mesajları sil” diye mesaj attığı, Adams'ın da buna, “Her zaman yaparım” şeklinde yanıt verdiği ayrıntısı da yer aldı.

Federal Savcı Williams: "Rüşvet karşılığı nüfuzunu sattı"

Manhattan'daki makamında düzenlediği basın toplantısında konuşan federal savcı Damien Williams, rüşvet ve yasadışı kampanya katkıları iddialarının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Williams, New York Belediye Başkanı'nın “kamu güvenini ciddi şekilde ihlal ederek yabancı uyruklulardan rüşvet karşılığında nüfuzunu sattığını” söyledi.

Williams, Adams'ın toplamda 100 bin doların üzerinde lüks seyahat olanaklarını kabul ettiğini kaydetti ve “Bu, yükselmekte olan tek bir New Yorklu politikacının gözüne girmek için yapılmış birkaç yıllık bir plan” dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini ve daha fazla kişinin “sorumlu tutulacağını” söyleyen Williams, Adams'ın yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan ve yabancı uyruklulardan rüşvet almayı içeren “uzun soluklu” bir yolsuzluğa karıştığını söyledi.

adams-1.jpg

Eric Adams: "Görevime devam edeceğim"

Gracie Malikanesi'nin önünde, beraberindeki siyah din adamları ve toplum liderleriyle bir açıklama yapan Adams, New York Belediye Başkanlığı görevine devam etme sözü verdi.

Hakkındaki suçlamaların yalanlara dayalı olduğunu savunan Adams, New Yorklular'ı savunmasını sunana kadar herhangi bir hükme varmak için beklemeye çağırdı.

“Bu talihsiz bir gün. Ve acı dolu bir gün” diyen Adams, “Ancak tüm bunların içinde, 10 ay boyunca neden bunu yaşadığımı nihayet açıklayacağımız bir gün var. Ve kendimi savunmak için sabırsızlanıyorum” şeklinde konuştu.

“Beni tanıyan herkes kampanya kurallarına ve yasalara uyduğumu bilir” diyen Adams, soruşturmanın siyasi güdümlü olduğuna inanıp inanmadığı sorusuna, “insanların Perşembe günkü gelişmeleri planlayan federal yetkilileri sorgulaması gerektiğini” söyleyerek yanıt verdi.

Konutu FBI tarafından arandı

Federal Soruşturma Dairesi (FBI), Adams'ın konutunda bu sabah arama yaptı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığına göre, ön panelinde “Federal Kolluk Kuvvetleri” yazan siyah bir araç, Adams'ın Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası semtindeki Gracie Malikanesi adı verilen konutunun önüne park halinde görüldü.
26 Eylül 2024 - FBI ajanları, hakkında federal suçlamalarla iddianame hazırlandığı kaydedilen New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Gracie Malikanesi adı verilen konutunda Perşembe sabahı arama yaptı.
26 Eylül 2024 - FBI ajanları, hakkında federal suçlamalarla iddianame hazırlandığı kaydedilen New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Gracie Malikanesi adı verilen konutunda Perşembe sabahı arama yaptı.
Görgü tanığı, takım elbiseli yaklaşık on kişinin ellerinde evrak çantaları ve spor çantalarıyla malikanenin bulunduğu yere doğru yürürken görüldüğünü söyledi.

Adams'ın avukatı Alex Spiro yaptığı açıklamada, Gracie Malikanesi'nde federal ajanların bulunduğunu doğruladı. Yetkilileri “gösteri yaratmaya” çalışmakla suçlayan Spiro, “Adams tutuklanmadı ve mahkeme gününü dört gözle bekliyor” dedi. Spiro, FBI ajanlarının Adams'ın telefonunu aldıklarını da söyledi.

Resmi konutunda kaydedilen konuşmasında Adams, görevde kalacağını söyledi ve karşılaşabileceği herhangi bir suçlamayı “tamamen yanlış, yalanlara dayalı” olarak nitelendirdi.

“Sizler için yerimde durursam hedef haline geleceğimi biliyordum ve hedef haline geldim” diyen Adams, “Bu adaletsizliklerle gücümün ve ruhumun her zerresiyle mücadele edeceğim” şeklinde konuştu.

Adams'ın hangi yasaları çiğnemekle suçlandığı ya da mahkemeye ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın etrafındaki isimler hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle üzerindeki istifa baskılarının arttığı ifade ediliyor.

Suçlamaların açıklanmasından saatler önce New York eyaleti ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Adams'ı istifaya çağırdı ve bunu yapan ilk ulusal çapta önde gelen Demokrat oldu.

Eric Adams ise Ocasio-Cortez'e “kendini beğenmiş” yakıştırması yaparak küçümseyici bir tepki verdi. (Dış Haberler)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya