“Şam’dan SDG’ye karşı ekimde harekât planı” iddiası
Kısa Dalga - The National gazetesinin Suriye ordusundan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre; Suriye ordusu, SDG ile Şam hükûmeti arasında anlaşma sağlanamaması halinde ekim ayından önce Rakka ve Deyrizor illerinde geniş çaplı bir saldırı başlatmayı planlıyor.
T24'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Suriye ordusundaki kaynağa göre bölgedeki Arap aşiretlerinin desteklediği 50 bin kişilik bir güç, SDG kontrolündeki bölgelere müdahaleye hazırlanıyor.
Suriye TV, hassas bir güvenlik pozisyonunda bulunan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, müdahalenin ABD’nin onayı almadan gerçekleşemeyeceği, özellikle Tel Aviv'in geçen ay hükûmetin Süveyda kentine yönelik saldırısını engellemek için Şam'ı bombalaması nedeniyle İsrail'in harekâta müdahale etmemesinin sağlanmasının ise hayati önem taşıdığı ifade edildi. Aynı kaynak, Washington'ın arabuluculuğunda Şam yönetimi ile SDG arasında yürütülen görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini anımsattı.
SDG'nin kontrolü altındaki bölgeleri merkezi yönetime devretmeyi reddetmesi nedeniyle Geçici Cumhurbaşkanı liderliğindeki Şam yönetiminin görüşmelerden sonuç alınacağına inanmadığı, bu tutumun, SDG'nin varlığını sona erdirmeyi amaçlayan Ankara'nın bakış açısıyla yakından örtüştüğü bildirildi.
Başka bir kaynak, Palmira-Rakka yolu üzerindeki Badia bölgesinde ve Palmira'yı Deyrizor'a bağlayan el-Sukhnah'ta taarruz için fırlatma mevzilerinin hazırlandığını bildirdi.
Kaynak, Halep kırsalındaki ve artık yeni Suriye ordusunun bir parçası olan Türkiye yanlısı silahlı grupların, çok yönlü taarruzun başlamasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Fırat'ın doğusundaki Tişrin Barajı yakınlarındaki SDG mevzilerine doğru hareket edeceğini ileri sürdü.
Şam saflarına katılma ihtimali
Aynı kaynak, operasyonlar başladığında SDG üyesi Arap aşiretlerinden binlerce savaşçının Şam’ın saflarına katılma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, SDG'nin 70 bin savaşçısının yaklaşık yüzde 30'unun Arap kökenli olduğunu kaydetti.
Kaynak, bu grupların "SDG ile uzun vadeli hesapları olduğunu" belirterek ABD'nin 2015'te IŞİD'e karşı savaşta ana kara gücü olarak SDG'yi desteklediğini ve Arap topraklarını ele geçirdiğini hatırlattı.
"TSK dolaylı destek sağlayacak" iddiası
Suriye TV’nin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, olası harekâtta Türkiye, SDG'ye doğrudan müdahale etmeyip Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye güçleri tarafından yürütülecek sınırlı bir operasyona dolaylı destek sağlayabileceği ihtimali üzerinde duruldu. Bu yönlü bir operasyon için hazırlıkların tamamlandığı da iddialar arasında.
ABD'li yetkililer SDG'yi uyarmıştı
Middle East Eye, daha önce Türkiye ve ABD'nin SDG yetkilileriyle yaptığı görüşmede SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye Şam'a katılma sürecini hızlandırması için 30 günlük bir süre verdiğini aktarmıştı. Habere göre, ABD'li yetkililer, SDG'yi 10 Mart mutabakatı hükümlerine uyulmaması halinde Şam'ın askeri saldırı başlatması durumunda uluslararası koalisyonun "kendilerini koruyamayacağı" konusunda uyarmıştı.
Pentagon raporu
Pentagon tarafından yayımlanan bir raporda ise ABD'nin, ulusal güvenliğinin garantörü olarak SDG'yi desteklediği belirtildi. Pentagon, 70 sayfalık detaylı raporda, Suriye'nin kuzey ve doğusunda SDG'ye destek vermenin önemine vurgu yaparak, bunu kırmızı çizgi, yani ABD'nin bölgedeki ulusal güvenliği için kilit bir savunma hattı olarak nitelendirdi.
"SDG'yi korumak stratejik bir görev"
Kuzeydoğu Suriye’de faaliyet gösteren ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutanı General Joel Vowell ise açıklamasında, SDG ile ortaklıklarının yıllarca süren ortak askeri çalışmanın meyvesi olduğunu belirterek, olası bir saldırıya karşılık vereceklerini ifade etti. Vowell, “Ona (SDG'ye) yönelik herhangi bir saldırı, koalisyonun anında karşı hamlesiyle sonuçlanacaktır. SDG’nin karşı karşıya olduğu riskler, doğrudan terör tehditleri ile bağlantılıdır. Onu korumak, güvenliğimiz ve ortaklarımızın güvenliği için stratejik bir görevdir. SDG’nin ve Suriye’nin kuzey ve doğusundaki üslerimizin güvenliği kırmızı çizgidir. Onları tüm mevcut imkânlarla koruyacağız” diye konuştu.
Alıntı: T24
Colani: SDG ile ilk kez mutabakata vardık, Türkiye ve ABD de sürece dahil
DEM Parti Sözcüsü Doğan'dan Hakan Fidan'a: "Dilini ve kendisini update etmeli"
Tuncer Bakırhan'dan Hakan Fidan'a: 'Gözlerini kapattığında Kürtler yok olmuyor'
Dışişleri Bakanı Fidan SDG'yi hedef aldı: "Kimse enayi değil, kurnazlıkları görmüyor değiliz"
Kaynak:Alıntı: T24
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.