Ticaret savaşı büyüyor: Çin'den ABD'ye karşı 'mücadele sözü'
Kısa Dalga - ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'in misilleme önlemlerine karşılık olarak büyük ek gümrük vergileri tehdidinde bulunmasının ardından Çin hükümeti, ABD'nin ticaret savaşını tırmandırmaya devam etmesi halinde “sonuna kadar mücadele edeceğini” söyledi.
Pekin, Trump'ın açıkladığı gümrük vergilerine karşılık ABD'ye yönelik yüzde 34'lük gümrük vergisi uygulayacağını duyurmuş, Trump bu misillemenin geri çekilmemesi halinde yüzde 50 ek gümrük vergisi tehdidinde bulunmuştu.
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin “şantaj” yaptığı savunularak, Trump'ın açıklaması “hata üstüne hata” olarak değerlendirildi.
Açıklamada “kararlı bir şekilde karşı önlemler alma” sözü verilerek, “ABD tarafı yanlış yolda ilerlemeye kararlıysa Çin sonuna kadar mücadele edecektir" denildi.
"Bu diplomasi değil"
Çin'in resmi devlet haber ajansı Xinhua'da yayınlanan bir makalede de ABD Başkanı “çıplak şantaj” yapmakla suçlandı.
Yazıda “Amerika Birleşik Devletleri'nin temelinde yatan mantık tamamen saçmadır: 'İstediğim zaman sana vurabilirim ve sen de karşılık vermemelisin. Bunun yerine kayıtsız şartsız teslim olmalısınız. Bu diplomasi değildir. Bu, politika kisvesine bürünmüş künt bir zorlamadır" ifadeleri yer aldı.
Çin ve ABD arasında ticaret savaşı
Geçtiğimiz hafta Trump, bu Çarşamba yürürlüğe girmek üzere ABD'nin ticaret ortaklarına karşı yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen bir gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.
Çin'den yapılan ithalata daha önceki yüzde 20'lik vergiye ek olarak yüzde 34'lük bir gümrük vergisi koydu. Bunun üzerine Pekin de ABD'den yapılan tüm ithalata yüzde 34'lük bir gümrük vergisi ile misilleme yaptı.
Bunun üzerine Trump Pazartesi günü, Pekin'in gümrük vergisini geri çekmemesi halinde Çin'den ithal edilen mallara yüzde 50 ek gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinde bulundu.
Trump, Truth Social'da “Eğer Çin, uzun süredir devam eden ticaret ihlallerine yaptığı yüzde 34‘lük zammı yarına, 8 Nisan 2025’e kadar geri çekmezse, Amerika Birleşik Devletleri 9 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere Çin'e yüzde 50 ek gümrük vergisi uygulayacaktır. Buna ek olarak, Çin'in bizimle görüşme taleplerine ilişkin tüm görüşmeler sonlandırılacaktır" diye yazdı.
Çin'de piyasalar
Öte yandan, Çin'in mavi çipleri güne yüzde 0,7 tırmanışla başlayarak dünkü yüzde 7'den fazla düşüşün bir kısmını telafi etti. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi 1997'den bu yana en kötü gününü yaşadıktan sonra yüzde 2 yükseldi.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri de bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indiği inişli çıkışlı bir seansın ardından yükselişe geçti.
'Gümrük tarifeleri ertelenecek' iddiasına Beyaz Saray'dan yalanlama
Trump, vergi kararını geri çekmesi için Çin'e 'mühlet' verdi
Kaynak:Alıntı: The Guardian
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.