Trump: İran'la görüşmeler bugün yapılacak... İran: ABD ile görüşme yapmıyoruz
Donald Trump, "İran'a yönelik planlanan saldırıları iptal ettiğini ve görüşmelerin bugün öğleden sonra başlayacağını" açıklamıştı. İran Dışişleri Bakanlığı, "ABD ile şu anda herhangi bir görüşme yapılmadığını belirtti.
Kısa Dalga - ABD Başkanı Donald Trump, İran'la görüşmelerin bugün başlayacağını duyurmuştu.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, "İran ve Orta Doğu'daki diğer ülkelerin kendisinden Hürmüz Boğazı'nın derhal, tamamen ve bütünüyle yeniden açılmasını ve İran'ın nükleer tehdidinin sona erdirilmesini sağlayacak bir anlaşmanın tamamlanması için süre istediklerini" belirtmişti. Trump, "Tahran'ın ise hızlı bir şekilde anlaşma yapması gerektiğini" ifade etmişti.
New Jersey'de geçirdiği hafta sonunun ardından Washington'a dönen Trump, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'la müzakerelerin bugün öğleden sonra başlayacağını söyledi. Trump, görüşmelerin nerede yapılacağı ve kimlerin katılacağına ilişkin ayrıntı vermedi.

İran'ın anlaşmaya varması için bir süre sınırı olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakan Trump, "Bir anlaşma yapmayı mı tercih ederim? İnsanları öldürmek istemiyorum çünkü insanlar ölüyor, çok sayıda insan ölüyor ve bunu istemiyoruz" dedi.
İran'dan Trump'a yanıt
Trump'ın sözlerinin ardından İran Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Washington ile şu anda herhangi bir görüşme yürütülmediğini bildirdi. Bakanlık, "Hürmüz Boğazı konusunda Umman Sultanlığı ile görüşmelerde bulunuyoruz. Şu anda ABD ile herhangi bir görüşme yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.
İran, Hürmüz Boğazı'nı büyük ölçüde kapattı
Tarafların karşılıklı yeni saldırı tehditlerinin ardından Trump'ın gerilimi düşürmeye yönelik son adımı, savaşın son gelişmesi oldu. Çatışmalar Körfez geneline, Kızıldeniz'e ve Mısır'daki bir Akdeniz tesisine kadar yayıldı.
İran, savaşın başlamasından önce dünya petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatının yaklaşık yüzde 20'sinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nı büyük ölçüde kapattı. Boğazdaki durum enerji fiyatlarının yükselmesine ve daha geniş çaplı enflasyon baskısına yol açtı.
Trump, İran'ın nükleer silah edinmesini engelleme hedefinin kısa vadede daha yüksek yakıt fiyatlarına yol açmasını haklı çıkardığını savunuyor. Ancak ekonomik baskının, çatışmayı sona erdirmenin yolunu bulması için Trump üzerindeki siyasi baskıyı artırdığı değerlendiriliyor.
Petrol fiyatları pazartesi günü erken işlemlerde yüzde 4'ten fazla geriledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran devlet medyasının dün verdiği bilgilere göre diplomatik çabaları görüşmek üzere Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Munir ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
İran resmi haber ajansı, daha önce Arakçi'ye dayandırdığı haberinde, Tahran ile Umman arasındaki Hürmüz Boğazı görüşmelerinin son aşamaya geldiğini bildirmişti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise görüşmelerin boğaz üzerinden yeni bir güzergah belirlenmesine odaklandığını belirterek, bunun "Hürmüz Boğazı'nın açılması veya kapatılmasıyla bağlantılı olmadığını" söyledi.
Trump: İran'a saldırıları, anlaşmanın ana hatlarında uzlaşıldığı için durdurdum
Almanya'da bu yıl sıcaklığa bağlı ölümler 9 bin 800'e ulaştı
Kaynak: ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

