UAEA'dan İran raporu: Dört nükleer bomba yapabilecek kapasitede

UAEA'dan İran raporu: Dört nükleer bomba yapabilecek kapasitede
Birleşmiş Milletler'in nükleer denetim organı Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer programıyla ilgili kritik bir rapor yayınladı.

Kısa Dalga- Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer programıyla ilgili kritik rapora göre, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmaları, dört nükleer silah yapımına yetecek seviyeye ulaştı.

Yedi kat artış: İran'ın uranyum stoğu tehlikeli seviyede

UAEA raporuna göre, 17 Ağustos itibarıyla İran'ın yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş 164,7 kilogram uranyumu bulunuyor. UAEA'nın mayıs ayındaki raporunda İran'ın uranyum stoğu 22,6 kilogram olarak kayda geçmişti. Uzmanlara göre yaklaşık 42 kilogram uranyum teorik olarak atom bombası yapımı için gerekli miktarı oluşturuyor.

2015 anlaşmasına aykırı: JCPOA'nın İhlali

İran’ın bu zenginleştirme faaliyetleri, 2015 yılında Tahran ve P5+1 Grubu ülkeleri arasında imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na (JCPOA) aykırı. Anlaşma, İran'ın uranyum zenginleştirme oranının yüzde 4’ün altında kalmasını şart koşuyordu. Ancak ABD’nin 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle bu sınırlamalar büyük ölçüde işlevini yitirdi.

Diplomasi kapısı aralanıyor mu?

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, hafta başında yaptığı açıklamada, ABD ile nükleer görüşmelere karşı olmadığını dile getirdi. Batı medyası, bu açıklamayı İran’ın uranyum zenginleştirmesini müzakerelerde koz olarak kullanmayı amaçladığı şeklinde yorumladı. Ancak bu durum, bölgede artan bir nükleer tehdit algısını da beraberinde getiriyor.

UAEA Başkanı uyardı: İran'ın gizli zenginleştirme faaliyetleri tespit edilemiyor

UAEA Başkanı Rafael Grossi, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun birkaç nükleer bomba üretmeye yetecek seviyeye ulaştığını belirtti. Grossi, ayrıca İran’ın santrifüjlerinin gizli zenginleştirme faaliyetlerinde kullanılmış olup olmadığını kesin olarak tespit edemediklerini ifade etti.(Dış Haber Servisi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya