CHP'li Gürer: Vatandaşın toplam borcu 4 trilyon lirayı aştı
Kısa Dalga - CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Ocak-22 Şubat arasında açılan yeni icra dosyası sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,87 artarak, 1 milyon 551 bin 979’a ulaştığını açıkladı.
Gürer’in Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) dayandırdığı verilere göre, toplam 22 milyon 560 bin icra dosyası bulunurken, sadece son altı haftada bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle takipteki borç tutarı 20 milyar lira artış gösterdi.
Açıklamaya göre, bireysel kredilerin toplam bakiyesi 2 trilyon 154 milyar, kredi kartı borç bakiyesi 1 trilyon 945 milyar, icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları miktarı ise 133,3 milyar lira.
Gürer, vatandaşların toplam borç miktarının, 4,2 trilyon lirayı aşmasının ve açılan şirket sayısı düşerken kapanan şirket sayısındaki artışın, ekonomik krizin birey ve şirketler üzerindeki etkisini gözler önüne serdiğini ifade etti.
“Vatandaş borca sarıldı”
Gürer’in açıklamaları şöyle:
“14 Şubat haftasında takipteki borç miktarı 136 milyar 190 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki hafta olan 7 Şubat’ta 132 milyar 146 milyon lira seviyesindeydi. Yılın ilk haftasında ise takipteki borç tutarı 116 milyar 457 milyon liraydı. Sadece altı hafta içinde yaşanan yaklaşık 20 milyar liralık artış, ekonomik sıkıntıların vatandaş üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.
“Vatandaş borca sarıldı. Ne zam ne yeni vergiler arkası kesilmiyor. Vatandaşın gelir gider dengesi saptı. Varlık yönetim şirketlerinin vatandaşlardan olan alacakları geçen yıl 21 milyar lira artmıştı. Bu yıl da benzer bir artış bekleniyor.
“Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, şu anda varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 62 milyar liralık batık kredi bulunuyor. Bu tabloya, faizler ve icra masrafları hariç 195 milyar liralık icralık kredi borcunu eklediğimizde, vatandaşlarımızın nasıl bir çıkmazda olduğu daha iyi anlaşılıyor."
"TOKİ’ye 70 milyarlık konut borcu"
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) olan borçlara da değinen Gürer, vatandaşların TOKİ’ye 70 milyar liralık taksitli konut kredisi borcu olduğunu ifade etti. Borç krizinin yalnızca bireysel vatandaşları değil, aynı zamanda şirketleri de etkilediğini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Ocak 2025 döneminde kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 12,8, kurulan kooperatif sayısı yüzde 11,2, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,5 azalması dikkat çekici. Kapanan şirket sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,7, kapanan kooperatif sayısı yüzde 6,5 artması da irdelenmesi gereken durumdur.
“Sermayesi yeterli olmayan işletmeler ayakta kalamıyor. Ocak ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya göre yüzde 24,7 oranında azalmış durumda. Bu veriler, krizden ticari hayatın da etkilendiğini ortaya koyuyor.
“Vatandaşlarımızın gelirleri artmıyor ancak borç yükleri katlanarak büyüyor. Faiz oranları ve yüksek enflasyon, borçların ödenmesini zorlaştırıyor. Bu durum vatandaşları yeni bir borçlu sürece sürüklüyor.”
Çiftçinin borcu gırtlağına dayandı: Banka borçları 8 kat arttı!
Demokrasi erirken ekonomi... Altında güçlü rekor beklentisi
Kredi kartında limit düzenlemesi: Mevcut düzenlemeden ne farkı var?
Batık kredi borcu artıyor: Binlerce kişi icralık
Krediyle defter-suluk almak.. İtirazım Var'dan İhtiyacım Var'a...
Yılın ilk 6 ayında icralık olanların sayısı 1 milyonu aştı
CHP'li Gürer: Bireysel kredi ve kredi kartı borçları yüzde 86,8 arttı
Kaynak:ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.