'Doğurganlık hızının düşmesinde kadınların işgücüne katılması etkili'

'Doğurganlık hızının düşmesinde kadınların işgücüne katılması etkili'
Cevdet Yılmaz, doğurganlık hızının düşme nedenleri arasında insanların eğitim düzeyinin yükselmesi ve kadınların işgücüne katılmasının etkisi olduğunu söyledi.

Kısa Dalga - Meclis’te bütçe maratonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumuyla başladı.

Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin demografik bir dönüşüm yaşadığını belirten Yılmaz, doğurganlık hızının 1,5’e düştüğüne dikkat çekti.

‘Kadınların işgücüne girişi doğurganlık hızını etkiliyor’

Medyascope’dan Berfin Bayır’ın haberine göre, Cevdet Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüşün çeşitli nedenleri olduğunu belirterek, “Bir tarafta evrensel nedenler var. İnsanların eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe çocuk sayısı azalıyor. Kadınların işgücüne katılımı da bunu etkiliyor çünkü bakım hizmetleri gerekiyor” dedi.

‘Erdoğan’ın talimatıyla Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturulacak’

Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın demografi üzerine kabine toplantısında bir sunum yaptığını belirtti:

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Demografik Nüfus Yüksek Kurulu’nu oluşturacağız. Bu kurul, konuyu detaylı bir şekilde inceleyip yeni bir eylem planı geliştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK’i ilgilendiren konular var. Kurul oluştuktan sonra bakanlıkların görüşlerini alarak yeni bir eylem planı hazırlayacağız.”

cevdet-yilmaz-a-2093255.webp

‘Savunma Sanayii Fonu için tekrar bir araya geleceğiz’

Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu’na da değinerek fonu güçlendirmeye dönük bir çalışma yapıldığını ancak bu süreçte birçok tartışmanın olduğu söyledi.

Eleştirilerin bir kısmına kendisinin de katıldığını belirten Yılmaz, fonun geleceği ile ilgili daha sonra şöyle dedi:

“Toplumsal olarak ciddi eleştiriler konuldu ortaya. Etki değerlendirmeleri biraz hızlı yapılmıştı. Bu paket Meclis’te tartışılsın diye getirildi. Cumhur İttifakı olarak bütçe sonrasında tekrar bir araya geleceğiz, ayrıntılı bir şekilde tartışmalarını yapacağız. Kalem kalem tekrar bakılacak. Haklı eleştiriler dikkate alınarak paket gözden geçirilecek. O günkü siyasi irade nasıl oluşursa gerekirse Meclisimizin takdirine tekrar sunulacak. Ama şu anda ertelenmiş durumda. Bütçeye yoğunlaşmış durumdayız.” (Ekonomi Servisi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi