25 yıl önce öldürülen Hande Çinkitaş cinayetinde baba yakalandı

2001 yılında Kadıköy'de 12 yaşındaki Hande Çinkitaş'ın öldürülmesine ilişkin davada 20 yıl sonra müebbet hapis cezasına çarptırılan baba Nezih Çinkitaş karar kesinleştikten sonra yakalandı.

·

Kısa Dalga - Hande Çinkitaş, babasının Kadıköy'deki evinde 4 Ocak 2001'de işkence edilerek öldürüldüğünde 12 yaşındaydı. Çinkitaş cinayeti delil yetersizliği iddiasıyla yıllarca çözülemedi.

Cinayetten sonra evin içinde delillerle oynandığı tespit edilmişti. Kesici aletler farklı noktalara bırakılmıştı, Hande'nin avcundaki bir tutam saçın kendisine ait olduğu ve makasla kesilerek eline yerleştirildiği ortaya çıktı.

19 yıl sonra rapor ve dava

Anne Handan Yılmazer hukuk mücadelesi başlattı. Baba Nezih Çinkitaş ve üvey anne Şehnaz Çinkitaş'ın şüpheli olduğunu söylüyordu. Ancak soruşturmada uzun süre yol alınamadı.

b
Olaydan 19 yıl sonra baba Nezih Çinkitaş’ın çelişkili ifadeleri ortaya çıkarılırken, Adli Tıp Kurumu da süreci etkileyecek bir raporu mahkemeye gönderdi. Davanın seyrini değiştiren raporda yapılan incelemede bıçağın keskin ucunda Nezih Çinkitaş'ın DNA profili tespit edildiği belirtildi. Baba Nezih Çikintaş ve üvey annesi Şehnaz Çinkitaş hakkında, “Canavarca hisle eziyet çektirerek alt soydan akrabayı kasten öldürme” suçundan iddianame düzenlendi.

Önce beraat sonra müebbet

Mahkeme, 30 Mayıs 2022'de iki sanık hakkında da “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat kararı verdi. Dosya istinafa gitti. Yargılamada bu kez baba hakkında “nitelikli kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin 8 Temmuz 2024 tarihinde verdiği kararı hukuka uygun buldu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1 Nisan 2026 tarihinde verdiği kararla baba Nezih Çinkitaş hakkında verilen müebbet hapis cezasını oy birliğiyle onadı.

Hakkındaki karar kesinleşen ve hakkında tutuklama kararı çıkarılan Nezih Çinkitaş İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.