Katledilişinin 32. yılında Uğur Mumcu anıldı: 'And olsun ki hesap soracağız'

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te evinin önünde düzenlenen bir bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Mumcu için bugün anma etkinlikleri düzenlendi.

Kısa Dalga - Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te evinin önünde düzenlenen bir bombalı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Uğur Mumcu bugün katledildiği sokakta, öldürülüşünün 32. yıldönümünde anıldı.

Mezarı başında anıldı

Mumcu, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Mumcu’nun mezarı başındaki anma etkinliğine eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars, oğlu Özgür Mumcu ile sevenleri katıldı.

Evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında anma etkinliği düzenledi. Anmaya sivil toplum kuruluşlarından yetkililer ile vatandaşlar katıldı. Anma programına katılanlar Mumcu'nun kabrine kırmızı karanfiller bıraktı.

6ca4575c-b496-44be-a3cb-a14af1d21b63-w.jpg

Evinin önünde tören

Uğur Mumcu, 32 yıl önce katledildiği evinin önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, oğlu Özgür Mumcu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, CHP genel başkan yardımcıları, bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

ugur-mumcu-olumunun-32nci-yil-donumund-531067-157300.jpg

Özel, tören öncesinde, Uğur Mumcu'nun evine giderek, eşi Güldal Mumcu ve çocuklarıyla görüştü.

CHP Lideri Özel, ardından Uğur Mumcu anıtına çelenk ve ardından patlamanın olduğu yere karanfil bıraktı.

fd9782e2-12ac-432c-a90a-dda3281549e2-w.jpg

Anma etkinliğinin ardından açıklama yapan Özel, "Uğur Mumcu’nun cenaze töreni, Türkiye tarihinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cenaze töreninden sonra en kitlesel, en çok insanın birlikte ağladığı ve o günden sonra da maalesef hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı bir cenaze olarak tarihe geçmiştir. Bir hukukçu ve gazeteci olarak ne yazdıysa bugün hepsinin doğru olduğu ve o gün alınmayan tedbirlerin bugün yaşananları birer birer bize yaşattığını hepimiz okuyoruz, görüyoruz, yaşıyoruz" diye konuştu.

'And olsun ki hesap soracağız'

Faili meçhul cinayetler davası olarak bilinen "Umut davası"nda mahkemenin, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın tanık olarak dinlenilmesi kararını değerlendiren Özel, şunları kaydetti:

"Bugün tarihi bir fırsat elde var, ailenin de beklentisi bu yönde. Mahkemeye nihayet başvuru üzerine Sayın Ağar’ın dinlenmesine karar verdi. Sayın Ağar’ın bildiği her şeyi anlatması tarihi bir sorumluluktur. Bu çağrıya biz de katılıyoruz. Söylediği söz çok anlamlı, gizemli ve bir o kadar aydınlatılmaya muhtaçtır. Ümit ediyorum o tuğlanın çekildiği, derin devletin altında kaldığı, bir daha da bu ülkede demokrasi dışında hiçbir gücün egemen olamadığı bir Türkiye’yi gelecekte hep birlikte inşa edebiliriz.

Çok zor günlerden geçiyoruz. Uğur Mumcu’nun bir hukukçu ve gazeteci olarak en çok savunduğu şey hukukun üstünlüğüydü. Hukukun ayaklar altına alındığı bir süreçten geçiyoruz. Uğur Mumcu’nun faili meçhul cinayetinin tabii olduğu da aynı süreçtir, bugün maalesefe hepimizin yüreğini yaralayan Bolu’daki otel yangınından sonra yaşatılanlar da aynı süreçtir. Yargının talimat altında olduğu, iktidardan olmayan herkesin özgürlüğünün tehdit altında olduğu süreç de aynı süreçtir. Otel yangınını karartanlar da adaleti karartanlar da siyasetçileri, belediye başkanlarını hapislere tıkanlar da aynı hukuksuzluk sürecinin devamıdır, sonucudur. Bugün de en fena süreç en şiddetli şekilde sürmektedir. Bu törenler artık bizim bir kez daha irademizi güçlendirmeye ve azmimizi bilemeye katkı sağlıyor. Buradan azmimizi bir kez daha bileyerek, yeminimizi hatırlayarak buradan ayrılıyoruz. And olsun ki hesap soracağız."

227091.jpg

Kaynak:ANKA

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem