Gürcistan’ı yazdı, Türkiye’de “Ailem Güvende” operasyonunda gözaltına alındı
Gazeteci Tuğba Tekerek, Gürcistan’daki LGBTİ+ hareketini konu alan bir haberi gerekçe gösterilerek gözaltına alındı ve Ankara’ya götürüldü. “Ailem Güvende” adı verilen operasyon kapsamında soruşturulan Tekerek’in bugün savcılığa ifade vermesi bekleniyor. Böylece başka bir ülkedeki gelişmeleri haberleştiren gazeteci, Türkiye’de yürütülen bir operasyonun şüphelisi oldu.
Kısa Dalga - Türkiye’de gazetecilik ile suç isnadı arasındaki mesafe bir kez daha tek bir haber kadar kısaldı. Gazeteci Tuğba Tekerek, Gürcistan’daki LGBTİ+ hareketini ele aldığı çalışması gerekçe gösterilerek pazar gecesini pazartesiye bağlayan saatlerde gözaltına alındı.
Ankara’ya götürülen Tekerek’in bugün savcılıkta ifade vermesi bekleniyor. Gazeteciye MLSA Hukuk Birimi avukatları hukuki destek veriyor. Tekerek’e yöneltilen suçlamanın ayrıntıları ise henüz kamuoyuna açıklanmadı.
Dış haber, iç soruşturmanın konusu oldu
MLSA’nın aktardığına göre, Tekerek hakkındaki işlemin dayanağını Gürcistan’daki LGBTİ+ hareketine ilişkin tek bir haber oluşturuyor. Başka bir deyişle Tekerek, Gürcistan’daki siyasi ve toplumsal gelişmeleri Türkiye’deki okurlara aktardı; haberin yolu ise yayımlandığı mecradan Ankara Adliyesi’ne uzandı.
Gazetecinin herhangi bir örgütsel faaliyeti ya da eylemi değil, doğrudan gazetecilik çalışması soruşturmanın gerekçesi olarak gösterildi. Dosyadaki hukuki nitelendirmenin açıklanmaması ise “Bir dış haber hangi suçun delili sayıldı?” sorusunu yanıtsız bırakıyor.
Operasyonun adı: “Ailem Güvende”
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in 13 Eylül’de duyurduğu “Ailem Güvende” operasyonları, beş il merkezli olarak 15 ilde yürütüldü. Gürlek’in açıklamasına göre 162 kişi, dokuz dernek ve 13 işletme hakkında işlem başlatıldı.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de 60’tan fazla kişi gözaltına alındı. İzmir’de gözaltına alınan 18 kişiden 16’sı tutuklandı. Türkiye’nin resmî olarak kurulan ilk LGBTİ+ derneği Kaos GL’nin de aralarında bulunduğu kurumlara “müstehcenlik” ve Dernekler Kanunu’na aykırılık suçlamaları yöneltildi.
Operasyonlardan bir gün önce mahkeme kararlarıyla çok sayıda LGBTİ+ derneğinin, yayının ve oluşumun internet sitesi ile sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Andrea Bolaños Vargas gözaltındakilerin serbest bırakılması çağrısında bulunurken Avrupa Komisyonu da operasyonlara ilişkin endişesini dile getirdi.
Ortaya çıkan tablo ise operasyonun adındaki güvenceyle soruşturmanın kapsamı arasındaki çelişkiyi görünür kıldı: “Ailem Güvende” denilerek yürütülen operasyonda, Gürcistan’daki gelişmeleri haberleştiren bir gazeteci Ankara’da savcı karşısına çıkarıldı.
LGBTİ+ operasyonlarına protestoya polis müdahalesi: Çok sayıda kişi gözaltında
Evrensel, Uluslararası Af Örgütü, Barış Akademisyenleri ve MLSA'ya erişim engeli
Kaynak: Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

