AKP, "çerçeve yasa" teklifini imzaya açtı; AKP'li Güler, partilerle görüşecek

AKP'li Abdullah Güler, "çerçeve yasa" teklifinin içeriğine ilişkin bilgi vermek amacıyla diğer siyasi partilerin temsilcileriyle bugün ve yarın görüşecek. Öte yandan AKP, "çerçeve kanun" teklifini milletvekillerinin imzasına açtı.

·

Kısa Dalga - AKP tarafından yürütülen "çerçeve yasa" teklifine ilişkin temaslar devam ediyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında AKP Grup Başkanvekili Efkan Ala, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ile diğer ilgililerin de katıldığı toplantı yapıldı. Son hazırlıkların değerlendirildiği toplantıda, sunulacak yasa teklifinin görüşmelerine ilişkin takvim de ele alındı.

Alınan bilgiye göre, Abdullah Güler, teklifin içeriğine ilişkin bilgi vermek amacıyla Meclis'te grubu bulunan diğer tüm siyasi partilerin temsilcileriyle görüşecek. Görüşmede, taslak metnin paylaşılmayacağı ancak teklifin içeriğine ilişkin bilgilendirme yapılacağı bildirildi.

Partilerle görüşmelerin tamamlanmasından sonra “çerçeve yasa” ile ilgili teklifin çarşamba günü TBMM Başkanlığı’na sunulması ve hemen Adalet Komisyonu’nda ve 2 günlük yasal sürenin geçmesi beklenmeden bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi hedefleniyor. Bu konuda yarın yapılacak Danışma Kurulu toplantısında diğer partilerle uzlaşma aranacağı belirtiliyor.

10-12 madde olması planlanan teklifle ilgili "denetimli serbestlik" ve Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesindeki "hak yoksunluğu" konularında bazı tartışmalar da devam ediyor.

AKP'li yetkililer, "denetimli serbestlik" ile "hak yoksunluğu" kavramlarının birbirinden ayrı olduğuna işaret etti. Yetkililer, denetimli serbestliğin, "alınan cezanın infaz oranının kalan kısmının açık cezaevi ve dışarda geçirilen dönem", bunun dayanağının ise “koşullu salıverme şartları” olduğuna işaret ederek, yasalarda bu konuda zaten düzenleme bulunduğunu ve hak olan bir düzenlemenin tartışma konusu olamayacağını vurguladı.

komisyon

Milletvekillerinin yarın 17.00'ye kadar imza atması bekleniyor

Mevcut soruşturma ve kovuşturmaların dışında mahkumiyeti olanlarla ilgili Türk Ceza Kanunu’nun "hapis cezasına mahkum edilen kişilerin geçici olarak bazı hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını" düzenleyen 53. maddesiyle ilgili konu üzerinde çalışmaların ise devam ettiği belirtiliyor.

Hak mahrumiyetinin "nasıl ve hangi sürelerle olacağı, bu kapsamda olanların nasıl izleneceği" konularının henüz tartışıldığı, tartışılan bu konularda Abdullah Güler’in diğer partilerin de görüşünü alacağı ifade ediliyor.

"Memnu hakların iadesinin infazdan itibaren 3 yıl sonra istenebildiğini" vurgulayan yetkililer, bu sürelerle ilgili bir düzenleme yapılacağını bildirdi.

Öte yandan AKP, "çerçeve yasa" teklifini milletvekillerinin imzasına açtı, milletvekillerinin yarın 17.00'ye kadar imza atması bekleniyor.

Kaynak: ANKA

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.