AKP'li Nasıroğlu'nun madeninde işçiler tehlike altında çalışıyor

AKP'li Nasıroğlu'nun madeninde işçiler tehlike altında çalışıyor
Bağımsız Maden İş, AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait madende işçilerin önlem alınmadan, kanun ve yönetmeliklere uyulmadan çalıştırıldığını belirtti.

Kısa Dalga - Bağımsız Maden İş, AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan, 6 gündür direnen ve gözaltına alınan madencilerin, çalışma koşullarını videolarla anlattı.

Bağımsız Maden İş'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, işçiler çalışırken yer altı suyunun kesintisiz şekilde aktığı belirtilerek, "İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor" denildi.

3.png

"Uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi"

"Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda" denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman; gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor.

Üstelik ağır kimyasallar karışan yer altı sularının toprağa ve bölge halkının su kaynaklarına karışmaması için tek bir önlem alınmıyor. Bu sulara batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor.

Bırakın çalışırken düzenlemelere uygun şekilde önlem alınmasını işçilerin yemek molalarını kullanabilecekleri bir alan dahi yok. Kimyasal bidonlarının üzerinde, kablolara oturarak yemek yeniliyor."

2.jpg
Loder

"ISİG önlemleri, yönetmelikler, kanun maddeleri uygulanmıyor"

Çalışma alanında yüksek yerlere çıkmaya uygun araç dahi bulunmadığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Makine üzerine çıkılmaması gerekirken üç işçi aynı anda, metrelerce yukarıda elektrik akımına kapılma ve düşme tehlikesi altında hiçbir önlem alınmadan çalışıyor.

Loder isimli yükleyici makine, ISİG düzenlemelerine göre sadece malzeme yüklemesi yapabilir, üzerine çıkmak yasaktır ancak işçiler daha önce düşüp yaralananlar olmasına rağmen sürekli halatsız şekilde çalışmaya zorlanıyor.

Çoğunuzun beş dakika dahi duramayacağı bu alanda madenciler günde 10 saat geçiriyor, burada çalışıyor, yemek yiyor, burada ihtiyaçlarını gideriyor. Patron Ferhat Nasıroğlu milletvekili olmasına rağmen ISİG önlemlerini, yönetmelikleri, kanun maddelerini uygulamayarak suç işliyor, madencileri ölüme gönderiyor."

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem