Amberin Zaman'ın iddiası: Öcalan'ın Kandil ile görüşmesine izin verildi

Amberin Zaman'ın iddiası: Öcalan'ın Kandil ile görüşmesine izin verildi
Gazeteci Amberin Zaman, Al-Monitor'da yayınlanan haberinde İmralı Cezaevi'nde tutulan Abdullah Öcalan'ın PKK yöneticileri ile görüşmesine izin verildiğini iddia etti.

Kısa Dalga - TBMM'nin açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşması ve sonrasındaki gelişmeler, "yeni çözüm süreci" tartışmalarını başlatırken çarpıcı iddialar ortaya atılıyor.

Gazeteci Amberin Zaman, Al-Monitor'e yayınlanan haberinde, görüştüğü iki kaynağın Öcalan'ın Kandil Dağları'ndaki PKK liderleriyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini söylediğini aktardı. Zaman, diğer kaynağın ise "Öcalan, onlara silahlarını bırakmayı müzakere etmenin zamanının geldiğini söylediğini" aktardı.

Amberin Zaman’ın Al Monitor’deki haberi şöyle:
“Yaklaşık on yıllık bir aradan sonra Türkiye, Kürtleriyle yeni bir barış sürecinin eşiğinde mi? Bu soru, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki olan aşırı sağcı milliyetçi lider Devlet Bahçeli’nin geçen hafta meclisin açılış oturumunda uzun süredir “terörist” ve “haşere” olarak nitelendirdiği Kürt milliyetçisi milletvekillerinin yanına gidip ellerini sıkmasından bu yana hararetle tartışılıyor.

Peki ne değişti? Erdoğan mı onu bu işe bulaştırdı? Eğer öyleyse, neden? Al-Monitor’a konuşan ve hükümetin Kürt dosyasını yakından bilen üç kaynak, hükümet ile PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan arasında fiili müzakerelerin yeniden başlaması için istikşafi görüşmelerin başladığını söyledi. Kaynaklardan ikisi Öcalan’ın son dönemde Irak’taki Kandil Dağları’nda bulunan PKK liderliğiyle doğrudan görüşmesine izin verildiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, “Öcalan onlara silah bırakmayı tartışma zamanının geldiğini söyledi” dedi.

Kaynaklardan biri, kendi geleceklerine nasıl karar vereceklerini sorduklarında Öcalan’ın sinirlenerek telefonu kapattığını söyledi. İkinci kaynak, iddia edilen görüşmenin sorunsuz geçmediğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Kaynaklar iletişimin nasıl sağlandığını açıklamadı. Al-Monitor Irak’taki PKK kaynaklarıyla WhatsApp üzerinden iletişime geçti.

Diğerleri gibi özgürce konuşabilmek için adının açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri “Yeni bir barış sürecinin başladığını söyleyebiliriz” dedi. “Yetkililer Öcalan’la görüşüyor.”
Al-Monitor, kaynakların PKK’yla ilgili anlattıklarını teyit edemedi. Muhalif kaynaklar Al-Monitor’un yorum talebine yayın saati itibarıyla yanıt vermedi.

Hükümet, kendi ifadesiyle, Orta Doğu’da Türkiye’nin doğu komşusunu da içine alabilecek daha geniş çaplı bir çatışma tehdidi karşısında harekete geçti. İsrail, İran’ın 1 Ekim’de Tel Aviv’e düzenlediği balistik füze saldırısına vereceği yanıtı düşünürken Ankara da diğer bölgesel aktörler gibi diken üstünde. Türk yetkililer, ortaya çıkan kaos ve istikrarsızlık ortamında, Hizbullah müttefiklerinin ve diğer Şii milislerin zayıflamasıyla birlikte, İran rejimi içindeki güçlü İran Devrim Muhafızları gibi grupların PKK ile anlaşma yapabileceğini iddia ediyor.

İran, Sünniler ve Şiiler arasında bölünmüş, azınlığı oluşturan büyük ve huzursuz bir Kürt nüfusa sahip. Türkiye uzun zamandır İran rejimini, Kandil’deki üsleri İran’a komşu olan PKK ile suç ortaklığı yapmakla suçluyor. Her iki taraf da bu iddiayı reddediyor.
Mahsa Amini adlı bir Kürt kadının İran’ın din polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından 2022 yılında ülkeyi sarsan ülke çapındaki protestoların ardından yetkililerin artan baskısı nedeniyle çok sayıda İranlı Kürt PKK’ya katılıyor.

Kaynaklardan bir diğeri, “Kürtlerle diyaloğa şiddetle karşı çıkan Bahçeli’nin kamuoyuna ilk ulaşan kişi olması, Erdoğan’ın biz ciddiyiz, bizi engellemeyecek deme şekli” dedi.

Aynı kaynak “Başka bir Suriye’yi önlemek istiyorlar. Bu kez proaktif olmak istiyorlar. Eğer gerekçe gerçekten buysa, görüşmeler muhtemelen ölü doğacaktır” dedi.

Yeni bir süreç mi?

DEM Parti'lilerle tokalaşan Devlet Bahçeli, "Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" demişti.

Bahçeli'ye destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Biz yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir üslup ve söylem istiyoruz. Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını takdirle karşılıyor, Türk demokrasisi ve 85 milyonun kardeşliği adına çok kıymetli buluyoruz. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz" diye konuşmuştu.

Kısa Dalga yazarı Ayşe Yıldırım da yazısında, devlet yetkilileri ile Kandil arasında bir görüşme trafiğinin başladığını belirtmişti. Yıldırım, "Gerçekten bir arka kapı diplomasisi ya da konunun muhataplarıyla herhangi bir görüşme yoksa Cumhur İttifakı hem de özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli eliyle 'barış' çağrısını niye başlattı?" ifadelerini kullanmıştı. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem