Anket: AB, NATO, Çin, Rusya… Kamuoyu hangi ittifakı destekliyor?

Anket: AB, NATO, Çin, Rusya… Kamuoyu hangi ittifakı destekliyor?
Gündemar'ın Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 63'ü Türkiye'nin NATO üyeliklerini destekliyor.

Kısa Dalga - Gündemar Araştırma ve Danışmanlık'ın, Eylül 2025'te 60 ilde 2 bin 235 kişiyle gerçekleştirdiği "Türkiye Gündemi Araştırması"nın sonuçları, Türk kamuoyunun dış politikadaki önceliklerini ve eğilimlerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.

Rapor, Gazze krizi, NATO ve AB üyeliği, mülteci sorunu ve hükümetin dış politika performansı gibi kritik konulara dair halkın bakış açısını yansıtıyor.

grafik-3.jpg

NATO ve AB'ye destek devam ediyor

Dış politikadaki ana yönelim tercihlerinde Türk Dünyası ve bağımsız çizgi öne çıkmasına rağmen, Türkiye'nin batı kurumlarıyla olan ilişkisine yönelik halk desteği büyük ölçüde korunuyor.

Katılımcıların yüzde 63'ü Türkiye'nin NATO üyeliğini desteklediğini belirtirken, karşı çıkanların oranı yüzde 22'de kaldı.

Halkın yüzde 60'ı Avrupa Birliği üyelik sürecinin devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Bu sürece karşı çıkanların oranı ise yüzde 25 olarak kaydedildi.

Ancak, katılımcıların yüzde 56'sı Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM), NATO ve AB gibi uluslararası kuruluşlardaki etkinliğini yetersiz buluyor.

Türkiye hangi blokta yer almalı?

Dış politikada hangi bloklarla daha yakın olunması gerektiği sorusuna katılımcıların yüzde 24'ü Türk Dünyası/Türk Devletleri, yüzde 23'ü ise kendi bağımsız çizgisinde ilerlemeli yanıtını verdi. Doğru (Rusya, Çin) bloku yüzde 18, Batı (AB ve ABD) bloku ise yüzde 17 oranında destek buldu. Bu veriler, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin zaman zaman dile getirdiği Türkiye-Rusya-Çin ittifakı önerilerinin kamuoyu nezdinde Türk Dünyası ve bağımsız çizginin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Filistin'e tam destek, israil'e tepki

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye kamuoyu Gazze ve Filistin konusunda neredeyse tam bir mutabakat sergiliyor.

Katılımcıların yüzde 83'ü geniş bir toplumsal mutabakatla Filistin'e sempati duyduğunu belirtirken, İsrail'e sempati duyanların oranı ise sadece yüzde 6'da kaldı.

Her 10 kişiden 9'u, yani yüzde 88'i, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını haksız buluyor.

Hamas’ın Ekim 2023'te İsrail’e yaptığı saldırı ise toplumda fikir ayrılığına neden oldu. Katılımcıların yüzde 44’ü saldırıyı haklı, yüzde 32’si ise haksız buldu.
Türkiye'nin Gazze'deki gelişmelere yönelik tepkisi ise kamuoyunda tatmin edici bulunmadı. Katılımcıların yüzde 42’si tepkiyi etkisiz, yüzde 26’sı ise yetersiz ve yanlış olarak değerlendirdi. Tepkiyi güçlü ve tutarlı bulanların oranı yüzde 23 olarak kaydedildi.

grafik-1-001.jpg

Mülteci sorunu ve hükümet performansı

Suriyeli mülteci sorununun çözümüne dair toplumda baskın talep geri dönüş yönünde. Katılımcıların yüzde 56'sı Suriyelilerin tümünün geri gönderilmesi gerektiğini savunurken, yüzde 25'i yalnızca niteliklilerin kalması, diğerlerinin gönderilmesi gerektiğini belirtti.

grafik-2-001.jpg

Kamuoyunun çoğunluğu hükümeti dış politikada başarısız buluyor. Katılımcıların yüzde 52'si dış politika yönetimini başarısız, yüzde 40'ı ise başarılı buldu.

Dış politikayı en iyi yönetecek lider olarak Recep Tayyip Erdoğan yüzde 37 ile açık ara önde. En yakın rakibi Özgür Özel yüzde 19'da kalırken, Ümit Özdağ yüzde 7 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Katılımcıların yüzde 32’si Türkiye’yi bölgesel güç, yüzde 24’ü orta ölçekli ülke (sınırlı etki alanı olan), yüzde 20’si ise küresel güç olarak görüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.