Daltonlar çetesinin 'suç günlüğü': El bombası atma, kurşunlama, tehdit...
Kısa Dalga - Daltonlar çetesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 1718 sayfadan oluşan iddianame hazırlandı.
Eyüp Kara ile Şuayip Alkan’ın Daltonlar eli ile öldürüldüğüne işaret edilen iddianamede 78 kişi şikâyetçi konumda. Haklarında dava açılan 105 kişiden 74’ü ise tutuklu durumda. Çetenin lideri Beratcan Gökdemir’in yanı sıra ‘Timocan’ olarak bilinen Ahmet Mustafa Timo, Bünyamin Yıkar, Murat Küçükyavuz ve Sinan Memi haklarında dava açılan çetenin önde gelen isimler arasında yer alıyor.
'Bir dahaki mermi kafana gelir'
Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, iddianamede, örgüt üyelerinin karıştığı 63 ayrı eyleme yer verildi. Borsacı Mehmet Akdere 5 Nisan 2024 akşamı saat 20.03’te Zorlu Center’a yakın bir yerde silahlı saldırıya uğradı. Araç içinde bulunan Akdere’ye 3 el silah sıkıldı. Bu saldırıdan 54 dakika sonra, çete üyesi Bünyamin Yıkar, Akdere’nin cep telefonuna şu mesajı attı: “Can Dalton’un selamı var sana.” Bir sonraki mesaj ise 22.49’da geldi. Bu kez “Bu uyarıydı. Bir dahaki mermi kafana gelir” oldu. Akdere, olaydan hemen sonra polis merkezine gitti. Akdere buradayken, Bünyamin Yıkar ile görüştü. Para talebinin yinelendiği bu görüşme kayda alındı ve dosyaya girdi.
İranlı bir iş insanı ile Alman bir müteahhit arasındaki alacak-verecek sorununun da Daltonlar eli ile çözülmeye çalışıldığı bilgisi iddianamede yer aldı. Hamico Petrokimya’nın sahibi Hamid Taherypour, Almanya Ausburg’da yapacağı otelin inşaatı için Viktor Schmelze ile anlaştı. Başlangıçta inşaat maliyeti 24 milyon Euro olarak hesaplandı. Ancak Schmelze, maliyetlerin arttığını ifade ederek 37 milyon Euro aldı; halen daha alacaklı olduğunu ifade etti. İkili arasında husumet yaşanmaya başladı. İstanbul’a dönen Taherypour, Daltonların lideri Beratcan Gökdemir ile Sinan Memi tarafından arandı. İkili, 4.6 milyon Euro daha ödemesi gerektiğini belirtti. Taherypour, Schmelze’ye borcu olmadığını söyledi. Bu aşamadan sonra önce Taherypour’un iş yerine zarf içinde mermi bırakıldı. Daha sonra iş yeri kurşunlandı. Taherypour’un evinin kapısına da mermi bırakan çete, son olarak bir kez daha iş yerini kurşunladı.
Çete iş insanını yakın takibe aldı
Çetenin para almak için tehdit ettiği bir diğer isim ise bir holiding sahibi İ. T ile eski polis O.A oldu. Çetenin talep ettiği para 500 bin dolar olarak kayda girdi. Çete üyesi Murat Küçükyavuz’un, O.A'ya yönelik bir dizi tehdit mesajı iddianamede yer aldı. İstediği parayı alamayan çete, Kağıthane Çağlayan Mahallesinde bulunan bir otomotiv şirketi kurşunlandı.
P.E Polyester AŞ ile P. Plastik isimli şirketlerin sahibi L.A.B de Daltonlar tarafından, para vermesi için tehdit edilen bir diğer isim. Bu sürecin başlangıcında ise L.A.S'nin eski şoförü S.A, işten ayrıldıktan sonra kendisinden zorla para almaya çalışması yer alıyor. S.A’nın verdiği bilgiler sonrası çete L.A.B'den para istemeye başladı. Aracını dahi takip eden çete, bu kişiye aracın fotoğrafını göndererek anbean takip ettiklerini kaydetti. L.A.B, aldığı ölüm tehditleri sonrası 1 milyon TL verdi. Ancak, çete 4 milyon TL almak için tehditlerini sürdürdü.
Haraç ödemediği için TIR garajına el bombası
Daltonlar çetesi ile ortak hareket ettiği kaydedilen Uras Kimya AŞ’nin sahibi Murat Özavşar’ın da hakkında dava açıldı. Özavşar ve adamları, Tekirdağ’da bulunan B. Yapı’nın sahibi T.E'yi darp etmekle suçlanıyor. T.E ifadesinde, inşaatını yaptığı Özavşar’ın kendisine “Ben bu fiyat farkını ödemem” diyerek devamında kendisine “Seni İstanbul’da yaşatmam. Öldüreceğim seni” dediğini kaydetti. K.D de, Murat Özavşar’ın talimatı ile, bu kişinin adamı Cafer İpek tarafından silahlı saldırıya uğradığını kaydetti.
25 milyon TL haraç ödemediği için Büyükçekmece’deki E. TIR garajına el bombası atılan H.K, dava dosyasında şikâyetçi olan bir diğer isim. H.K'nin Çatalca’daki galerisi de kurşunlandı. Ö.A'ya ait Bahçeşehir’deki eğlence mekânı da el bombası atılan bir başka iş yeri olarak iddianamede yer aldı.
Cağaloğlu Hamamı'nın sahibinden 800 bin dolar haraç istediler
Bu kişilerin yanı sıra S. Otomotiv’in sahibi M.S 2 milyon TL haraç ödemeye zorlandı. E. Hotel’in sahibi O.K, Esenyurt’ta döviz ve kripto varlık alım satımı yapan P.’in sahibi M.A, O. Otomotiv’in sahibi M.O, K. Gayrimenkul’ün sahibi M.H de ölümle tehdit edilen isimler arasında. M.T. T’den alacaklı olduğunu öne süren çete yöneticisi Sinan Memi, diyetisyen İ.T'nin Beylikdüzü’ndeki iş yerini kurşunlattı. Çetenin, M.TT'den istediği para ise 10 milyon TL oldu. Yine B. G’nin Lüleburgaz’da bulunan G. Hotel, M. A.'ya ait A. Elektrik isimli iş yeri çete tarafından kurşunlanan adresler arasında yer aldı.
'Ödemezsen borcun 1 milyon olur'
Başakşehir’de bulunan T. D’ye ait K. isimli restoran 2 kez kurşunlandı. Çete, iş yerini kurşunlattığı A. İnternet’in sahibi O. Z’den de 10 milyon lira ödemesini istedi. Çetin Emeç cinayeti ile adı gündeme gelen Celal Zehebi’nin Sarıyer’deki evi ve aracı da Daltonlar eli ile kurşunlandı. TRT İstanbul Radyosu’nda ses sanatçısı olarak çalışan V. A ile B.H de Daltonlar tarafından tehdit edilen isimler. Çete üyesi, V.A ile yaptığı görüşmede “Sana 500.000 TL ceza kestim. 24 saat süren var. Ödemezsen borcun 1 milyon olur” dedi.
İstanbul’un arka sokaklarından İspanya’ya: Daltonlar üyesine 6 kurşun
Barış Boyun çetesinden iş insanına tehdit: 10 milyon TL vermezsen el bombası atarız
Daltonlar çetesi yöneticisinin yurtdışında öldürüldüğü iddia edildi
Kaynak:Alıntı: Halk TV
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.