Dışişleri Bakanı Fidan Şam'da: SDG ilerleme kaydetmeye niyetli değil
Kısa Dalga - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile Suriye'ye bir çalışma ziyaretinde bulundu.
Fidan, Suriyeli yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Şeybani, şöyle konuştu:
"Bir yıl önce Türk heyeti yine aynı zamanda Şam'ı ziyaret etmişti. Sayın Dışişleri Bakanı ile çok önemli konuları ele aldık. Ticaret, yaptırımların kaldırılması, askeri konuları, mültecilerin geri dönüşünü ele aldık. Suriyeli kardeşlerimizin kendi istekleriyle dönmeleri söz konusu. Güvenlik ve terörle mücadele konusunu ele aldık. Suriye'nin kuzey doğusundaki gelişmeleri de masaya yatırdık. Suriye-Türkiye ilişkileri stratejik ilişkilerdir ve çok ileri düzeyde olduğunu söyleyebilirim."
Suriye ile İsrail arasında yürütülen müzakereler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da çok verimli görüşmelerde bulunduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Tartıştığımız konular arasında bölgede, şu anda Suriye ile İsrail arasında yürütülen müzakerelerin biz Türkiye olarak bir sonuca ulaşmasını bekliyoruz. Bu bölgenin istikrarı için, Suriye’nin istikrarı için fevkalade önemli. İsrail'in bölgede yayılmacı politikalar izlemek yerine bölge ülkeleriyle karşılıklı rızaya dayanan bir anlaşma ve anlayış birliği içinde olması bölgenin istikrarına ve küresel güvenliğe katkı yapacak bir husus.
SDG ile yürütülen müzakereler
Şam'daki arkadaşlarımızın özellikle SDG ile yürüttükleri müzakerelerin gidişatıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunduk. Tabii biz burada aynı perspektifi savunuyoruz. SDG'nin Suriye yönetimine entegre olması, bunu diyalog yoluyla, uzlaşma yoluyla herkesin lehine olacak şekilde yapması ve Suriye'nin tarihinde hiç olmadığı kadar istikrar, bütünlük ve refaha kavuşmasının önünde engel olmaktan çıkması önemli. Bu konudaki konuları görüştük.
DEAŞ ile mücadele önemli. Bu konuda neler yapılıyor, neler yapabiliriz hep beraber. Biliyorsunuz Suriye DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun artık bir üyesi ve bu konuda çok ciddi bir çaba ortaya koyuyorlar. Bu çabaların daha da ilerletilmesi için Türkiye olarak biz neler yapabiliriz, hem Koalisyon ile beraber hem ikili hem bölgesel diğer ortaklarımızla bunların hepsini konuştuk.
"Karşı taraftan herhangi bir irade göremedik"
İki Bakan ortak açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şeybani, Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan 10 Mart Mutabakatı'nın uygulanmasıyla ilgili soruya, "Maalesef karşı taraftan herhangi bir irade görmedik. SDG'den herhangi bir adım görmedik. Açık bir öneri gönderdik, bu anlaşmanın ilerlemesi için, özellikle askeri açıdan, Savunma Bakanlığı'ndan gönderdik. Ancak cevap dün geldi ve cevap üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da "Suriye'nin ne yönde ilerlediği, görüşmede nelerin ele alındığı ve SDG entegrasyon süreci"nin sorulması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Suriye'nin istikrarı demek, Türkiye'nin istikrarı demek. Bu bizim için fevkalade önemli. SDG ile ilgili konuyu tabii ki masaya yatırdık. Maalesef değerli meslektaşımın da ifade ettiği gibi, kendi izlenimleri, çok fazla ilerleme kaydetmeye niyetli olmadıklarını görüyoruz. Bunun sebepleri üzerinde de konuştuk. Orada SDG'nin belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içerisinde yürütüyor olması gerçeği aslında Şam ile yürütülen görüşmelerde de şu anda büyük bir engel teşkil etmekte.
Kaynak:ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.