Erdoğan: Türkiye, sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz

Erdoğan: Türkiye, sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz
Erdoğan, "Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz. Türkiye Doğu ve Batı ile ilişkilerini eşzamanlı geliştirirse güçlü olabilir" dedi.

Kısa Dalga - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Erdoğan, silahlı kuvvetler için yerli üretimlerin devam edeceğini, yeni tip denizaltı projesinin de hayata geçirileceğini söyledi.

aa-20240831-35530751-35530747-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

'Sınırlar gönül coğrafyasından kopacağımız anlamına gelmez'

Dış politikaya dair mesajlar veren Erdoğan, ‘gönül coğrafyası’ mesajı verdi:

“Türk dış politikasına batı başkentlerinden bakanların tezviratlarına aldırmayacağız. Pergelin sabit ucunu ülkemizin çıkarlarına sabitleyecek diğeriyle tüm dünyayı kuşatacağız. 360 derecelik bakış açısıyla meselelere yaklaşacak en geniş perspektifle gelişmeleri değerlendireceğiz. 1 asır önce birarada yaşadığımız halklarla aramızda sınırların olması gönül coğrafyasından kopacağımız anlamına gelmez.

Biz aynı zamanda Çanakkale Şehitliğinde Gazze, Halep, Şam, Kudüs, Gümülcine ve Bağdat'ın evlatlarını misafir eden ülkeyiz. İran, Irak, Suriye ile 4 asır yönetimimiz altında olan Filistin'le ilgilenmemizi eleştirenler art niyetli değillerse cahildirler. Türk askerinin Kosova, Libya, Somali'de ne işi var demek ufuksuzluktan tam anlamıyla bir akıl tutulmasıdır.”

aa-20240831-35530701-35530700-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan.jpg

‘Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz’

Eksen tartışmalarının fitilini yeniden ateşleyecek açıklamalarda bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz. Türkiye Doğu ve Batı ile ilişkilerini eşzamanlı geliştirirse güçlü, müreffeh, itibarlı ve etkin bir ülke olabilir. Biz birilerinin iddia ettiği gibi AB ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz. Hem bunlarla hem diğer kuruluşlarla ilişkilerimizi kazan kazan temelinde geliştirmek durumundayız. Son 22 yılda hep bu anlayışla hareket ettik. Bundan sonra bu şekilde yolumuza devam edeceğiz.

Masal denilen mavi vatandaki haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hukukunun çiğnenmesine izin vermeyeceğiz. Askerin en yiğidi orduların en şanlısı olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu kadar güçtü yapıya sahip ise elbette bunda Deniz Harp Okulu'nun müstesna yeri bulunuyor. Mavi vatanımızın müdafaasında sizler çok kritik roller üstleneceksiniz. Mensubu olmaktan şeref duyduğumuz milletimize önemli hizmetlerde bulunacaksınız.” (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem