Ertuğrul Özkök, Hürriyet'teki ilanı yazdı: Ahmet Hakan'ın haberi var mı?

Ertuğrul Özkök, Hürriyet'teki ilanı yazdı: Ahmet Hakan'ın haberi var mı?
Ertuğrul Özkök, " Hürriyet’teki esrarengiz adam, bu ilanı yayınlatmak için iki katı para mı verdi?" diye sordu.

Kısa Dalga - Hürriyet gazetesinde önceki gün tam sayfa halinde Patrik Bartholomeos'a hitaben yazılan açık mektup yayımlandı. Ertuğrul Özkök, T24'teki yazısında " Hürriyet’teki esrarengiz adam, bu ilanı yayınlatmak için iki katı para mı verdi?" diye sordu. Özkök, ilanla ilgili özetle şunları yazdı:

Daha önce de yazmış

"(...) Fener Patriği Bartholomeos'a yazılmış bir açık mektuptu. Aynı kişi daha önce iki mektup yazmış... Üzerinde 12 Ağustos 2024 tarihi vardı. Girişte şöyle dikkat çekici bir ifade daha var: 'Bu mektubu 8 Ağustos'ta zat-ı alinize göndermiş olduğum 8Ağustos 2024 tarihli mektubuma ek olarak kaleme alıyorum.'

Tabii bu girişi okuyunca aklıma gelen ilk soru şu oldu: 'Patriğe bu görüşlerini daha önce iki mektupla bildirdiğine göre şimdi bunu niye bir gazetede tam sayfa ilan olarak yayınlatma ihtiyacı duyuyor ki?' Bulabildiğim cevap şu oldu: Demek ki yazdığı iki mektuptan sonuç alamamış, şimdi bunu Ankara'nın ve Türk halkının gözünde de bilinir hale getirip, daha güçlü bir baskı kurmak istiyor.

ekran-resmi-2024-08-22-07-47-56.png


Şifreli bir tehdit mektubu gibi


Çok tuhaf bir ilandı ve bana sanki şifreli bir tehdit mektubu gibi geldi. Diplomatik bir dil kaygısıyla çok acemice yazılmış hissi veriyordu. Türkçeye kötü çevirisi de mektubu iyice içinden çıkılmaz hale getiriyordu. Dediğim gibi Patrik Bartholomeos'a yönelik üstü örtülü bir tehdit havası vardı.

(...) Bu ilanın yayınladığı gün, yani önceki gün, bana ulaştığı saatlerde Ukrayna Parlamentosu öyle bir kanunu oyluyordu ki… Onu bilselerdi, bu mektubun Ukrayna ile Rusya arasında iyice kızışacak bir 'din savaşının' balistik silahı olduğunu da anlarlardı. Rusya ilk balistik füzesini Ankara'da Fener Patrikhanesi'ne atmıştı. Resmen 'Sen bu savaşta Ukrayna kilisesinin yanından durma' diyordu. Ve bu uyarıyı da 'Ankara'yı arkasına alarak yaptığını' açıkça hissettiriyordu.

Mektubu yazan Bob Amsterdam


Mektubu yazan kişinin adı Robert Amsterdam. 1956 doğumlu bir Kanada vatandaşı. Tam adı şu: Robert 'Bob' Ross Amsterdam… Washington D.C. ve Londra'da şubeleri bulunan 'Amsterdam&Partners' adlı bir hukuk firmasının kurucusu ve ortağı. Geçmişine baktığınızda biraz 'sorosvari' çalışmalar içinde olduğunu görüyorsunuz.

Vikipedia'ya yazılanlara göre Venezuela, Nijerya ve Endonezya'da diktatörlük mağduru insanlar ve siyasetçilerin savunmalarını yapmış.

(...) İlanı yazan kişi mektupta 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'la derin ilişkileri bulunduğunu' yazıyor. Acaba 'derin' kelimesinin Türkçede pek makbul bir sıfat olmadığını bilmiyor mu? Veya tercümede mi bir yanlışlık var… Bilmiyorum…

Ama Patriğe yazılmış bir mektupta kullanılmasının pek de masum olmadığını söyleyebilirim.

Alışık olmadığımız bir ilan

Nereden bakarsanız bakın esrarengiz bir kişilik ve çok tuhaf, alışık olmadığımız bir ilan. Mektubun içeriğini de anlatacağım ama önce bir noktaya aydınlık getireyim. Ahmet Hakan'ın bu ilandan haberi var mı
Yıllarca gazete yöneticiliği yaptım. İlan servisine böyle bir talep geldiği zaman ilk işi onu yazı işlerine sormaktır.

Acaba dedim, 'Ahmet Hakan bu ilan hakkında bilgilendirildi mi?' İkincisi ilanın metni hukuk servisine gönderilir. Bir sakınca var mı diye sorulur. Mesela yazan kişi mektupta Patrik'ten 'ekümenik' olarak söz ediyor. Oysa Türkiye Cumhuriyeti Devleti Patriğin ekümenik sıfatını tanımıyor.

Fahrettin Altun'a bilgi verildi mi?

Türkiye'de klasik medyanın durumunu biliyoruz. İktidara yakın bir gazete böyle bir ilanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a sormadan asla yayınlayamaz.

Onlar oraya sordu mu bilmiyorum ama ben Ankara'a birkaç ilgili yere sordum. Onların bile ilandan haberi yoktu. Peki Hürriyet bunu nasıl yayınladı?

Bir kanaldan bana 'İki katı ücret alarak yayınlamışlar' dedikodusu geldi. Ancak dikkatle okuduğum zaman tecrübem bana 'Beş katı ücret alınsa da öyle kolayca yayınlanacak bir ilan değil bu' dedi. Mutlaka bir yerlerden görüş alınmıştır diye düşündüm..." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem