Narin soruşturmasında sorular: Ya başka suçu gizlemek için kaçırıldıysa?

Narin soruşturmasında sorular: Ya başka suçu gizlemek için kaçırıldıysa?
Gazeteci Ersan Atar, "Bu olayda bize 'ya öyle değilse' dedirtecek birçok yön var" dedi ve cinayete ilişkin sorular yöneltti.

Kısa Dalga - Gazeteci Ersan Atar, 19 günlük arama sonucunda cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturmasına ilişkin sorular yöneltti.

“Bir Narin senaryosu ve dokunulmayan kutsallar” başlığıyla sorularını yönelten Atar, şunları dedi:

Herkes Sabah Gazetesi ve aHaber'in "itirafçı" dediği için "doğru söyleyen kişi kalkanı"na saklanan şüpheli üzerinden bir senaryo yazdı: "Narin görmemesi gereken bir şey gördü, bu nedenle öldürüldü.

Bu aslında, Nevzat Bahtiyar'ın ne yazık ki "kılavuz" kabul edilen ifadesini sızdıranın senaryosuydu. Sonra da "öldüren amca mı, abi mi, sıvacı mı" sarmalı içinde kaldık bütün kamuoyu. Evet, biliyoruz her soruşturmada bir "ön kabul" olur ve bu yönde delil aranır, analiz edilir.

Ya öyle değilse?

Sağlıklı soruşturma, iddianameye imza atılıncaya kadar "ya öyle değilse? " sorusunun sorulabildiği soruşturmadır. Aynı şekilde habercilik de böyledir: Ya öyle değilse... Gerisi, en azından "kolaycılık"tır.

Bu olayda bize "ya öyle değilse" dedirtecek birçok yön var: Köyün siyasi ve ekonomik yapısından tutun da Narin aranırken "oltaya takılan" sanki "oltaya takıldığı halde küçük olduğu için denize geri atılan balık" muamelesi yapılan mermilere kadar.

Oradan tutun da 19 gün boyunca, "onyüzbin" metrekare araziyi tarayan askerin, kolluğun davranışına kadar. Biz şimdi o "söylediklerini doğru kabul ettiğimiz(!)" sözümona "itirafçı"nın, 25 dakikada Narin'i dereye nasıl sakladığını sorguluyoruz da şunu niye sorgulamıyoruz?

O kırmızı aracın o dere kenarında durduğunu askeriyenin kamerası görüyor muydu, görüyordu. Diyelim ki "girişinde asker kontrolü sabit duran" köydeki bu durum o araç orada onlarca dakika dururken nöbetçilerin dikkatini çekmedi. Diyelim olabilir, çünkü o sıra her şey normaldi.

Kırmızı araç kuşkusu

Peki sonra bu asker onbinlerce mertekareyi tararken ve onbini aşkın aracın (karayolundan geçenler dahil) hareketi sorgulanırken askerin kamerasına takılan bu araç niye sorgulanmadı, rotası neden takip edilmedi?

Hadi bu da gözden kaçtı diyelim. Bu aracın Eğertutmaz deresi kenarındaki sabit duruşu tespit edilseydi de yeterdi. O zaman onca asker, dalgıç, özel ekipler onbinlerce metrekare arazi (dere, tepe) yerine 10 metrekarede Narin'e ulaşmayacak mıydı?

Şimdi "yeni bir soru sormadığımızı" düşünüyor olabilirsiniz. Yeni sorular var da yine de yukarıdaki sorulara şu yan soruları da eklersek "yeni bir soru" olduğunu göreceğiz:

Yan soru 1: Askeriyenin kamera görüntülerinde, Nevzat Bahtiyar'ın 21 Ağustos'ta dere kenarında duran aracını gören askeriye kamerasında "O araçtan dere içine inen veya elinde bir çuval ve benzeri bir şey indiren biri" niye görünmüyor?

Yan soru 2: Bu görünüyorsa ki o sözümona "kıymetli ifade"yi sızdıran her kimse bu görüntüden bir kare fotoğraf niye sızdırmadı?

Bu olay için binlerce asker günlerce dere tepe mesai yaptı? Ankara'dan ekipler gitti. Kimse askeri yetkililere, "elinizde 21 Ağustos'ta o kırmızı arabanın (Nevzat Bahtiyar'a göre olay günü) böyle bir görüntüsü vardı da niye sorusturma makamlarıyla paylaşmadınız" diye sordu mu?

Ya rehine olarak kaçırıldıysa?

Gelelim başlıktaki "Narin senaryosu" kısmına. Ya Narin başka bir ekonomik değer, bir başka suçun örtülmesi vb. bir durum için bir bakıma "rehine" olarak kaçırıldı ve kaçıran kişinin beklentisi yerine getirilmeyince öldürüldükten? Ve sonraki günlerde oraya konulduysa?

Ya Narin başka bir suçu gizlemek için kaçırıldı ve dikkatler onun üzerine çekildiyse? Öyle ya o yüzlerce mermi ile ilgili en azından bir "Ateşli Silahlar Yasası'na muhalefet"ten bir soruşturma var mı?

O kamerayı inceleme sorumluluğundaki bir askere (rütbeli-rütbesiz) en azından "görevi ihmal"den bir soruşturma açıldı mı? Öyle ya 19 gün boyunca binlerce personelin orada bulunması bile bir kamu zararı değil miydi?

Belki de bu senaryo olaydan önce köyde dolaşan "tanıdık simalar"la, Porsche marka araçlara da bir açıklık getirecekti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem