Halk TV'de istifa depremi sürüyor: Kim, ne dedi?
Halk TV'de istifalar sürüyor. Seda Selek, Sorel Dağıstanlı ve Buket Güler'in ardından Gözde Şeker de Halk TV'den ayrılacağını duyurdu.
Kısa Dalga - Halk TV'de son günlerde istifa depremi yaşıyor. Gazeteciler kurumu eleştirerek görevlerinden ayrılıyor. Halk TV'nin ekran yüzleri Seda Selek, Sorel Dağıstanlı ve Buket Güler'in ardından Gözde Şeker de Halk TV'den ayrılacağını duyurdu.
Halk TV'den ayrılan ilk isim Seda Selek olmuştu. Hafta içi her sabah “Neden-Sonuç” programını sunan Seda Selek, 30 Nisan'da kanaldan ayrılırken “Bilin ki son derece haklı gerekçelerim var” demişti. Selek, veda konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Halk TV ekranlarındaki son günüm. Bir karar aldım. 2 sene önce de yaşanmıştı benzer bir şey ama şartlarla sizi sıkmak istemiyorum. Bilin ki son derece haklı gerekçelerim var. Bugün son yayınımı yapıyorum. Burada 5 yılım dolmak üzere. A’dan Z’ye her birimde çalışan arkadaşlarıma destekleri için teşekkür ediyorum. Yayın ortağım Mehmet Tezkan’a da teşekkür ediyorum bana kattıkları ve öğrettikleri için. Işın Eliçin de bu dönem katıldı ve renk kattı. Bazı kararlar ve sonlar kaçınılmaz oluyor.”
Destek mesajı nedeniyle ekrandan alındı
Gazeteci Sorel Dağıstanlı ise sosyal medyada Selek'e destek için yaptığı paylaşım nedeniyle işine son verildiğini duyurdu.

Dağıstanlı şunları yazdı: '5 yıldır görev yaptığım Halk TV’den ayrılmış bulunmaktayım. Nedeni, bir süre önce arkadaşım Seda Selek'in ayrılığı ile ilgili yaptığım sosyal medya paylaşımı. Bu paylaşım gerekçe gösterilerek ekrandan alındım. Fikir özgürlüğü kapsamında yaptığım paylaşıma tahammül edilemeyen bir yerde daha fazla bulunmak her iki taraf için de zaman kaybı olacaktı. Bugüne kadar beni yalnız bırakmayan Halk TV izleyicilerine ve tüm emekçi iş arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.'
'Mahiroğlu'nun yönetim anlayışı'

Dağıstanlı'nın işine son verilmesi üzerine Selek, kanaldan neden ayrıldığını detaylı şekilde paylaştı: Selek, kanalın patronu Cafer Mahiroğlu nedeniyle istifa ettiğini duyurdu ve şunları yazdı:
'Herkes ayrılık gerekçelerimi merak etmiş, anlıyorum. Niyetim kendimi özne, yaşadıklarımı da, ülkenin bu kadar ciddi sorunları varken burada kriz haline getirmek değildi. O nedenle yayında 'kendime göre haklı gerekçelerim var' demekle yetindim. Madem merak ediliyor ve gazetecilerin dayanışmasının bile yer yer önüne koyuluyor, o halde iki satır yazayım;
Halk TV benim ikinci evimdi. Orada dostlarımı bıraktım, izleyicilerimi bıraktım. 25 yıldır emek verdiğim, severek yaptığım mesleğime, gelecekte ne olacağını bilmeden ara vermiş oldum.
İstifamın sebebi sadece Halk Tv'nin patronu Cafer Mahiroğlu'nun yönetim anlayışıdır. Bu anlayışın yol açtığı adaletsizlik ve nobranlıktır., Gazeteciliğin değersizleştirilmesidir. Bu mesleğin bilinmemesi ve ısrarla doğasına aykırı tutum ve davranışlardır. Tekrar tekrar söylüyorum, bütün bunlara rağmen işini yapmaya çalışan emekçi arkadaşlarımız ve yöneticilerimizin gayreti, iyi niyetli çabaları bunca zaman dayanmama vesile olmuştur. Halk Tv'yi var eden onlardır. Fakat dostum Sorel Dağıstanlı'nın bana destek olduğu için ekrandan uzaklaştırılması işleri başka bir boyuta getirdi. Artık açık açık yazma, dayanışma vaktidir!'
Mahiroğlu'ndan iddia: Ayrılan arkadaşlar profesör maaşı alıyordu
İstifalar ve işten çıkarmalara karşı yükselen tepkiler üzerine kanalın sahibi Cafer Mahiroğlu, kendisine bir operasyon yapıldığını iddia ederek şöyle dedi:
"Halk TV’nin muhaliflerin izlediği tek haber kanalı olması, doğal olarak birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu durumun getirilerini nasıl sahipleniyorsak, götürülerini de sahiplenmek benim sorumluluğumdadır.
Öncelikle dışarıdan yazanlara birkaç şey söylemek istiyorum: Kendilerini muhalif kesime tanıtmak ve önemli hissetmek isteyenler, editoryal. nedenlerle Halk TV’ye çıkamayınca doğal olarak bize saldırıyorlar. Ekranda yer bulamadıkları ve şöhret peşinde koştukları için bu kampanyaya katılmalarını anlıyorum.
Muhalif gazeteci görünümlü maaşlı troller de görevlerini yapıyorlar çünkü aldıkları paranın hakkını veriyorlar. En çok da anları anlıyorum.
Yola çıkarken nasıl bir yükün altına girdiğimin, nelerle karşılaşabileceğimin ve ne tür saldırılara maruz kalabileceğimin farkındaydım. Bunun nasıl bir mücadele olacağını da biliyordum.
Bu dönemde bana yönelik bir anda düğmeye basılmışçasına başlayan organize saldırının tesadüf olmadığını da biliyorum.
Üzücü olan bu operasyona arkadaşlarımızın da katılması. Neyin içinde olduklarını bildiklerine emin değilim ama emek sömürüsü konusunda söyleyeceklerim var… İddialar gerçeği yansıtmıyor, zaten niyet de gerçekleri konuşmak değil anladığım kadarıyla. Madem burada konuşuldu söyleyeyim: Ayrılan arkadaşlar geleceğimize hizmet eden bir bilim insanının, hayat kurtaran bir doktorun, çocuklarımızı yetiştiren profesörlerin aldığı maaşı alıyorlardı.
Dünden beri devam eden saldırı ne ilk ne de son olacak ama ne olursa olsun Halk TV, halkın gerçek haberlere ulaşması için mücadeleye aynı kararlılıkla devam edecek. Üstlendiğim tarihi misyonu 3-5 troll ve şöhret sevdalısı için terk edeceğimi sananlar yanılıyorlar."
'Bordro çağrısı'
Bu
Sorel Dağıstanlı, Mahiroğlu'nu yalanlayarak "Ben izin veriyorum bordromu yayınlamalarına. Yayınlasınlar da görelim Prof. maaşı mı, değil mi? Ayrıca bu süreçte maaştan bahseden olmadı, ifade özgürlüğüne tahammülsüzlük, adaletsizlik, gasp edilen özlük hakları… Olayı zaten anlamamış" dedi.
Ocak ayında Halk TV'den çıkarılan gazeteci Selin Sabit de "Yayın yaptığım gün, tazminatsız işten çıkartıldığımı, 2 gün sonra SGK mesajıyla öğrendim. Neler uydurdular, ne yalanlar... Mahkemede soracağız. Ama Cafer Mahiroğlu'na göre madem dert para, maaş bordrom için izin veriyorum. Lütfen paylaşılsın." dedi.
Kanalın eski Ankara Temsilcisi Özlem Akarsu Çelik de şu paylaşımı yaptı: Cafer Mahiroğlu Türkiye medya tarihinin gördüğü en işçi/gazeteci düşmanı medya patronlarındandır. Halk TV’de ödenmeyen kıdem tazminatlarından tutun da tazminatlar birikmesin diye o şirketten bu şirkete aktarılan kadrolara, Basın İş Kanununa tabi çalıştırmayıp basın kartı ve yıpranma payı dahil tüm hakları gasp etmesinden fazla mesai ücreti ödememesine kadar her alan sorunludur. Buna itiraz edenlere “Kapı orada. Nasıl olsa sizi çalıştıracak başka yer yok. Dönüp dolaşıp buraya geleceksiniz” diyen biri sosyal medyada “muhalif olduğu için başına gelenleri”(!) paylaşıyor ya, biz acı acı gülüyoruz aldığı alkışlara."
Buket Güler Ozan da ayrıldı
Halk TV'de Seda Selek ve Sorel Dağıstanlı’nın ardından Buket Güler Ozan da kanaldan ayrıldığını duyurdu.

Sosyal medyadan paylaşımla kanaldan ayrıldığını açıklayan Güler Ozan, şunları kaydetti:
"Yaşananların ardından benim de sizlerle paylaşmak istediklerim var. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, Halk TV ile yollarımı ayırma kararımı bugün yöneticilerime ilettim. Yıllarca editöryal bağımsızlığımıza gölge düşürmeden çalışmamızı sağlayan yöneticilerimize ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Bu süreçte; ayrılan ya da kalan, mesleğimizin haysiyetini her koşulda koruyan tüm meslektaşlarımla dayanışma içindeyim. Yaşasın hakikat, yaşasın gazetecilik!"
Gözde Şeker: Son programım olacak
Sosyal medyada tartışmalar devam ederken son ayrılan isim Gözde Şeker oldu. Şeker dünkü (10 Malyıs) yayınında açıkladığı kanaldan ayrılacağını belirterek “Yarın benim Halk TV’deki son yayınım olacak” ifadelerini kullandı.
DİSK Basın-İş’ten Halk TV açıklaması: İşçi cehennemine dönüşen bir yapı haline geldi
"Cafer Mahiroğlu konuyu ya hiç anlamamış ya da anlamazdan geliyor"
Bunun üzerine bir açıklama yapan Seda Selek, Mahiroğlu'nun kullandığı dili eleştirerek "Cafer Mahiroğlu konuyu ya hiç anlamamış ya da anlamazdan geliyor, bu daha büyük olasılık. Kullandığı dile baktığınızda, iktidar ve çevresinden duymaya alıştığımız, " bunların arkasında dış güçler var, bize operasyon çekiliyor, herkes bizi kıskanıyor" vs gibi söylemlere başvurmuş. E ne de olsa işin kolayı bu. Cafer Mahiroğlu, ben de hodri meydan diyorum, yayınlayın bordroları ki herkes görsün ücret adaletsizliğini! Ayrıca meselemiz o da değil" dedi.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.