Ercan'dan uyarı: Hatay’da ne olduysa Mersin ve Adana’da aynısı olabilir

Ercan'dan uyarı: Hatay’da ne olduysa Mersin ve Adana’da aynısı olabilir
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana’yla ilgili deprem uyarısında bulundu. Ercan, deprem bakanlığına karşı olduğunu da söyledi.

Kısa Dalga - Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’deki incelemeleriyle ilgili konuştu. Türkiye’nin ikinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyen Ercan, Türkiye’nin deprem yıkımları açısından ilk 3’e girdiğine dikkati çekti.

Hatay yerleşimine çok benziyor

Mersin Objektif’e konuşan Ercan şunları söyledi: “Mersin ve Adana’yı uyarıyor olmamın nedeni her ikisi de ortak bir yazgıyı paylaşıyorlar ve her ikisinde de çok katlı gökdelenler yükselmekte. Daha ağır yapılır ve güvensiz şekilde yapılmakta çoğunlukla. Her iki ilde ana sorun, sıvılaşma sorunu var ve aşırı çalkalanma sorunu var. Deprem dalgalarının 2 ile 4 kat büyütülerek üst yapıyı yansıtılma sorunları var. Yani bu iki ilin deprem duyarlılığı aşırıdır. Mersin çok salında ama özellikle Mezitli - Tece dolayında birçok yapı yıprandı. Çatlaklar ve yıpranmalar oldu. Mersin ve Çukurova yerleşimleri Hatay yerleşimine çok benziyor. Dolayısıyla Hatay’da ne olduysa Mersin ve Adana’ da aynısı olabilir” diye konuştu.

Mersin deprem yönetmeliğini kullanmıyor

“Mersin çok çarpık olarak gelişmiştir. Neredeyse her yüklenici her yerde istediği yapıyı yapabilmektedir. Bu çarpık yapılaşmanın bir nedeni de deprem yönetmeliğini kullanmamaları ve aynı zamanda jeofizik biliminden yararlanmamaları. Kat yüksekliğine Belediye Meclisi karar veriyormuş. Belediye Meclisi uzmanlardan oluşmuyor dolayısıyla bir yerde kat yüksekliğine jeofizik mühendisi karar verir. Mersin ve Adana’da ivedi olarak yapılması gereken kentte incelikli çalışmanın yapılması”

“Türkiye artık gecikmeden deprem sanayisini kurması gerekiyor. Deprem Bakanlığı diye saçma bir dolay olamaz. Ben şiddetle karşıyım sık sık ağza getiriliyor yani her olayda bir bakanlık kurulamaz. Dolayısıyla AFAD ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bunun için yeterlidir. Kaldı ki yasa ve yönetmeliklerimiz mükemmele yakındır önemli olan uygulanmasıdır.” (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem