İBB davası... İmamoğlu: Bir kişiye özel imar artışı için önümüze getirilen tek dosya olmadı
Ekrem İmamoğlu, geçmiş dönemlerde binlerce parsel bazında plan değişikliği yapıldığını, kendi dönemlerinde buna benzer uygulamaya izin verilmediğini belirterek, "Bir tane dosya gösterin. Bir kişiye özel imar artışı için önümüze getirilen tek bir dosya olmadı" dedi.
Kısa Dalga - CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 68’i tutuklu, 414 sanıklı İBB davasının duruşması, 53'üncü gününde, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’nin 1 No’lu Duruşma Salonu’nda görüldü.
Duruşma, dün savunmasına başlayan tutuklu İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in savunmasıyla devam etti. Gülten’in savunmasını tamamlamasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Sanıklardan ilk olarak Ekrem İmamoğlu söz aldı.
Gülten ile İBB'de göreve başlamadan önce herhangi bir kişisel ilişkisi bulunmadığını belirten İmamoğlu, tek doğrudan temaslarının Üsküdar Salacak Sahili'ndeki kaçak yapıların yıkımı sırasında Gülten'in saldırıya uğramasının ardından yaptığı geçmiş olsun telefonu olduğunu söyledi.
"Bir kaçak yapının kaldırılmaması için günlerce yüzlerce polis nöbet tuttu"
Salacak Sahili'ndeki kaçak yapıların kaldırılması sürecini hatırlatan İmamoğlu, kamu alanlarının işgalden kurtarılması için yürütülen çalışmalar sırasında belediye ekiplerinin ciddi baskılarla karşılaştığını söyledi. Bir büfenin kaldırılmasını engellemek amacıyla yüzlerce polisin görevlendirildiğini kaydeden İmamoğlu, “Türkiye tarihinde görülmemiş bir durumdur. Bir kaçak yapının kaldırılmaması için günlerce yüzlerce polis nöbet tuttu. Zabıtalarımız saldırıya uğradı, Ramazan Bey ağır şekilde yaralandı" dedi.
İmamoğlu, görev yaptığı 7 yıllık dönemde herhangi bir kişi veya kurum lehine özel imar düzenlemesi yapılmadığını da kaydetti. Gülten'e hitaben, "7 yıl boyunca tek bir kişi için, tek bir parsele yönelik imar artışı yapılması amacıyla önünüze dosya getirildi mi? Bir kişiye özel işlem yapılması istendi mi?" diye soran İmamoğlu, Gülten'in "Hayır" yanıtı vermesi üzerine, "İstanbul tarihinde kamusal alanlara bu kadar saygı gösterilen başka bir dönem yaşanmadı" dedi.
İmamoğlu, geçmiş dönemlerde binlerce parsel bazında plan değişikliği yapıldığını öne sürerek, kendi dönemlerinde buna benzer bir uygulamaya izin verilmediğini belirterek, "Bir tane dosya gösterin. Bir kişiye özel imar artışı için önümüze getirilen tek bir dosya olmadı" diye konuştu.
"Bu ülkede namuslu insanlar, namussuzlardan bin kat daha cesur olmak zorunda"
Gülten'e yöneltilen suçlamalara da değinen İmamoğlu, imar ve ruhsat süreçlerinde dosyaların bekletildiği ya da belirli kişiler lehine işlem yapıldığı iddialarını reddetti. Belediye Başkanı olarak hiçbir bürokrata belirli bir dosyanın bekletilmesi veya imzalanmaması yönünde talimat vermediğini vurgulayan İmamoğlu, "Size herhangi bir dosyayı engellemeniz, imzalamamanız, bekletmeniz ya da bir kişi lehine işlem yapmanız yönünde doğrudan ya da dolaylı talimat verdim mi?" diye sordu.
Gülten'in olumsuz yanıtı üzerine İmamoğlu, "Bu ülkede namuslu insanlar, namussuzlar kadar değil; onlardan bin kat daha cesur olmak zorundadır" dedi.
Ekrem İmamoğlu, konuşmasının sonunda Gülten'e hitaben, “İyi ki birlikte çalışmışız, iyi ki bu millete fayda sağlayan işlere imza atmışız. Ancak yaklaşık iki yıldır planlanarak yürütülen bu süreç nedeniyle büyük üzüntü duyuyorum. İyi ki varsın Ramazan Bey” ifadelerini kullandı.
İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erhan Karaal, evinin önünden kaçırıldı
CHP YDK toplantısında Gökhan Günaydın hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı
Kaynak: ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.
