İBB, Sultanahmet'teki yapının ruhsatsız olduğunu duyurdu
Kısa Dalga - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un tarihi ve kültürel mirası açısından önemli noktalarından biri olan Sultanahmet Meydanı’nda İBB mülkiyetinde bulunan, imar planlarında 'park' ve 'kısmen yol' olarak belirlenmiş alanda, restoran olarak kullanılan ruhsatsız yapıyı yıktı.
İBB mülkiyetindeki bu alanlar, Kentsel Arkeolojik Sit Alanı içinde yer alıyor ve üzerlerinde yapılaşmaya izin verilmiyordu. Ancak, "Türkistan Aşevi" tabela ünvanlı bir restoran işletmesinin bu alanda faaliyet gösterdiği ve 488 metrekarelik açık ve kapalı alanda hizmet verdiği tespit edilmişti.
Yıkım işleminden sonra, "Aşevi yıkıldı" şeklinde yaygın medyada haberler çıkması üzerine İBB'den konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. İdare mahkemesinin de İBB'yi haklı bulduğu hatırlatılan açıklamada, söz konusu alanın, yasal süreçleri tamamlandıktan sonra halkın kullanımına kazandırılacağı belirtildi.
İBB'nin açıklaması özetle şöyle:
"Parsel İBB adına kayıtlı"
“Söz konusu taşınmaz, Kentsel, Kentsel Arkeolojik Sit Alanında kalmakta ve üzerinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemesi gerekmektedir. Ancak alana ilişkin şikayetler doğrultusunda, yapılan incelemeler ve koruma kurulunun 2013 yılında aldığı yapıların kaldırılması kararını tarafımıza iletmesi ile süreç başlamıştır.
"Yapılan incelemede İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı parselde İsa Yusuf Alptekin Parkı tabelasının olduğu ancak 'Türkistan Aşevi' tabela ünvanlı restoran işletmesinin yer aldığı, dosyasında ve yerinde yapılan incelemede 488 metrekarelik açık ve kapalı alanın kullanıldığı ve restoran olarak işletildiği tespit edilmiştir.
"Yapının ruhsatı yok"
"Yapılan denetim ve resmi yazışmalar sonucunda; yapının herhangi bir yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi veya onaylı projesi bulunmadığı tespit edilmiştir. İşletmenin vergi levhası bulunması ya da ecrimisil ödemesi yapılması, yapının yasal statü kazanmasını sağlamamaktadır.
"Ecrimisil, yalnızca kamu taşınmazlarının izinsiz kullanımı halinde tahsil edilen idari bir yaptırımdır ve müktesep hak doğurmaz. Özellikle Sultanahmet gibi Kentsel Arkeolojik Sit Alanlarında bir yapının yasal olabilmesi için imar planlarına mülkiyete ve koruma kriterlerine uygun olması gerekir."
"İstanbullulara kazandırmaya devam edeceğiz"
"İBB, işgal altındaki tüm alanları İstanbulluların kullanımına kazandırmayı sürdürecektir. Kamuoyunda bu yasal sürecin 'siyasi' gerekçelerle gerçekleştirildiği yönündeki iddialar asılsızdır ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin meydanlarında, parklarında, kıyılarında, tarım alanlarında, orman alanlarında ve tarihi kültürel alanlarında yürüttüğü kamusal alanların halkın kullanımına açılması ve bu alanlardaki işgallerin kaldırılması için yürüttüğü mücadelenin bir örneğini Sultanahmet’te göstermiştir.
"Benzer nitelikte yargı süreci devam eden birçok alan bulunmaktadır. Bu alanların da yasal süreçleri tamamladıktan sonra gerekli işlemler hayata geçirilecek ve Sultanahmet, Salacak Sahili, Kadıköy Meydanı, Fındıklı Parkı gibi halkın kullanımına kazandırılacaktır"
İBB'nin AKP dönemi: Nebati'nin yeğeninin eşine ait şirket milyonlarca liralık kamu zararına yol açtı
Kaynak:ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.