İmamoğlu'na "hakaret" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası

Eski AKP’li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın şikayeti üzerine açılan davada mahkeme, Ekrem İmamoğlu'nun "hakaret" suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

·

Kısa Dalga - Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılında yapılan bir törende eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya yönelik sözleri nedeniyle "hakaret" suçundan yargılanıp iki kez beraat etmişti.

İmamoğlu, istinafın kararı usulden bozması üzerine yeniden hakim karşısına çıkarılması için 5 Haziran'da Silivri'den İstanbul Anadolu Adliyesi'ne götürülmek üzere yola çıkarılmış, ancak araç arızalandığı gerekçesiyle cezaevine geri götürülmüştü.

İstanbul Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın bir sonraki duruşmada mahkemede hazır bulundurulmasına karar vererek duruşmayı bugüne ertelemişti. Bu kararı veren hakim başka bir mahkemede görevlendirilirken, yeni hakim duruşmanın Silivri'deki Marmara Cezaevi içerisindeki duruşma salonunda yapılmasına karar verdi.

Davanın ikinci celsesi Silivri'de eski binada 6 no'lu duruşma salonunda görüldü. İmamoğlu, savunmasında son iki yılda hakkında açılan dava ve soruşturmalara değinerek, “Türkiye’de, hatta dünyada siyasi iktidarın karşısında seçim kazanmış bir siyasetçinin böylesine yoğun ve sistematik bir yargı sürecinin muhatabı haline getirildiği başka bir örnek bulmak kolay değildir. Bugün tam 13 ayrı davanın muhatabıyım. Bunların 12’si ceza davası, biri idari yargı davasıdır” dedi.

ibb-davasi

"Bu hafta 5 günde 5 duruşma deneyimini yaşamış oldum"

İmamoğlu, İBB davasının başladığı 9 Mart’tan bu yana katıldığı duruşmalara değinerek, “Bu hafta da 5 günde 5 duruşma deneyimini, haftasını yaşamış oldum” dedi.

Daha önce Silivri’de aynı gün üç ayrı duruşma salonunda, üç farklı mahkemenin karşısına çıktığını belirten İmamoğlu, “Bu nasıl bir siyasi korkudur ya da bu nasıl bir siyasi korkunun ötesinde aslında tarifi imkansız bir psikolojidir, ey halkıma duyuruyorum” diye konuştu.

İmamoğlu, İBB davasının yanı sıra bilirkişi, siyasal casusluk, diploma ve Tuzla davalarındaki duruşmalarına değinerek toplam 83 duruşmaya çıktığını söyledi ve “Muhtemelen bu ayın sonunda 100 duruşmaya yaklaşan bir seyrin içerisinde olacağım” dedi.

Hakkındaki davaların siyasi olduğunu savunan İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Ben, tümüyle siyasi davaların muhatabıyım. Ben, bu siyasi davaların ikisi; casusluk davası ve İBB davası gerekçe gösterilerek özgürlüğümden mahrum bırakılıyorum. Ve ben siyasi tutukluyum, tutsağım. Ben, bu ülkenin 87 milyon yurttaşımız için verdiğim Cumhuriyet, demokrasi ve adalet mücadelesinin siyasi esiriyim.”

"Nezaketsiz ifadesi, asla bir hakaret kastı taşımamaktadır"

İddianamede suçlamaya konu edilen “nezaketsiz” sözüne ilişkin İmamoğlu, şunları söyledi:

“İddianamede bağlamından koparılarak cımbızlanan ve şahsıma suçlama olarak yöneltilen ‘nezaketsiz’ ifadesi, asla bir hakaret kastı taşımamaktadır. Aksine o gün orada yaşanan somut bir provokasyona ve şikayetçi Şadi Yazıcı’nın sergilediği ağır nezaketsizliğe verilmiş haklı bir tepkiden, bir durum tespitinden ibarettir.”

İmamoğlu, İBB Başkanı olarak göreve başlamasının ardından ziyaret ettiği ilk ilçe belediyelerinden birinin Tuzla Belediyesi olduğunu belirterek, 30 Aralık 2019’da Şadi Yazıcı’yı makamında ziyaret ettiğini anlattı.

İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde dönemin AKP'li İBB yönetiminin kendisini ziyaret etmediğini ve randevu taleplerine karşılık vermediğini belirterek, “Bana yapılanı ben bir başkasına yapmam ve yapmayacağım diyerek bu şekilde görevimi yerine getirdim. Göreve başladığım ilk günden itibaren siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak İstanbul’un bütün ilçeleriyle uyum içerisinde çalışmayı ilke edindim” dedi.

İmamoğlu, Yazıcı’nın yıllar boyunca davet edildiği programlara katılmadığını, buna rağmen iletişim kanallarını kapatmadıklarını belirterek, “İstanbul’un ve Tuzla’nın menfaatine olan her konuda iş birliğine açık olmaya devam ettik. Yani ‘Katılmıyor’ demedik, katılmasa da davet etmeye devam ettik” diye konuştu.

Dosyaya konu 25 Ekim 2022 tarihli Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışına değinen İmamoğlu, Yazıcı’nın önceki davetlere katılmamasına rağmen bu programa geldiğini söyledi.

İmamoğlu, olay günü Yazıcı’nın kürsüde ağır eleştiriler içeren bir konuşma yaptığını ve kendisinin adını anmadığını belirterek, Yazıcı’nın konuşmasına tepki gösteren kalabalığı bizzat sakinleştirdiğini anlattı.

İmamoğlu, “Ben, bir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak onun konuşmasını bölenleri kendim, bizzat ayağa kalkarak kalabalığı susturmaya ve ‘Lütfen yapmayın’ demeye gayret ettim ve sakinleştirdim. Kendisi söz hakkını sonuna kadar kullandı” dedi.

"Provokasyonun son halkası"

Yazıcı’nın konuşmasını tamamlamasının ardından kendisinin kürsüye çıktığı sırada salondan ayrılmaya yöneldiğini söyleyen İmamoğlu, bunu “provokasyonun son halkası” olarak nitelendirdi.

İmamoğlu, “Takdir edersiniz ki bir belediye başkanının ev sahibi olduğu bir törende, diğer belediye başkanını dinlemeden salonu terk etmesi gerçekten ağır bir nezaketsizliktir” dedi.

İmamoğlu, iddianamede suçlama konusu yapılan “Cebimizdeki paraları aldınız, yüzde 50’sini çaldınız” sözlerine ilişkin de açıklama yaptı.

Bu sözlerle “nezaketsiz” ifadesi arasında 10 dakikadan fazla süre bulunduğunu söyleyen İmamoğlu, “Müştekinin konuşmasını bitirmesiyle benim bu sözleri sarf etmem arasında tam 10 dakikadan fazla bir süre, bambaşka bir bağlam vardır. Konu kapanmıştır ve gitmiştir. Konuşmamın sonraki bölümünde hedefim, açıkça isimlerini zikrederek seslendiğim hükümetin ekonomik politikaları ve Genel Başkan Yardımcılarıdır. Müştekinin orada benim muhatabım olma şansı yok zaten. Yani konu da özne de farklıdır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.