Kulis: MEB, eğitim sisteminde revizyon hazırlıyor: Liseler değişecek!

Kulis: MEB, eğitim sisteminde revizyon hazırlıyor: Liseler değişecek!
Kulis | MEB 4+4+4’ü değiştirmeye hazırlanıyor: İsteyen liseyi 3 yılda bitirecek, 4 yıl okuyana "ileri lise" diploması verilecek

Kısa Dalga - Yusuf Tekin’in başında olduğu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitim sisteminde değişiklik yapma hazırlığında olduğu ileri sürüldü. 4+4+4 eğitim modelinde revizyon yapacağı iddia edildi. Buna göre, lise diplomaları, "normal lise" ve "ileri lise" diye ikiye ayrılacak.

bakan2024.jpg
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

Şıklı eğitim modeli: Diplomalar ayrılacak

Hükümete yakın Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı çevrelerinde, bazı liselerin eskisi gibi 3 yıla inebileceği konuşuluyor.

Edinilen bilgilere göre; masadaki seçeneklerden biri şıklı eğitim modeli. Diplomalar "Normal Lise" ve "İleri Lise" diye ikiye ayrılacak. “Normal lise” diploması almak isteyen öğrenciler 3 yılda mezun olacak. Bunlara sınav başarı ortalamalarına göre diploma notu verilecek.

Öğrencilerin çalışmasının önü açılacak

Öğrenciler 3’üncü yılın sonunda 'iş hayatına' atılabilecek. Bakanlığa göre, böylece kalifiyeli eleman yetişmesine katkı verilmesi ve toplumdaki "herkes üniversiteli oldu" algısının ortadan kaldırılması planlanıyor! Bu süreçte mesleki eğitime de ağırlık verilecek. Üniversiteye gitmek isteyenler ise 4 yıl eğitim alacak. Bu öğrencilere “İleri Lise” diploması verilecek.

MEB'in son yıllarda uyguladığı MESEM'lerde, işyerlerine çalışmaya gönderilen öğrencilerden iş kazaları sonucu hayatını kaybedenler oldu! Eğitim uzmanları, lise öğrencilerinin 'ucuz iş gücüne' dönüştürülmesine tepkili.

‘Yeniden ele almamız lazım’

Millî Eğitim Bakanı Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, geçtiğimiz günlerde eğitim sisteminde yeni düzenlemeye ilişkin olarak mesaj vermişti. MEB ve ÖSYM iş birliğinde Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda konuşan Yelkenci, şunları söylemişti:

“Kademeler arası geçişle dolaylı, mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmakla doğrudan ilişkili bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı. Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikârdır. Bu noktada çalıştaylarda ve panellerde bu konular gündeme gelirse detaylı bir şekilde tartışılırsa Millî Eğitim Bakanlığına büyük bir katkınız olacağını politika geliştirmede özellikle ifade etmek isterim."

TED önermişti

Üniversite okumak istemeyen öğrencilerin dört yıl lisede tutulması tartışma konusu olmuştu. Türk Eğitim Derneği (TED), geçtiğimiz yıl lise eğitimine ilişkin bir rapor hazırlamıştı.

Raporda, okul dışında özel ders, kurs ve testlere bağımlılığın ortadan kaldırılması ve lise eğitiminin yeniden yapılandırılması önerilmişti. Üniversite okumadan liseden sonra istihdama katılacaklara 11. sınıfın sonunda lise diploması verilmesi, bu öğrencilerin sınava girmeden meslek yüksekokullarına ve açık öğretim programlarına kayıt yaptırması tavsiye edilmişti. Üniversite eğitimi almak isteyenlere de 12. sınıfta üniversiteye hazırlık eğitimleri verilmesi gerektiği ifade edilmişti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem