Kurtulmuş'tan 'Can Atalay' çıkışı: AYM'nin hangi kararını okutacağız?

Kurtulmuş'tan 'Can Atalay' çıkışı: AYM'nin hangi kararını okutacağız?
Kurtulmuş, Can Atalay tartışmalarına ilişkin "Bizim prosedürlerimiz içerisinde AYM'nin bize yazdığı bir metin yok. AYM'nin hangi kararını okutacağız?" dedi.

Kısa Dalga - Gezi Parkı davasında tutuklanan, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen tahliye edilmemesine tepkiler gelmeye devam ederken AKP cephesinden yeni bir açıklama geldi.

‘Anayasa Mahkemesi’nin hangi kararını okuyacağız?’

Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğini düşürülmesine yönelik tutumuna ilişkin eleştirilerle yanıt verdi:

"Bizim prosedürlerimiz içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin bize yazdığı bir metin yok. Dolayısıyla biz Anayasa Mahkemesi’nin hangi kararını okutacağız? Bana birisi 'TBMM Başkanı yazı yazmış ve falanca mahkemenin verdiği yargı kararını ortadan kaldırmış' diye bir yol söylesin. TBMM olarak her şeyi yapabiliriz. İsterse yüksek yargı kurumlarının fonksiyonlarını bile değiştirebilir, Anayasa değişikliği yapar, yasamanın böyle bir gücü var ama yasamanın bir mahkeme kararını değiştirme gücü yok."

İlk 4 madde tartışması

Yeni Anayasa tartışmalarına değinen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İlk 4 madde tartışması yapmanın ben zaman kaybı olduğuna, Türkiye'de lüzumsuz tartışmaların kapısını açacağına, bu anayasa tartışmalarını da başından zehirleyeceğine inanıyorum" dedi.

Kurtulmuş, parlamentoda bulunan büyük bir çoğunluğun ilk 4 maddeyle ilgili değişiklik talebinin olmadığını vurguladı.

Meclis'te bulunan partilerin tamamının ya yeni anayasa ya çok köklü bir anayasa değişiklik teklifini ya seçim beyannamelerinde ya da parti programlarında ifade ettiğini dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şimdi birinci tur bitti. Bundan sonrasını inşallah güzel, açık bir şekilde yürüteceğiz. Sadece siyasi partiler değil, bütün toplum kesimlerine yayacağız. TBMM'nin öncülüğünde bu süreç yürütülecek." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem