Öcalan: Bir siyasi partinin genel merkezine kapısını balyozla kırarak girmek demokraside olacak şey midir?
DEM Parti İmralı Heyeti'nin aktardığına göre Öcalan, CHP Genel Merkezi'nin polis müdahelesiyle tahliyesine ilişkin "Bir siyasi partinin genel merkezine kapısını balyozla kırarak girmek demokraside olacak şey midir? dedi.
Kısa Dalga - DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Özgür Faik Erol, PKK lideri Abdullah Öcalan'la dün gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin notları aktardı. DEM Partili heyetin İmralı'ya gittiği dün (24 Mayıs) CHP Genel Merkezi polis müdahalesiyle tahliye edilmişti. Heyetin açıklamasına göre Öcalan bu konuyla ilgili "Bir siyasi partinin genel merkezine kapısını balyozla kırarak girmek demokraside olacak şey midir? İşleri bu noktaya getiren sebep budur; cumhuriyetin temelindeki demokrasi ilkesinden yoksunluktur" dedi. DEM Parti'nin açıklamasına göre Öcalan'ın aktardığı görüşler şöyle:
“Çerçeve yasa” vurgusu
Açıklamada Öcalan’ın, sürecin hukuki zemine kavuşmasının önemine dikkat çektiği belirtildi. “Beklentide kalmak sadece risk üretir. Kaybedecek zamanımız yoktur” ifadelerine yer verilen açıklamada, TBMM’nin süreçte rol üstlenmesi gerektiği mesajı verildi. Öcalan’ın değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklardan biri de “çerçeve yasa” oldu. Açıklamada, “Çerçeve bir yasa, demokratikleşme sürecinin kök hücresini oluşturabilir” ifadesi kullanıldı. Yasal düzenlemelerin demokratikleşme sürecini güçlendireceği belirtilirken, demokratikleşmenin “hayati ihtiyaç” olduğu vurgulandı.
Orta Doğu mesajı
Açıklamada Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Öcalan’ın İran ve İsrail başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere dikkat çektiği açıklamada, “mikro milliyetçilik” ve bölgesel ayrışma risklerine vurgu yapıldı. “Orta Doğu’da milliyetçilik ve ayrışmayı geliştirmek, mikro milliyetçilikleri büyütmek zarar verir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, bölgedeki riskleri önlemeye dönük süreç çalışması yürütüldüğü belirtildi.
CHP’ye yönelik uygulamalara değindi
Öcalan’ın açıklamalarında CHP’ye yönelik uygulamalara ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. “Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik uygulamalar ve yaşanan gelişmeler, doğru işleyen bir demokrasinin ve demokratik siyasetin olmamasıyla ilgilidir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, demokrasi ve hukuk sistemi vurgusu yapıldı ve şöyle denildi: "Bir siyasi partinin genel merkezine kapısını balyozla kırarak girmek demokraside olacak şey midir? Cumhuriyet Halk Partisine yönelik uygulamalar ve yaşanan gelişmeler, doğru işleyen bir demokrasinin ve demokratik siyasetin olmamasıyla ilgilidir. İşleri bu noktaya getiren sebep budur; cumhuriyetin temelindeki demokrasi ilkesinden yoksunluktur. Demokrasiye sanki bir lüksmüş, demagojiymiş, lafazanlıkmış gibi yaklaşarak önemsememenin sonuçları vahim bir hatadır. Cumhuriyetin demokratik niteliğini geliştirmek kadar aciliyet taşıyan bir durum yoktur."
“Türk-Kürt ilişkilerini yeniden düzenleme süreci”
Öcalan’ın değerlendirmelerinde Kürt meselesi ve çözüm tartışmalarına ilişkin mesajlar da yer aldı. Açıklamada, “Kürtlerin demokratik cumhuriyete entegrasyonu” vurgulanırken, Kürt meselesinden kaynaklanan şiddet sorununun çözüm mekanizmalarıyla aşılması gerektiği ifade edildi. Öcalan’ın, “Bu sürece Türk-Kürt ilişkilerini yeniden düzenleme, çağdaşlaştırma ve modernleştirme süreci de diyebiliriz” değerlendirmesine de yer verildi.
Uluslararası destek mesajı
Açıklamanın son bölümünde, “Barış ve Demokratik Toplum Süreci”ne destek veren uluslararası akademisyen ve aydınlara ilişkin mesajlar da yer aldı. Öcalan’ın, süreçle ilgili öneri, eleştiri ve katkıları değerlendirmeye hazır olduğu belirtilirken, “Barışa ve demokrasiye en fazla ihtiyacımız olan dönemde çok önemli destekleri için hepsini selamlıyorum” ifadeleri paylaşıldı.
İktidar ve muhalefet ne diyor?
MHP lideri Devlet Bahçeli, 18 Mayıs'ta Türkgün gazetesine yaptığı açıklamada “Terörsüz Türkiye” sürecinde yeni bir hamleye, buna uygun yol haritasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "Öcalan'ın fesih edilmiş PKK'nın kurucu önderliği yerine örgüt üzerindeki etkinliğini sürdürebileceği bir yapı inşa edilmeli" demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Süreci ortak akılla, samimiyetle, sağduyuyla menziline ulaştırmakta kararlıyız. İttifak ortağımızla da siyasetin çözüm kapasitesini artıracak yeni yol, yöntem ve hamleleri etraflıca istişare ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İktidar kanadından bu açıklamalar gelirken DEM Parti de yasal adımların bir an önce atılmasını istiyor. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da son açıklamasında şunları söylemişti: "Halk bu sürecin başarıya ulaşmasını istiyor. Ama haklı olarak toplumun bir güven meselesi de var. Bir yasa çıkaralım, elinde silah olanlar silahlarını bırakıp toplumsal ve siyasal zemine karışsınlar. Şimdi biz yasayı çıkarmadan oradakilerin gelip gelmeyeceğini nereden anlayabiliriz? Niyet okumak mümkün değil. Siyaset niyet okumayla yürüyemez; pratik ve somut adımlarla yürür. Tam da bu pratik ve somut adımların atılacağı bir zemindeyiz."
Bahçeli'den "süreç" açıklaması: Gelecek nesillerimize karşı tarihi bir sorumluluk
Tülay Hatimoğulları: Mutlak butlan demokrasiyi ortadan kaldırmak demek, sürece de zarar veriyor
Tuncer Bakırhan: Sürecin başarısızlığı halinde hem iktidar hem biz altında kalırız
Kaynak: Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.
