Prof. Dr. Ercan'dan iki il için deprem uyarısı: Kuruldukları yer yanlış

Prof. Dr. Ercan'dan iki il için deprem uyarısı: Kuruldukları yer yanlış
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Kötü yerde iyi yapı olamaz. İyi yerde iyi yapı olur" diyerek Mersin ve Adana'yı bir kez daha uyardı.

Kısa Dalga - Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir süredir sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda Mersin ve Adana'daki sıkıntıları gündeme getiriyor. Prof. Dr. Ercan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından "Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı'nda da uyarılarını tekrarladı.

İyi yer seçeceksin

Deprem yıkımlarının yüzde 65'inin nedeninin yerden gelen sorunlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, şunları söyledi:

"Demek iyi yer seçeceksin. Kötü yerde iyi yapı olamaz. İyi yerde iyi yapı olur. Bütün sıkıntı burada. Mersin'in yerleştiği yer çok kötü. Adana'nın da öyle. Çok kötü yerde çok iyi yapı yapmak biraz zor.

Gördüğüm en güzel ve en çarpık yapılaşan kent

Mersin'i Çukurova üzerine yerleştirmek tarıma, beslenmeye, insanoğlunun geleceğine yapılan en büyük katliamdır. Şehirleşmesi yanlıştır ama böyle olmuş. 100 yıl önce nüfusu 2 bin olan Mersin'in bugün nüfusu 2 milyon ve halen artıyor. Gördüğüm en güzel ve en çarpık yapılaşan kent. Mersin'in yeri yanlış. 2- 3 gündür sosyal medyada paylaşım yapıyorum. Bunu insan için, halk için yapıyorum.

2021/09/18/mersin-2.jpg

6 Şubat depremleri yormuş

Yer inceleme çalışmalarıyla hem yer incelenecek hem yapılar denetlenecek. Çünkü yıkımların yüzde 65'i yerden geliyor. Çünkü deprem yeri vuruyor. Yapı kökleriyle yerin içine giriyor. Mersin'den bir kırık geçmiyor ama sarsıntı nedeniyle etkilenir. Solipompeipolis'i gezdik.

Temellerine baktım bir kırık izi yok ama yıkılmış. Adı Viranşehir. Peki ne yıkmış orayı? Ölüdeniz ya da Doğu Anadolu'daki bir depremin sarsıntısı yıkmış. Gelecekte Soli'yi yıkacak büyüklükte bir deprem Mersin'e gelecek. 6 Şubat 2023 yılındaki deprem Mersin'in tüm yapılarını yordu. Özellikle Tece- Mezitli bölgesindeki yapılarda büyük yıpranmalar, çatlamalar ve ayrılmalar oldu." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem