İmamoğlu: Erken öten horozun başını kesme anlayışıyla hareket ediliyor
⏺ İMAMOĞLU'NUN DİPLOMA DAVASI BAŞLADI
Ekrem İmamoğlu'nun lisans diplomasının 31 yıl sonra iptal edilmesine karşı açtığı davanın ilk duruşması sürüyor. Duruşma İmamoğlu'nun tutuklu olduğu Silivri Cezaevi'ndeki mahkeme salonunda yapılıyor.
Ne olmuştu? İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, 18 Mart 2025 tarihinde İmamoğlu'nun arasında bulunduğu 28 kişinin lisans diplomasının iptaline karar vermişti. Bu karardan sonra tutuklanan İmamoğlu'nun avukatları, diplomanın iptaline karşı İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Duruşma öncesi gerginlik: Duruşmayı takip etmek isteyenler ile jandarma ekipleri arasında çıkan arbede de jandarma coplarla müdahale etti.
CHP Lideri Özgür Özel de duruşmayı izlemek için Silivri'ye geldi.
İmamoğlu neler söyledi:
19 yaşında bir gencin hikâyesidir bu.
Ortada yalnızca üniversitenin, iki yıl önceden, herkes için başlattığı, gazetede ilan ettiği açık ve hukuka uygun bir süreç vardır. Bugün bana yöneltilen iddialar, işte bu dilekçeyi yok saymamı, bu satırları yazan 19 yaşındaki gencin iyi niyetini görmezden gelmemi bekliyor. Oysa bu dilekçe, devletine güvenen, kurallara uyan ve hayatını buna göre kuran bir öğrencinin en açık belgesidir.
(...) Siyasetçiyim, İstanbul’da milyonların oyunu almış bir belediye başkanıyım. Erken öten horozun başını kesme anlayışıyla hareket ediliyor; bu, bir cumhurbaşkanı adayını devre dışı bırakma işlemidir ve tarih bunu yazacaktır. Ben yargılamadan hiç kaçmadım; ancak kim eğip büküyorsa onlarla mücadeleye devam edeceğim.
Mahkemede tartışma: İmamoğlu kürsüdeyken, duruşma salonu dışında bekleyen kalabalığın, “Cumhurbaşkanı İmamoğlu” sloganları salon içinde de duyuldu. İmamoğlu konuşmasını bitirdikten sonra son sözleri alınması için yeniden kürseye geldi.. Etrafına dönerek konuşan İmamoğlu ile mahkeme başkanı arasında tartışma çıktı.
Karar 15 gün sonra: Halk TV'nin haberine göre davada bugün mahkeme heyetinin bir karar vermesi beklenmiyor. Heyetin duruşmanın ardından 15 gün içerisinde kararını yazılı şekilde açıklayacağı belirtiliyor.
⏺ DERYA ÇAYIRGAN GÖZALTINA ALINDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürüttüğü soruşturmasında kapsamında voleybolcu Derya Çayırgan gözaltına alındı.
⏺ UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA YENİ GÖZALTILAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında 18 kişi gözaltına alındı. Başsavcılığın açıklamasında "Soruşturma kapsamında uyuşturucu ticareti , uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırmak ve bir kimseyi fuhşa teşvik etmek, bunun yolunu kolaylaştırmak ya da fuhuş için aracılık etmek veya yer temin etmek suçlarını işlediği değerlendirilen 18 şüpheli gözaltına alınmıştır" denildi.
⏺ RTÜK'TEN YENİ CEZALAR: HASAN CAN KAYA'NIN PROGRAMINA YAPTIRIM
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Show TV, Now TV, Disney+ ve Spotify'a 5 ayrı yaptırım kararı uyguladı.
"Veliaht" dizisine şiddeti özendirdiği, ”Halef: Köklerin Çağrısı" dizisine çok eşliliğin normalleştirip ve kadınları küçük düşürdüğü gerekçesiyle ceza verildi.
Disney+'ta yayınlanan Hasan Can Kaya’nın Konuşanlar adlı programına da, sadakatsizlik, kaba dil ve kumar gibi davranışların bir başarı hikayesi gibi anlatılması nedeniyle katalogdan çıkarma ve idari para cezası verildi.
Spotify’a ceza verilmesinin nedeni ise bazı şarkılarda argo ve küfürlü ifadelerin kullanılması.
⏺ TÜSİAD'DA 'NAZIM HİKMET'Lİ DEVİR TESLİM
TÜSİAD Genel Kurulu'nda yeni başkan Ozan Diren oldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan görevini Nazım Hikmet’in dizeleriyle devretti ve şunları söyledi:
"Bu konuşmayı bize umudu hatırlatan bir sesle, Nazım Hikmet'in dizeleri ile bitirmek istiyorum. Bugün onun 124, doğum günü. 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşcesine.' Bu dizeler yalnızca bir umut çağrısı değil, bir sorumluluk davetidir. Bu memleket hepimizin. Hep birlikte Türkiye için düşünmeye devam edeceğiz. Çünkü bu memleket bizim."
⏺ ANTALYA'DA 393 SİLAH YAKALANDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya'da silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonda 2 şüphelinin yakalandığını, 393 adet ruhsatsız tabancanın ele geçirildiğini açıkladı.
⏺ İRAN: İDAM OLMAYACAK
İran'da devam eden protestolarla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, kendisine gelen bilgilere göre ülkede idam olmayacağını söyledi.
Bu açıklamadan sonra İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de "bugün ya da yarın kimsenin idam edilmeyeceğini" söyledi. Erakçi, Trump'a hitaben, "Haziran ayında yaptığınız hatayı tekrarlamayın" dedi ve İran'ın diplomasiye hazır olduğu mesajını verdi.
Trump daha önce yaptığı açıklamalarda, İran yönetiminin göstericileri öldürmeyi sürdürmesi halinde sert tepki vereceği tehdidinde bulunmuştu.
MSB'DEN İRAN AÇIKLAMASI: SINIRDA KİTLESEL GÖÇ YOK
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran’da yaşanan son gelişmeler ve kitlesel göç ihtimaline ilişkin açıklama yaptı ve 'sınır hattında şu aşamada kitlesel bir göç olmadığını' bildirdi.
⏺ TRAFİK CEZALARI ARTIYOR
TBMM Genel Kurulunda Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin 10 maddesi daha kabul edildi. Bazı cezalar şöyle:
- Sürücü belgesi iptal edildiği halde motorlu araçları kullananlara 200 bin lira ceza verilecek.
- Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira para cezası uygulanacak, ehliyetleri 60 gün süreyle geri alınacak.
- 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere verilen idari para cezası 25 bin liraya yükseltilecek. Bu sürücüler, ihlalin üç veya daha fazla tekrarı halinde ise 150 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 150 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi iptal edilecek.
GÜNÜN BÜLTENİNİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
⏺ YHT BİLET FİYATLARINA ZAM
Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarına yüzde 19,23 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre, Ankara-İstanbul biletinin fiyatı, 780 TL’den 930 TL'ye yükseldi.
⏺ EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI KOMİSYONA GELİYOR
CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda asgari ücretin 39 bin lira olması ve en düşük emekli aylığının da bu seviyeye yükseltilmesi amacıyla başlattığı "Meclis'i terk etmeme" eylemi yedinci gününde devam ediyor.
En düşük emekli aylığının 20 lira olmasına ilişkin yasa teklifi bugün Meclis komisyonuna gelecek. Toplantıya, emeklilerle ilgili konfederasyon ve derneklerin temsilcilerinin de katılması bekleniyor.
⏺ 'SEFALETTE EŞİTLİK'
Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, Dünya gazetesindeki köşesinde "Rakamlar durumu net biçimde ortaya koyuyor" diyerek şunları yazdı:
-Ocak 2019’da hazine katkısıyla en düşük emekli aylığı 1.000 TL, ortalama emekli aylığı 2.090 TL idi. Aradaki fark %109’du.
-Temmuz 2025’te en düşük aylık 16.881 TL, ortalama aylık 20.992 TL oldu. Fark %24’e geriledi.
-Ocak 2026’da en düşük aylık 20.000 TL, ortalama aylık ise yaklaşık 23.551 TL seviyesine çıkıyor. Fark artık yalnızca %18.
Yani sistem, ortalama emekli aylıklarını yukarı taşımıyor; en düşük aylığa doğru aşağı çekiyor. Bu tabloya refah artışı demek mümkün değil. Bu, durum “sefalette eşitlik” demektir."
⏺ MECLİS'TE GERGİNLİK
Meclis'in dünkü oturumunda gerginlik yaşandı. DEM Partili Sırrı Sakık'ın konuşması esnasında, İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, laf attı. Sakık, Türkoğlu'na "Yeter bıktık senin sesinden. İkide bir bize hakaret, küfür etmeyin. Sizin yedi ceddinize boyun eğmedik" dedi.
Sakık'ın kürsüden İYİ Parti sıralarına yönelmesiyle tansiyon yükseldi. Sakık, "Sürekli bu halkı tetikliyorsunuz. Yorulduk sizden be. Yeter" diye bağırdı. Meclis Başkanvekili Pervin Buldangirerek vekilleri uyardı.
İYİ Parti ve DEM Parti sıralarından karşılıklı olarak, "terbiyesiz", "ahlaksız", "kabadayılık yapma", "bizi çıldırtıyorsun" sözleri atıldı.
Sakık'ın DEM Parti sıralarına gittiği sırada tartışma büyüdü. İYİ Parti ve DEM Parti milletvekilleri sıralarından kalkarak birbirinin üzerine yürüdü.
⏺ BAHÇESARAY'DA KAYYIM KARARI İPTAL
Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, DEM Partili Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir'in görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanması kararını iptal etti. Mahkeme, suçlamaların "görevle ilgili olmadığı" ve dayanak cezaya konu yasanın daha önce AYM tarafından iptal edildiği gerekçesiyle kararı verdi.
⏺ AKP'Lİ BAŞKANDAN KAÇAK BUNGALOV İSTİFASI
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, kaçak bungalov yaptırdığı gerekçesiyle 3 ay hapis cezası alan AKP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Adem Serin, cezasının kesinleşmesinin ardından görevinden ve parti üyeliğinden istifa etti.
⏺ ÜÇ KENTTE ACİL KAMULAŞTIRMA KARARI
Resmi Gazete’de yayımlanan üç ayrı Cumhurbaşkanı Kararıyla, İstanbul, Yozgat ve Zonguldak’ta hayata geçirilecek projeler kapsamında bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Kararlar şöyle:
- 100 bin Sosyal Konut Projesi için İstanbul’un Arnavutköy ilçesi Baklalı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan alanlarda yer alan özel mülkiyete konu taşınmazlar
- Posof–İçesi Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için Yozgat'ın Yurtbekler köyü sınırları içerisinde bulunan 112 ada, 2 parsel numaralı taşınmazılar
- RMS-A doğal gaz dağıtım tesisi için Zonguldak Ereğli Başören köyü sınırları içerisinde yer alan 101 ada, 10 parsel numaralı taşınmazı.
⏺ KÖMÜR YARDIMI RESMİ GAZETE'DE
İhtiyaç sahibi hanelere 2026 yılında ısınma amaçlı kömür yardımı yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kömür yardımı, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi hanelere ulaştırılacak.
⏺ ABD 75 ÜLKEYE VİZEYİ İPTAL ETTİ
ABD yönetimi, 75 ülkeden yapılan göçmen vizesi başvurularına ilişkin işlemleri askıya aldı. Karar, 21 Ocak'ta yürürlüğe girecek. 75 ülke arasında Afganistan, Mısır, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan,Bosna Hersek, Brezilya, Küba, Irak, İran, Uganda, Uruguay ve Özbekistan da var.
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.