Özgür Özel: Erdoğan bugün yeni bir Amerikan planının parçasıdır

Özgür Özel: Erdoğan bugün yeni bir Amerikan planının parçasıdır
Haber kaosu içinde boğulmak istemeyenler için günün gelişmeleri tek sayfada. Türkiye ve dünyada olup bitenleri derli toplu, temiz ve net haberlerle almak isteyenler için... (3 Mart 2026)

GÜNDEM - SİYASET

⏺ Özgür Özel: Erdoğan bugün yeni bir Amerikan planının parçasıdır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Amerikan yönetimiyle iş tutan ve Türkiye'ye Amerikan planı uygulansın diye partisine baskı kuran, karşı çıkanları tasfiye eden Erdoğan, bugün yeni bir Amerikan planının parçasıdır. Burada ne oyun kurduğu vardır, ne oyunu gördüğü vardır. Sadece ona olmayan meşruiyeti verme karşılığında her türlü tavizi ondan alan dizdiği Bakanlarla alay eden küstah Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na söylendiğinde Erdoğan da olsa benim içimi sızlatan bir üslubun sahibi Trump'a teslimiyet vardır. Trump ne yapacağını biliyor. Netanyahu ne yapacağını biliyor ama bunlar ne oyunun içinde olduklarını ve bunun gelecekte nereye doğru evrildiğini bilmiyorlar" dedi.

⏺ Erdoğan: Ülkemizi tehlikelerden uzak tutabilmek için gerekli tüm önlemleri aldık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin, “Ülkemizi ve milletimizi bu tehlikelerden uzak tutabilmek için gerekli tüm önlemleri aldık ve alıyoruz. Yürüttüğümüz barış odaklı diplomasiyle sorunların masa başında diyalog ve müzakere yoluyla adil ve hakkaniyetli bir biçimde çözümü için yoğun gayret sarf ediyoruz. Daha fazla kan dökülmeden, ateş daha fazla yayılmadan, kardeş ülkeler arasına daha fazla husumet girmeden bölgemizin bu cendereden bir an önce kurtulması için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız” dedi.

⏺ Bahçeli: Sözde milliyetçi geçinen milliyetsizler, tek yürek olmuş Türkiye’nin neresinden rahatsızsınız?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Terörsüz Türkiye hedefine dudak büken aymazlar, ne yaptığımızı, neyi amaçladığımızı daha iyi görüyor musunuz? Türk-Kürt kardeşliğine yaptığımız samimi ve sahici çağrıyı utanmadan çarpıtan, PKK’nın kurucu önderliğinin 27 Şubat çağrısına her zaviyeden saldıran mayası ve meşrebi karışık zihniyetler, çevremizdeki ateş çemberinden herhangi bir sonuç çıkarıyor musunuz? 'Edirne’yi Enver alacağına Bulgar alsın' diyenlerin işbirlikçi torunları, sözde milliyetçi geçinen milliyetsizler sorarım sizlere; bir olmuş, diri olmuş, hep birlikte tek yürek olmuş Türkiye’nin neresinden rahatsızsınız?" dedi.

-Bahçeli: İran’a yapılan saldırıları hiç tereddütsüz kınıyorum

Devlet Bahçeli, "İran’a yapılan mütehakkim ve mütecaviz saldırıları hiç tereddütsüz kınıyorum. Afganistan ile Pakistan arasındaki çatışmaların son bulmasını, küresel güçlerin dolduruşuna gelerek ilerletilen savaş ve çatışmaların yerini barış ve sükûnet ortamına bırakmasını içtenlikle diliyorum" diye konuştu.

⏺ Hatimoğulları: Çıkarılacak çerçeve yasa özgür yurttaş yasası olarak tamamlanabilir

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Bu süreci genel anlamda üç temel adım üzerine inşa edebiliriz. Birincisi Kürtler, Aleviler, bütün farklı halklar ve inançlar eşit yurttaşlık temelinde demokratik cumhuriyet hukukunun güvencesinde yaşayabilir. Buna özgür yurttaş yasası da denilebilir. PKK meselesine ilişkin çıkarılacak çerçeve yasa, özgür yurttaş yasası olarak tamamlanabilir. İkincisi, yerel yönetimler güçlendiğinde insanlar kendi mahallelerini, kendi geleceklerini daha iyi şekillendirebilir. Avrupa'nın yerel yönetim özerklik şartı bu konuda bize makul bir yol haritası sunmaktadır. Üçüncüsü, siyasi ve toplumsal örgütlenmenin önü açılmalıdır."

⏺ Fidan: Temel talebimiz diplomasiye dönülmesidir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İran ve bölgedeki istikrarın korunmasının kritik olduğunu" vurgulayarak, "sükunetin sağlanması ve diplomatik sürecin yeniden başlaması için yoğun çaba harcadıklarını" belirtti. Bakan, çatışmanın tırmanmasının tüm bölgeyi etkileyen bir istikrarsızlık ortamı yaratabileceğine dikkati çekti.

Fidan, "Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda ise küresel finans ve enerji piyasalarında ciddi dalgalanmalar yaşanabileceğini" ifade etti.

Fidan, "Temel talebimiz, karşılıklı saldırıların durması ve diplomasiye dönülmesidir" diyen Fidan, "Türkiye kendini her zaman korur" değerlendirmesinde bulundu. Çatışma bölgelerindeki vatandaşlarla sürekli iletişimde olduklarını belirten Fidan, ciddi bir can güvenliği sorunu bulunmadığını söyledi.

⏺ Çekmeköy’de bir öğretmenin öldürüldüğü saldırıya yayın yasağı getirildi

İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir öğrenci tarafından öğretmen Fatma Nur Çelik'in öldürüldüğü, 1 öğretmen ve 1 öğrencinin de yaralandığı olaya ilişkin yayın yasağı kararı verdi.

İBB duruşmasında avukat, basın ve izleyici kısıtlaması

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Açık Cezaevi Yerleşkesi’nde 9 Mart'ta yapılacak olan ve Ekrem İmamoğlu'nun arasında bulunduğu 105 sanıklı davanın ilk duruşmasında, sanık sayısının fazlalığı, dosya kapsamı ve güvenlik gerekçeleriyle basın, avukat ve izleyici kısıtlaması getirildi.

Buna göre, duruşma salonuna giriş için sanıklar, avukatlar, tanıklar, basın mensupları ve görevliler için giriş kartı hazırlanacak. Basın mensupları için ise akreditasyon ve güvenlik değerlendirmesi şart olacak, ulusal basın kuruluşlarından, aynı basın grubundan yalnızca 1 kişi olmak üzere toplam 20 basın mensubu salona kabul edilecek, her sanığın en fazla 3 avukatı içeri alınacak.

Öğretmen Fatma Nur Çelik öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

İstanbul Çekmeköy'de Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki F.S.B., iki öğretmen ve bir öğrenciyi bıçakladı.

Öğretmenlerden 44 yaşındaki Fatma Nur Çelik hayatını kaybetti.

Gazeteci Rojda Altıntaş'ın haberine göre Fatma Nur Çelik, geçen yıl öğretmenler kurulunda riskli görülen üç öğrencinin adını vererek “Can güvenliğimiz yok, sıradaki biz olabiliriz” demişti. Şüphelinin, ismi verilen öğrencilerden biri olduğu iddia edildi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal adli soruşturma başlatıldığını belirterek, sürecin çok yönlü ve titizlikle yürütüldüğünü bildirdi.

Öğretmenler iş bıraktı

  • Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Eğitim-Bir-Sen okullarda bir gün iş bırakma kararı aldı. Eğitim Sen, "Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri; okullarda şiddeti önleyecek somut, kalıcı ve etkili adımları ivedilikle atmaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

-Eğitim sendikalarından Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem

Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Öğretmen Sendikası, Anadolu Eğitim Sendikası, Tüm Öğretmenler Sendikası ve Türk Eğitim Sendikası üyeleri, İstanbul'da bir öğrenci tarafından bıçaklı saldırıyla öldürülen öğretmen Fatma Nur Çelik için iş bırakma eylemi öncesi, Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Yaşananların birinci derecede sorumlusu AKP iktidarı ve onun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'dir" denildi.

Eğitim sendikalarının eylemine, CHP Gaziantep milletvekili Hasan Öztürkmen, CHP Ankara Milletvekili Aliye Ayşe Timisi, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Türkoğlu, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Orhan Yıldırım da destek verdi.

⏺ İsrail'de CNN Türk ekibine gözaltı

RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, CNN Türk ekibinin İsrail'de gözaltına alınmasına ilişkin, "CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak ile kameraman Halil Kahraman’ın İsrail’de gözaltına alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Gazetecilerin görevlerini özgür, güvenli ve bağımsız bir ortamda icra etmeleri temel bir haktır. Söz konusu basın mensuplarının en kısa sürede serbest bırakılması için gerekli girişimler sürdürülmekte olup süreç hassasiyetle ve titizlikle takip edilmektedir" açıklamasını yaptı.

⏺ Tanju Özcan tutuklandı, görevden uzaklaştırıldı

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can, "irtikap" suçundan tutuklandı.

Özcan, hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin, "İhtiyaç sahibi öğrenciye kaynak bulmaya çalışmak ağır cezalık suçmuş. Türkiye’deki adaletin geldiği nokta bu. Korkacağımı düşünen varsa sakın hayal görmesin" dedi.

İçişleri Bakanlığı, tutuklama kararının ardından Tanju Özcan'ı Bolu Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırdı.

İmamoğlu: Bu hukuksuzluğu pervasızca yapanlar bağımsız yargı önünde hesap verecek

CHP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın tutuklanmasına ilişkin, "Moralini yüksek tut Tanju Başkanım, bu günler geçecek, Bolu’nun iradesi de, senin mücadelen de ayakta kalacak. Bu hukuksuzluğu pervasızca yapanlar ant olsun ki bağımsız yargı önünde hesap verecek" ifadesini kullandı.

⏺ Tanrıkulu: AYM kararlarını uygulamayan hakim ve savcılar hakkında işlem yapıldı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, “Son 5 yıl içinde disiplin soruşturması başlatılan hakim ve savcı sayısı kaçtır? Anayasa’nın 153’üncü maddesi gereğince bağlayıcı olan AYM kararlarını uygulamayan hakim ve savcılar hakkında herhangi bir disiplin işlemi yapılmış mıdır? AİHM kararları doğrultusunda görev ihmali yaptığı değerlendirilen hakim ve savcılar hakkında inceleme başlatılmış mıdır?” diye sordu.

⏺ CHP'li Yavuzyılmaz: Akaryakıttaki vergileri askıya alın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, ABD–İsrail–İran savaşı nedeniyle brent petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişe dikkat çekerek, "Vatandaşları korumak adına en azından savaş döneminde akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV derhal askıya alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

⏺ 2013-2025 yıllarında maden işkolunda 1267 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre; 2013 yılında 93 maden işçisi, 2014 yılında 386 maden işçisi, 2015 yılında 67 maden işçisi, 2016 yılında 74 maden işçisi, 2017 yılında 93 maden işçisi, 2018 yılında 67 maden işçisi, 2019 yılında 64 maden işçisi, 2020 yılında 61 maden işçisi, 2021 yılında 70 maden işçisi, 2022 yılında 105 maden işçisi, 2023 yılında 51 maden işçisi, 2024 yılında 75 maden işçisi ve 2025 yılında 61 maden işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

⏺ Temel Conta işçilerinin açtığı davada, mahkeme işverenin grev kırıcılığı yaptığına karar verdi

İzmir 4. İş Mahkemesi, Temel Conta işçilerinin açtığı davada işverenin grev kırıcılığı yaptığına hükmetti. Kararda, davalı işverenin grev sürecinde grev kırıcılığı kapsamında değerlendirilen uygulamalarda bulunduğu belirtilerek, bu hususun tespitine hükmedildi. Fazla mesaiye ilişkin taleplerin ise reddedildiği kaydedilirken, diğer hususların gerekçeli kararda ayrıntılı olarak açıklanacağı ifade edildi.

⏺ Zafer Arapkirli hakkında beraat kararı

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi, sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan BirGün yazarı Zafer Arapkirli hakkında beraat kararı verdi.

⏺ Gri listede aranan FETÖ firarisi eski savcı Şadan Sakınan yakalandı

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana firari olan ve İçişleri Bakanlığı'nın "Terör Arananlar" listesinde gri kategoride bulunan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan yakalandı.

"FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve iki ayrı "görevi kötüye kullanma" suçundan aranan Sakınan'ın Ankara'da yakalandığı evde, gardrobun arka kısmından ulaşılan ve bir kişinin saklanmasına yetecek büyüklükte gizli bir bölme de tespit edildi.

Kimdir?

  • Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazlarının konulmasına ilişkin soruşturma ile 10 Temmuz 2010'da yapılan ve daha sonra FETÖ tarafından soruları önceden örgüt mensuplarına dağıtıldığı tespit edilen KPSS soruşturmasına ilişkin dosyalar Sakınan'da bulunuyordu.
  • Sakınan'ın 17-25 Aralık'tan sonra Trabzon Cumhuriyet Savcısı olarak atanmasının ardından bu dosyalara bakma görevi başka savcılara verilmiş, "Böcek Davası" 2014 sonunda, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin ilk dava ise 2016 başında açılmıştı.

DÜNYA

⏺ ABD - İsrail - İran | Savaşta 4. gün

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırısı 4. gününe girdi. İran'ın misilleme saldırıları sürüyor. Bölgesel bir çatışma riski artarken, diplomasi çağrıları henüz yanıt bulmadı.

  • İsrail Savunma Kuvvetleri, "Hizbullah terör örgütü, İran adına hareket ederek çatışmalara katılmayı seçmiş olup, eylemlerinin sonuçlarına katlanacaktır" açıklamasını yaptı.
  • İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, "İsrail Savunma Kuvvetlerine Lübnan'daki kontrol altındaki ek bölgeleri ele geçirme ve oradan sınır yerleşimlerini savunma yetkisi verdik" dedi.
  • Umman'ın Duqm Limanı'ndaki yakıt tankerlerine yönelik insansız hava aracıyla saldırılar düzenlendi. Bir yakıt tankerinin hasar aldığı bildirildi.
  • İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı’nı geçişlere kapattıklarını ve boğazdan geçmeye çalışan gemilere saldıracaklarını duyurdu.
  • Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, 70’ten fazla füze ve insansız hava aracının (İHA) kuzeydeki Erbil kenti ile ülkenin güney ve batısını hedef aldığını söyledi.
  • ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran'a yönelik saldırılarda ölen ABD askerlerinin sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı.
  • Lübnan hükümeti, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda en az 52 kişinin hayatını kaybettiğini ve 154 kişinin yaralandığını açıkladı.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'daki vatandaşlarına bulundukları ülkelerden "ciddi güvenlik riskleri" nedeniyle bir an önce ayrılmaları çağrısında bulundu.
  • Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçiliği, BAE’de uçuş operasyonlarının kontrollü ve kademeli şekilde yeniden başlatılmasına yönelik çalışıldığını belirtti.

⏺ Trump: Büyük dalga daha gelmedi

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik geniş çaplı askeri operasyonların sürdüğünü belirterek, hedeflerinin İran’ın füze kapasitesini ve nükleer silah edinme ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Trump, "saldırıların çok uzun sürmesini istemediğini" belirtirken, buna karşın "büyük dalganın" henüz gelmediğini ve daha sert adımların atılabileceğini ifade etti.

⏺ Erdoğan'dan diyalog çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına ilişkin, "Önceliğimiz ateşkes sağlanması ve diyalog kapısının açılmasıdır. Şayet gerekli müdahalede bulunulmazsa çatışma sürecinin bölgesel ve küresel güvenlik açısından ciddi neticeleri olacaktır. Böyle bir sürecin ortaya çıkaracağı ekonomik ve jeopolitik belirsizlikleri ise kimse taşıyamaz. 86 milyonun kılına zarar gelmemesi adına devletimize düşen görev neyse, bize hangi sorumluluk düşüyorsa harfiyen yerine getiriyoruz." dedi.


EKONOMİ

⏺ TÜİK ve ENAG şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı

TÜİK rakamlarına göre; Şubat ayında enflasyon aylık yüzde 2,96, yıllık yüzde 31,53 arttı.

Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıkladığı verilere göre; Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE), Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,01 oranında arttı. Yıllık enflasyon artış oranı ise yüzde 54,14 olarak hesaplandı.

⏺ Bakan Şimşek: Gıda fiyatlarının artması, yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubat ayı enflasyonuna ilişkin, "Gıda fiyatlarının uzun dönem ortalamasının oldukça üzerinde artması, yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden oldu. Temel mal enflasyonu yüzde 16,6’ya geriledi. Katılığın yüksek olduğu hizmet enflasyonu ise son 47 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 40’ın altına indi. Bu görünüm enflasyonda aşağı yönlü eğilimin sürdüğüne işaret ediyor. Son iki ayda gıda fiyatlarında görülen yüksek artışların, önümüzdeki dönemde hava şartlarına bağlı olarak telafi edilmesini bekliyoruz" dedi.

⏺ Fitch: Orta Doğu’daki çatışmanın seyri kredi notları için belirsizlik yaratıyor
Fitch Ratings analistleri, Orta Doğu’daki ülkelerin kredi notlarının kısa süreli bölgesel çatışmalara karşı genellikle dayanıklı olduğunu, ancak mevcut İran gelişmelerinin seyrinin yüksek belirsizlik taşıdığını bildirdi.

⏺ Altında son durum

Orta Doğu’daki çatışmaların sürmesiyle güvenli liman talebi canlı kalırken gram altın 7.590 TL, ons altın 5.370 dolar seviyesinden güne başladı.

⏺ Motorine 6,69 lira zam

NTV'nin haberine göre, motorinin litre fiyatına yarından itibaren geçerli olmak üzere 6,69 lira zam yapıldı. Motorin İstanbul'da 67,09 liraya, Ankara'da 68,19 liraya, İzmir'de 68,46 liraya, Şırnak, Bitlis, Bingöl'de 70 liradan satılması bekleniyor.


SPOR

⏺ A Erkek Milli Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri C Grubu'ndaki dördüncü maçında sahasında Sırbistan'ı 94-86 mağlup ederek, 2. tura yükseldi.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.