TKDF'den Fatoş Pınar Türker için etkili ve bağımsız soruşturma çağrısı
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), mahkemede maruz kaldığını çıplak arama, çocuklarıyla tehdit edilme ve çeşitli hak ihlallerini anlatan Fatoş Pınar Türker ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı. Federasyon, iddiaların bağımsız ve şeffaf biçimde soruşturulması çağrısında bulundu.
Kısa Dalga - İBB davasında savunma yapan Medya A.Ş. Genel Müdürü Fatoş Pınar Türker, çıplak aramaya maruz bırakıldığını ve çocuklarıyla tehdit edilerek itirafçılığa zorlandığını anlatmıştı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan (TKDF) yapılan yazılı açıklamada, çıplak arama uygulamasının insan onuruna aykırı olduğu vurgulanarak, bunun uluslararası sözleşmelerle yasaklanan işkence ve kötü muamele kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Açıklamada, "Çıplak arama, insan onuruna aykırı bir işkencedir. Bu uygulama; Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 7. maddesi kapsamında açıkça yasaklanan işkence ve kötü muamele yasağının ihlalidir" denildi.
"Anlattıkları hepimizi derinden sarstı"
Federasyon, Fatoş Pınar Türker'in mahkemede yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, yaşadığını anlattığı uygulamaların kamu vicdanını yaraladığını ifade etti.
Açıklamada, "Fatoş Pınar Türker'in mahkemede anlattıkları; çıplak arama, çocuklarıyla tehdit edilmesi ve yaşadığı ağır hak ihlalleri karşısında hepimizi derinden sarsmıştır" ifadelerine yer verildi.
"Kadınların bedeni sorgu alanı değildir"
Kadınların bedeni, anneliği ve çocuklarının hiçbir koşulda baskı aracı olarak kullanılamayacağını belirten TKDF, Türker'in mahkemede dile getirdiği "Utanmıyorum" sözlerine destek verdi.
Federasyon açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Fatoş Pınar Türker'in 'Utanmıyorum' sözlerinin yanındayız. Çünkü utanması gereken, bu durumu yaratanlar ve insan onurunu zedeleyen uygulamalara imza atanlardır. Hiçbir gerekçe, bir insanın onurunun kırılmasını meşrulaştıramaz."
Açıklamada ayrıca, "Kadınların bedenleri sorgu alanı değildir. Kadınların çocukları tehdit unsuru değildir. Kadınların onuru devlet gücünün sınanacağı bir alan değildir" denildi.
Etkili ve bağımsız soruşturma çağrısı
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, iddia edilen uygulamalara ilişkin tüm sorumlular hakkında etkili, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Federasyon açıklaması, "Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak, insan onuruna aykırı uygulamalara karşı durduğumuzu ve Fatoş Pınar Türker ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" sözleriyle sona erdi.
İBB davasında çıplak arama iddiası: Pınar Türker, AYM'ye başvurdu
Kaynak: Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

