Türkiye, Feridun Sinirlioğlu'nu BM Genel Sekreterliği için aday gösterdi
Türkiye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu'nu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği için resmen aday gösterdi. Son haftalarda iki ülke arasında gerilim dikkat çekerken, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Sinirlioğlu’nun adaylığını olumlu karşıladıklarını belirtirken, seçim sürecinin BM Şartı doğrultusunda yürütülmesinin önemine dikkat çekti.
Kısa Dalga- Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, AGİT Genel Sekreteri ve eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinrilioğlu'nun adaylık başvurusu için ilgili mektubu BM Genel Kurul Başkanlığı'na sundu. Yıldız, mektubunda şunları kaydetti:
"BM Genel Kurulu Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkanı'nın, BM'nin sonraki Genel Sekreteri'nin seçimine ilişkin süreci resmen başlatan 25 Kasım 2025 tarihli ortak mektuplarına atıfta bulunmaktan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, BM Şartı'nın 97. maddesi ve 79/327 sayılı Genel Kurul kararı uyarınca, BM Genel Sekreterliği görevine Büyükelçi Sayın Feridun Hadi Sinirlioğlu'nu aday gösteren mektubunu iletmekten onur duyarım."
Mektupta, Sinirlioğlu'nun özgeçmişi ve vizyon belgesinin ekte yer aldığı belirtildi.
“Yapıcı diyalog” mesajı
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, yazılı açıklama yaparak BM Genel Sekreterliği seçimine ilişkin değerlendirme yaptı.
Hacızade, AGİT Genel Sekreteri Sinirlioğlu’nun BM Genel Sekreterliği için aday gösterilmesini olumlu karşıladıklarını belirtti. BM Genel Sekreterliği görevine gelecek kişinin mesleki birikimi, diplomatik tecrübesi ve tarafsızlığının yanı sıra üye ülkeler arasında uzlaşma sağlayabilme yeteneğinin de belirleyici olması gerektiğini vurgulayan Hacızade, sürecin BM Şartı’na uygun yürütülmesi çağrısı yaptı. Hacızade, üye devletler arasında sürdürülen görüşmelerin ve yapıcı diyaloğun, BM’nin küresel sorunlara daha güçlü yanıt verebilmesini sağlayacak bir sonuç doğuracağı yönündeki beklentisini dile getirdi.
Sinirlioğlu hakkında
Uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında 40 yılı aşkın deneyimi olan Büyükelçi Sinirlioğlu, 1 Kasım 2015 seçimlerine giderken kurulan hükümette Dışişleri Bakanı, 2015-2016 ve 2009-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. 2016-2023 yılları arasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi görevini yürüten Sinirlioğlu, BM Genel Sekreteri tarafından Afganistan Bağımsız Değerlendirme Özel Koordinatörü olarak atandı. Sinirlioğlu, 6 Aralık 2024 tarihinde AGİT Genel Sekreteri olarak atandı.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden doktora derecesine sahip olan Büyükelçi Sinirlioğlu, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı.
Ne olmuştu?
Türkiye ile Azerbaycan arasında gerilim, Bakü yönetiminin okullarda başörtüsünü yasaklayan düzenlemesine Türkiye’den gelen tepkilerle başladı. Azerbaycan, eleştirileri içişlerine müdahale olarak değerlendirirken, 31 Türkiye vatandaşının ülkeye girişini yasakladı ve yasağı eleştiren yedi kişi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Tartışmaların ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral da görevinden ayrıldı.
Gerilim, Türkiye’nin AGİT Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu’nu BM Genel Sekreterliği için aday göstermesiyle yeni bir boyut kazandı. Azerbaycan’ın, Türkiye’nin adayı yerine Birleşik Arap Emirlikleri’nin adayı Lana Zaki Nusseibeh’e destek verdiği yönündeki tartışmalar iki ülke arasında yeni bir polemiğe yol açtı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Erdoğan’ın davetine rağmen Ankara’daki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’ne katılmaması da dikkat çekti.
Kaynak: ANKA
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

