Yargıtay: Kişinin sosyal medyada paylaştığı fotoğrafı izinsiz yeniden yayımlamak suç

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kişinin kendi sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülerin kişisel veri niteliğini kaybetmediğine hükmetti. Görüntüleri rıza dışında yeniden paylaşan sanığa verilen 1 yıl 8 ay hapis cezası onandı.

·

Kısa Dalga - Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sosyal medya paylaşımlarındaki kişisel verilerin korunmasına ilişkin dikkat çekici bir karara imza attı. Daire, kişinin daha önce kendi hesabından yayımladığı fotoğrafların üçüncü kişiler tarafından izinsiz biçimde yeniden paylaşılmasının hukuka uygun sayılamayacağına karar verdi.

Sabah’ın haberine göre; olay Bursa’da yaşandı. Bir kişi, uğradığı saldırıya ilişkin görüntüleri kendi sosyal medya hesabından paylaştı. Başka bir kullanıcı ise bu görüntülerden aldığı fotoğrafları kendi hesabında yeniden yayımladı.

Fotoğrafları paylaşılan kişinin şikâyeti üzerine sanık hakkında Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçundan dava açıldı.

Mahkeme beraat kararı verdi

Davaya bakan Bursa 9. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın beraatine hükmetti. Mahkeme, sanığa isnat edilen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Şikâyetçinin karara itiraz etmesi üzerine dosya Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesine taşındı. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin beraat kararını hukuka aykırı bularak kaldırdı ve sanığa 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

mahkeme

"Daha önce paylaşılması kişisel veri niteliğini ortadan kaldırmaz"

Sanık, eylemin suçun yasal unsurlarını oluşturmadığını ve suç işleme kastıyla hareket etmediğini ileri sürerek mahkûmiyet kararını temyiz etti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Bursa Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Yargıtay kararında, bir kişinin kendisine ait fotoğraf veya görüntüleri daha önce sosyal medya hesabından paylaşmış olmasının bu içeriklerin kişisel veri niteliğini ortadan kaldırmadığı belirtildi. Kişinin kendi paylaşımının, üçüncü kişilere aynı görüntüleri rıza dışında yeniden yayımlama konusunda sınırsız bir hak vermediği vurgulandı.

Daire, somut olayda sanığın görüntüleri izinsiz olarak yeniden yayımlamasının “kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçunu oluşturduğunu kabul ederek 1 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı.

Karar, sosyal medyada herkese açık olarak yayımlanan fotoğraf ve görüntülerin başka hesaplarda yeniden paylaşılmasının her durumda hukuka uygun sayılamayacağını ortaya koydu. Yeniden paylaşımın hukuki değerlendirmesinde kişinin rızası, paylaşımın amacı, kapsamı ve kişisel verinin kullanıldığı bağlamın dikkate alınması gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.