Yenidoğan çetesi: Bebekler soruşturma sürerken doğup öldü

Yenidoğan çetesi: Bebekler soruşturma sürerken doğup öldü
Olayda adı geçen hastanelerde denetimi gerçekleştiren doktorun iki ay sonra alınan ifadesi üzerine savcı ilk tespitten 7 ay sonra çetenin telefonlarını dinlemeye aldı. Teknik takip 10 ay sürdü. İddianameye konu olan bebeklerin biri hariç hepsi bu süreçte hayatını kaybetti.

Kısa Dalga- Yenidoğan çetesi soruşturmasında operasyonun geç yapıldığına dönük eleştiriler gelmeye devam ediyor. Karar Gazetesi, iddianameye konu olan bebeklerin biri hariç hepsinin ihbar geldikten sonraki süreçte hayatını kaybettiğini yazdı.

Haber şöyle, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü denetimde olan biteni Ocak 2023’te tespit etmesine rağmen 27 Mart 2023’teki CİMER şikâyetine kadar ihbarda bulunmadı. Denetimi gerçekleştiren doktorun iki ay sonra alınan ifadesi üzerine savcı 7 ay sonra çetenin telefonlarını dinlemeye aldı. Çeteye yönelik delillerin toplanması sürecinde ise bebekler öldürülmeye devam etti.

İnceleme yavaş ilerledi

85 milyonun kanını donduran ‘Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin iddianame ihmaller zincirini de ortaya koydu. Çetenin usulsüz tedavilerle SGK üzerinden yaptığı vurgunu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ocak 2023’te yaptığı denetimlerde belirledi. Ancak durum ne savcılığa ve emniyete ne de Sağlık Bakanlığına bildirildi. 27 Mart 2023’te Bağcılar’dan CİMER’e yapılan şikayete rağmen İl Müdürlüğü ancak 5 Mayıs 2023’te ihbarı yaptı. Hastanelerin denetlemesini yapan Dr. Malik Türkay Esin’in 22 Mayıs’ta ifadesini alan savcılık ilk tespitten 7 ay sonra Haziran 2023’te çete üyelerinin telefonları için dinleme kararı aldı. Ancak teknik takip sürerken bebekler öldü.

Bebekler soruşturma sürerken doğup öldü

Savcılık ve emniyetin başlattığı soruşturmanın, somut delillere rağmen operasyonel aşamaya gelmesi uzun sürdü. Teknik takipte delillerin toplanması için harcanan zaman bebeklerin hayatına mal oldu. 27 Nisan 2024’e kadar çete üyelerinden hiçbiri tutuklanmadı. Bu süreçte Michelle Nwando Opara (8 Mart 2023), Melek (21 Haziran 2023), Roua Kadan (5 Temmuz 2023), Kerem (14 Ağustos 2023), Havanur (15 Ağustos 2023), Mive Serdarova (30 Ağustos 2023), Kaya (13 Kasım 2023), Ayaz (26 Kasım 2023) ve Öykü (28 Kasım 2023) soruşturma sürerken öldü. Yaşananlar sonrası kamuoyunda ‘İki yıl boyunca neden harekete geçilmedi’ sorusu yükseldi. (Haber Merkezi)


Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem