"Yenidoğan çetesi" sonrası yeni iddialar: Göz, stent, anjiyo çeteleri!

"Yenidoğan çetesi" sonrası yeni iddialar: Göz, stent, anjiyo çeteleri!
"Yenidoğan çetesi"nin ortaya çıkmasının ardından özel sağlık sektörüyle ilgili yeni ve vahim iddialar ortaya çıkmaya başladı.

Kısa Dalga - "Yenidoğan çetesi" skandalının ardından sağlık sektörüyle ilgili yeni iddialar gündeme geliyor. Yaşlı ve hastaların gereksiz ameliyatlara zorlandığı, kimlik hırsızlığıyla SGK'nın büyük zarar gördüğü, hatta bazı hastaların kör olduğu öne sürülüyor. "Stent çetesi" olarak adlandırılan bir grubun yaşlı hastaların ölümüne neden olduğu da iddialar arasında.

Türkiye gazetesinin haberine göre; yaşlılar ve hastalar, gereksiz ameliyatlara zorlanıyor. Özellikle stent ameliyatları ve göz ameliyatları bu durumun en sık görüldüğü alanlar arasında yer alıyor. Bu ameliyatlar sonucu birçok hasta hayatını kaybederken, binlercesi de görme yetisini kaybetmiş durumda.

SGK'yı milyonlarca lira zarara uğratmışlar

Sektörde çeteleşen grupların binlerce kişiyi gereksiz yere operasyona zorladığı, insanları sağlığından ettiği, yüksek faturalar çıkardığı ve ele geçirilen kimliklerle sahte operasyonlar yapılarak SGK’yı milyonlarca lira zarara uğrattığı ortaya çıktı.

En çok uygulanan yöntemlerin başında; ihtiyacı olmayan hastaların anjiyo gibi kritik ameliyatlara alınması, ücretsiz sağlık kontrolü adı altında ele geçirilen kimliklerle kişilerin yoğun bakımda gösterilmesi, ücretsiz göz muayenesi adı altında kişilere gereksiz tedaviler ve işlemler uygulanması, kimlik bilgileri ile kişilerin diyalizde gösterilmesi, devlet hastanelerinden anlaşılan doktorlar vasıtası ile sevk işlemleri yapılmak suretiyle kişilere yüksek faturalar çıkarılması ve pahalı ilaç satışı gibi konular geldiği belirtildi.

Ücretsiz muayene diye kimlik bilgileri ele geçiriliyor

"Yenidoğan çetesi"nin ortaya çıkmasının ardından CİMER ve sosyal medyada bu hastanelere giden kişiler, yaşadıkları olayları bir bir anlatmaya başladı. Bazı hastanelerin pazarlama departmanlarının bu iş için kurulduğu; sivil toplum kuruluşları, fabrikalar ve hatta sokaklardan insan toplayarak "ücretsiz muayene" adı altında kimlik bilgilerini ele geçirdikleri kişilere defalarca işlem yaptığı belirtildi.

"Stent çetesi"

Bazı özel hastanelerin ise yaşlı hastaları, büyük operasyonlara soktukları ifade edildi. Yine yapılan açıklamalarda, “Bu işlemlerin başında anjiyo ve stent geliyor. Hastanın bu işleme ihtiyacı olmasa dahi, hastane yönetimi ve doktorlar kendi aralarında anlaşarak, hasta yakınlarına durumun ‘acil’ olduğunu söyleyip apar topar ameliyata alıyorlar. Bu yolla hem SGK’dan hem de hasta yakınından para talep ediyorlar.

"Binlerce kişi kör oldu" iddiası

Bazı hastanelerin, "ücretsiz göz muayenesi" adı altında insanları hastanelere çekerek, gereksiz yere birçok tetkikten geçirdiği de diğer iddialar arasında yer alıyor. Kişinin ihtiyacı olmadığı hâlde ameliyata ikna edildiği, birçok kişinin bu operasyonlar sonucunda görme yetisini kaybettiği belirtiliyor. Mağdur kişinin dava açması durumunda ise “Muayene öncesi imzalamış olduğunuz anlaşma gereği, hastanemiz hiçbir mesuliyet kabul etmemektedir” deniliyor.

Günde 300 kişi geliyor

Konuyla ilgili sosyal medyada yapılan itiraflarda “Hastaneye gelen kişilerin ‘basit sağlık kontrolleri’ yapılıyor ve ücretsiz servisler ile alındıkları yerlere bırakılıyorlar. Siz bunu bir jest olarak görüyorsunuz ancak durum farklı. Hastane, ele geçirdiği kimlik bilgisini defalarca kullanıyor. Hatta sağlık kontrolüne gelen kişiyi, adamın haberi yokken yoğun bakıma bile yatırıyorlar. Yani adam işinde gücünde, diyelim fabrikada ama hastanede yoğun bakımda görülüyor. Kayıtlarda günde bir hastaneye 200-300 kişi geldiği görülüyor” denildi. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem