Sunay Akın'dan Nazım Hikmet'in bilinmeyenleri: Yahya Kemal'le karşılaşma

Sunay Akın'dan Nazım Hikmet'in bilinmeyenleri: Yahya Kemal'le karşılaşma
Sunay Akın, 6. Bandırma Kitap Günleri’nde Nazim Hikmet ile ilgili bilinmeyenleri anlattı: İlk şiirler, hapis cezası, Müjdat Gezen'e kukla, Yahya Kemal ile karşılaşma...

Kısa Dalga - Sunay Akın, bu yıl altıncısı düzenlenen Bandırma Kitap Günleri’nin konuğu oldu. Akın, “Nâzım Hikmet” temasıyla düzenlenen etkinlik için özel bir sunum hazırladı.

Tarihi fotoğraflar, birinci ağızdan edindiği bilgiler ve anılar eşliğinde anlatım yapan Akın, Nâzım Hikmet’le ilgili gün yüzüne çıkmamış bilgiler paylaştı.

Nâzım Hikmet’in annesinin dedesi Mehmet Ali Paşa’dan başlattığı anlatımına, annesi Ayşe Celile Hanım’la devam eden Sunay, Nâzım Hikmet’in 1938 yılında tutuklanış hikayesine de yer verdi. Akın, Nâzım Hikmet’in şiirleriyle suçlandığını, halbuki Atatürk yaşarken bu şiirlerin ders kitaplarında olduğunu hatırlattı.

12 yıl hapis

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Akın’ın aktardığı hikaye şöyle:

“'Donanma Davası’ olarak da bilinen olayda, Nâzım Hikmet bir gece Beyoğlu’nda sinemadan çıkmış evine giderken, Ömer Deniz isimli bir askeri öğrenci, ona yazdığı şiirleri okutmak üzere yanına yaklaşır, Nâzım da onu tanımadığı için bunun bir tuzak olabileceği şüphesiyle bu adamı yanından uzaklaştırır. Buna rağmen Ömer Deniz, Nâzım Hikmet’in evine kadar gelir ve bu bahane edilerek Nâzım tutuklanır.”

Avukatı Mehmet Ali Sevük’ün Nâzım Hikmet’i suçlu bulan mahkemedeki beş hakimden dördünün hukuk eğitimi almadığını ve sekiz adli hata tespit ettiğini söyleyen Akın, buna rağmen Nâzım Hikmet’in orduyu isyana teşvik ettiği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı.

"Kitabıyla toplumu aydınlatması üzerine hedef alındı"

Akın, Nâzım Hikmet’in hedef alınma nedenini ise şöyle açıkladı:

“O dönemde Mustafa Kemal Atatürk ölüm döşeğinde ve emperyalistler ikinci paylaşım savaşını başlatacak. İşte bu sırada Osmanlı Dönemi’nden kalan Alman mandacıları, Türkiye’yi Almanya’nın yanında savaşa sokmak istiyorlar. Nâzım’ın 1937’de yazdığı bir kitap var; Alman Faşizmi ve Irkçılığı. Bu kitabıyla toplumu aydınlatması üzerine hedef alındı. Çünkü çok güçlü bir kalem ki Hitler’in Alman emperyalizminin oyunlarını bozuyor.”

Nâzım Hikmet’in savunmasında “Benim de bir neferi olmaktan onur duyduğum ve emperyalizmi dize getiren ordumuz, eğer kendisini bu çocukla isyana teşvik ettireceğime inanıyorsa, buna gerçekten inanıyorsa bu doğrudur,” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Akın, bu süreçte askeri öğrenci Ömer Deniz’in de altı yıl hapis cezası aldığını, cezasını çektikten sonra da hukuk okumak istediğini belirtti.

‘Ömer Deniz, Müjdat Gezen’e tahta kuklalar yapmış’

Hikayenin devamı şöyle:

“Okurken aynı zamanda çalışmak zorunda olan Ömer Deniz, Fatih’te bir oyuncakçı dükkanında çalışıyor ve bir gün dükkana bir çocuk geliyor, o da orada çalışmaya, oyuncakları boyamaya başlıyor. Bütün oyuncakları o boyuyor ama artık kendine ait de bir oyuncağı olsun istiyor. Ve bir gün bakıyor, Ömer Deniz ona tahta kuklalar yapmış. Çocuk bu kuklaları aldığı gibi gidiyor, arkadaşlarına bu kuklalardan ilk oyununu sergiliyor. Peki ama bu çocuk kim?

Bu çocuğun Müjdat Gezen olduğunu söyleyen Akın, Gezen’in yıllar sonra gelen 12 Eylül Darbesi’nin ardından Savaş Dinçel’le birlikte Nâzım Hikmet’in hayatını anlatan bir kitap yazdıkları için zincirlenerek yargılandıklarını hatırlattı.

İlk şiirlerini dayısına adadı

Nâzım Hikmet’in dayısının da teğmen olarak Çanakkale’de savaştığını söyleyen Akın, o süreçte Erenköy’deki konaklarında ilk şiirlerini yazan Nâzım Hikmet’in 13 yaşında bir çocuk olmasına rağmen intikam almak için askeri Deniz Lisesi’ne girme kararını bu sebeple aldığını ve Nâzım Hikmet’in ilk şiirlerini dayısına adadığını belirtti.

İlk şiir eleştirisi Yahya Kemal'den

“İşte bu çok önemli bir andır,” diye belirten Akın, bu anın, Nâzım Hikmet’in kalemin gücüyle göz göze geldiği ilk an olduğunu söyledi. Neden sonra Nâzım Hikmet’in Deniz Lisesi’ni kazandığını, burada konaklarındaki bir kediyle ilgili yazdığı şiiri tarih hocasına gösterdiğini ve hocasının da Yahya Kemal olduğunu aktardı.

Sunay Akın devam etti: “Ne tesadüftür ki Nâzım, Yahya Kemal’in kendisine aşk şiirleri yazdığı ünlü ressam Celile Hanım’ın oğlu. Yahya Kemal, üzerine şiir yazılan kediyi görmek istediğini söyleyerek kendisini konağa davet ettiriyor ve burada Celile Hanım’la karşılaşıyor. Sonrasında Nâzım’a ilk şiir eleştirisini yapıyor: ‘Evladım, sen bu kadar uyuz ve pis bir kediyi bu kadar güzel anlattığına göre bir gün çok önemli bir şair olacaksın.”

Daha sonra Kuvayi Milliye destanını yazacak olan Nâzım Hikmet’in, işgal İstanbul’unda “yumurta tüccarı” gizli kimliğiyle “Yeni Dünya” isimli vapura binerek Anadolu’daki Kemalist harekete katılmasını, annesi Celile Hanım’ın işgal İstanbul’unda tencere tava eylemini başlatan kişi olduğunu, Nâzım Hikmet'in müze sevdasını, yaptığı resimlerin detaylarını ve şiirlerinin arkasındaki hikâyeleri, dinleyiciler Sunay Akın’ın anlatımıyla dinledi.

“Bunları nereden biliyorsunuz?” sorusu üzerine de Akın, tabii ki okuyup araştırarak bu bilgilere ulaştığını ifade etti.

“Nâzım Hikmet” temasıyla düzenlenen 6. Bandırma Kitap Günleri, 29 Eylül’e kadar Cumhuriyet Meydanı’nda kitapseverleri bekliyor. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kültür Sanat